Σε τροχιά πλήρους ανατροπής οδηγείται η υπόθεση της φερόμενης κακοποίησης νεαρού ατόμου με αναπηρία (ΑμεΑ) σε χωριό του Δήμου Πλατανιά, μια υπόθεση που είχε οδηγήσει στην παραπομπή πέντε προσώπων, μεταξύ των οποίων και δύο ιερέων.
Τα νέα δεδομένα συνδέονται άμεσα με τις διώξεις που ασκήθηκαν κατά του Ιατροδικαστή Χανίων, ο οποίος συνελήφθη και απολογείται τη Δευτέρα ενώπιον της ανακρίτριας.
Η ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξε ο κατηγορούμενος πλέον λειτουργός, και η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις βαρύτατες κατηγορίες, περιλαμβάνεται στις οκτώ υποθέσεις που στοιχειοθετούν το κατηγορητήριο εναντίον του.
Σημειώνουμε ότι και κατά τη χθεσινή ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ η προβλεπόμενη ιατροδικαστική εξέταση, στοιχείο που ερευνάται περαιτέρω ενώ σε αναφορές σε ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνεται ότι ο ιατροδικαστής κατηγορείται ότι έλαβε χρήματα για γνωματεύσεις μεταξύ αυτών και σε υπόθεση βιασμού 19χρονου από άτομο του φιλικού περιβάλλοντος του πατέρα του.
Η αμφισβήτηση της αρχικής εξέτασης και η νέα πραγματογνωμοσύνη
Η ανατροπή στην υπόθεση είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης στο Εφετείο. Η πλευρά της υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου, γνωστού με το προσωνύμιο «Λαλάκης», είχε αμφισβητήσει σφόδρα την εγκυρότητα της αρχικής ιατροδικαστικής εξέτασης, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκε το προβλεπόμενο επιστημονικό πρωτόκολλο.
Ενώπιον αυτών των ενστάσεων, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης. Η επανεξέταση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή δύο ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης, καθώς και δύο ιδιωτών τεχνικών συμβούλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Τα ευρήματα της νέας αυτής εξέτασης υπήρξαν καταλυτικά, καθώς έδειξαν ότι το παιδί δεν είχε υποστεί βιασμό.
Σημειώνεται ότι ο συλληφθείς Ιατροδικαστής Χανίων, το αρχικό πόρισμα του οποίου βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης, είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο, ωστόσο δεν εμφανίστηκε επικαλούμενος νόσηση από κορωνοϊό.
Δηλώσεις Βάσως Πανταζή: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αίτημα για επανεξέταση υποθέσεων
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις ποινικές διώξεις κατά του ιατροδικαστή, όπως αναφέρει το zarpanews.gr, η συνήγορος του βασικού κατηγορουμένου, Βάσω Πανταζή, μεταφέρει την πρόθεση του εντολέα της να κινηθεί νομικά, δηλώνοντας παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στη σχηματισθείσα δικογραφία.
Παράλληλα, η κ. Πανταζή γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ζητήσει την επανεξέταση όλων των ποινικών υποθέσεων στις οποίες οι αποφάσεις βασίστηκαν σε εκθέσεις του συγκεκριμένου ιατροδικαστή, υπογραμμίζοντας τη βαρύνουσα σημασία που έχουν τα επιστημονικά ευρήματα στην κρίση των δικαστικών αρχών.
Σε δήλωσή της, η συνήγορος υπεράσπισης υπογράμμισε:
«Θα ζητήσουμε να ανοίξουν όλες οι ποινικές υποθέσεις που κρίθηκαν με βάση ιατροδικαστικές, οι οποίες σημειωτέον πως έχουν καταλυτική επίδραση στο δικαστήριο σε υποθέσεις βιασμού».



