14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Υποβρύχιος Αϊ Βασίλης και ρομποτικό χταπόδι στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ο υποβρύχιος Αϊ Βασίλης κάνει βουτιές με τους καρχαρίες την γοργόνα το.. ρομποτικό χταπόδι και 2.500 θαλάσσιους οργανισμούς εντυπωσιάζοντας καθημερινά μικρούς και μεγάλους στην Κρήτη.

Το θέαμα είναι μοναδικό στις εγκαταστάσεις του «Θαλασσόκοσμου» Κρήτης του πλέον σύγχρονου Ενυδρείου στην Μεσόγειο, που τις μέρες των εορτών πραγματοποιεί δράσεις-εκδηλώσεις οι οποίες συνδυάζουν θέαμα, παράδοση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, επιστήμη.

Εκατοντάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών απ’ όλη την Κρήτη αλλά και τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμο» στο Ηράκλειο και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την ημέρα των Θεοφανείων με την κατάδυση του Σταυρού από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Στον υποβρύχιο κόσμο του Ενυδρείου την εορταστική ατμόσφαιρα «λαμπρύνουν» οι πρωταγωνιστές, ο υποβρύχιος Αϊ Βασίλης με την γοργόνα «Ευρυάλη»,-αδελφή της Μέδουασας σύμφωνα με τη μυθολογία- τους καρχαρίες, τις χελώνες καρέτα-καρέτα, τα παιχνιδιάρικα και λιχουδίστικα ψάρια, σαλάχια, το τροπικό άνεμο, μαγιάτικα, σφυρίδες, συναγρίδες, οι πολύχρωμοι ιππόκαμποι που σέρνουν το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη κ.α.

Παράλληλα εορταστικές μελωδίες πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, και οι επισκέπτες διασκεδάζουν ενώ παράλληλα μπορούν να ανακαλύψουν μυστικά του Ενυδρείου, να κατασκευάσουν όμορφες χειροτεχνίες, να πειραματιστούν ακονίζοντας το νου, να μαστορέψουν προκαλώντας την εφευρετικότητα τους.

«Συνδυάζουμε τα 5 έψιλον δηλ. Επιστήμη, Ερμηνεία, Επικοινωνία, Επίδειξη και Εορτή» δήλωσε στο «Έθνος» ο Διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης Μιχάλης Παπαδάκης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει μοναδικό το θέαμα και επιτυχημένες τις εκδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε συμμετοχή κόσμου. Παράλληλα επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νέων και των παιδιών.

Το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος» Κρήτης όπως αναφέρεται, είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα προορισμός μετά το ανάκτορο της Κνωσού και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στις Γούρνες Ηρακλείου στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης.

Στο «Θαλασσόκοσμο» διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής ακουστικής ξενάγησης σε εννέα (9) γλώσσες. Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής.

Ο Θαλασσόκοσμος ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εκλαϊκεύει και διαδίδει την επιστημονική γνώση για τον θαλάσσιο κόσμο με έμφαση στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες. Για το σκοπό αυτό έχουν σχεδιαστεί, και πραγματοποιούνται, εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι προσαρμοσμένα στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων σε τμήματα περίπου 20 ατόμων μπορούν να μάθουν για τα πιο σημαντικά φαινόμενα της φυσικής και της βιολογίας της θάλασσας μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις και καινοτόμα μέσα διδασκαλίας.

Το ρομποτικό χταπόδι…

Στα εντυπωσιακά του υποβρύχιου Ενυδρείου-Θαλασσόκοσμου ανάμεσα στον Αϊ Βασίλη, την γοργόνα και τις χιλιάδες ψάρια «κολυμπά» το Ρομποτικό χταπόδι, επιστημονικό επίτευγμα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης. Το ρομποτικό χταπόδι μοιάζει, περίπου ως φυσικό και το ακολουθούν παιχνιδίζοντας μαζί του τα ψάρια και οι άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Για τη λειτουργία του Ρομποτικού χταποδιού στο Ενυδρείο είναι παρόν και συζητά με τον κόσμο ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δρ. Δημήτρης Τσακίρης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, « η ανάπτυξη εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων που κινούνται κοντά ή μέσα στη θάλασσα και έχουν δυνατότητες που προσεγγίζουν την αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα των έμβιων οργανισμών, θα υποβοηθούσε σημαντικές ρομποτικές εφαρμογές που σχετίζονται με την κατασκευή και επιθεώρηση υποδομών, με διαδικασίες έρευνας και διάσωσης ή με την εξερεύνηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων».

Για την κατασκευή του Ρομποτικού χταποδιού όπως είπε ο κ. Τσακίρης, «μελετήσαμε, καταγράψαμε τις κινήσεις των έμβιων οργανισμών με μεθόδους απολογιστικής όρασης και παράγαμε τρισδιάστατη κίνηση των πλοκαμιών. Αυτή η κίνηση μας έδωσε την βάση για την υπολογιστική μοντελοποίηση αυτού του συστήματος και χρησιμοποιήθηκε μια ευρεία γκάμα από υπολογιστικά εργαλεία τα οποία επικεντρώθηκαν και στην ελαχιστοδυναμική των εύκαμπτων πλοκαμιών του χταποδιού αλλά και στην αλληλεπίδραση του χταποδιού με το υδάτινο περιβάλλον.»

Μανόλης Κοκολάκης / ethnos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ