10.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Φιντάν σε Milliyet για ελληνοτουρκικά: Στόχος το «καζάν-καζάν», είμαστε γείτονες και σύμμαχοι

Ημερομηνία:

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, μίλησε σε συνέντευξή του στην Milliyet ο Χακάν Φιντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο, αυτό «δεν μας εμποδίζει στη συζήτηση των θεμάτων με ψυχραιμία και με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής».

Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της Milliyet, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι οι επαφές του κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά», λέγοντας ότι «ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος και εγώ είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με θετική ατζέντα».

«Είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (σ.σ. καζάν-καζάν). Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο θα δώσει επίσης ώθηση στις σχέσεις μας».

Στην ερώτηση του διευθυντή σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας, Οζάι Σεντίρ, σχετικά με την αντίθεση στην Ελλάδα της ακροδεξιάς, που ανεβάζει τα εκλογικά της ποσοστά, στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία και ευρύτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αν ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο συγκρούσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε:

«Πιστεύω ότι η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη οφείλεται επίσης σε προσεγγίσεις που βασίζονται στην ταυτότητα και στην εσωστρέφεια. Με την επιρροή της εσωτερικής της πολιτικής, η ΕΕ στράφηκε προς μια προτίμηση που βασίζεται στην ταυτότητα από την εποχή του Σαρκοζί. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ απέτυχε να μετασχηματιστεί σε μια πολυπολιτισμική δομή. Με μια αντίληψη που έλκει την καταγωγή της από την αρχαία μας παράδοση, βλέπουμε πάντα τις διαφορές ως πλούτο. Υποστηρίζουμε ότι η αρμονία και ακόμη και η συμμαχία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μπορεί κάλλιστα να είναι εφικτή. Από την άλλη πλευρά, η αντίληψη που βλέπει τη σύγκρουση ως πεπρωμένο θεωρεί τη διαφορετικότητα πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση πυροδοτεί τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους και αντιμεταναστευτικά αισθήματα».

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ