Το μύθο των χρυσοφόρων συμφωνιών με τους Ρώσους επιχειρηματίες που είχαν έρθει στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα και είχαν συνάψει συμφωνίες (;) με τοπικές εταιρείες, καταρρίπτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης.
Όπως αποκαλύπτει με δηλώσεις του – γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ του flashnews.gr – επί της ουσίας από όλες αυτές τις αφίξεις των τελευταίων μηνών στην Κρήτη (όχι μόνο των Ρώσων) δεν προχώρησε καμία περίπτωση, εκτός από μια επιχείρηση με μέλι η οποία όντως έστειλε προϊόντα στη Ρωσία.
Το χειρότερο είναι πως τα ανολοκλήρωτα deals δημιούργησαν την αίσθηση στις τοπικές εταιρείες πως οι συμφωνίες ήταν δεδομένες – αίσθηση που πέρασε και η ίδια η Περιφέρεια με επικοινωνιακό τρόπο στην κοινή γνώμη του νησιού – με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν την παραγωγή προϊόντων προς Εξαγωγή, πληρώνοντας την πρώτη ύλη. Το τελευταίο ίσως αποβεί και μοιραίο για ορισμένες από αυτές.
”Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη. Όταν έχεις ένα μεγάλο συμβόλαιο να στείλεις, ένα κοντέινερ , πρέπει να αγοράζεις την πρώτη ύλη. Από που θα βρει τα χρήματα για παράδειγμα ο συνεταιρισμός γυναικών Γέργερης; Πρέπει να έχουμε λεφτά στο χέρι. Η εμπορική συμφωνία μέχρι την πράξη τι πουλάω και τι καταγράφω, έχει μεγάλη διαφορά” ξεκαθαρίζει ο κ. Άλκης Καλαμπόκης, φωτογραφίζοντας την Περιφέρεια ως υπεύθυνη πίσω από τους λάθους χειρισμούς οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικοί για επιχειρήσεις.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι συμφωνίες που έγιναν δεν δέσμευαν σε καμία περίπτωση τους ξένους επιχειρηματίες.
”Η περιφέρεια έχει κάνει ένα στρατηγικό λάθος, και είναι το ότι λειτουργεί μοναχικά σ αυτή την ιστορία. Η μόνη λέξη η οποία επιβάλλεται είναι η συνεργασία. Η περιφέρεια καλά κάνει και ανοίγει δρόμους, και βάζει χρήματα και βάζει πλάτη, αλλά θα πρέπει να συνεργάζεται με τα επιμελητήρια, με τους συνδέσμους με τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς”.
Η απειρία της Περιφέρειας και η τακτική της μη συνεργασίας με εκείνους που γνωρίζουν το αντικείμενο πλέον κοστίζει, όχι μόνο πολιτικά στους εκπροσώπους της αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις του νησιού που ξεκίνησαν ένα διαφορετικό σχεδιασμό και σήμερα ανακαλύπτουν ότι είναι…άνθρακες ο θησαυρός!
flashnews.gr/ Μ. Αλεξάκης