11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Χαμός κατά την παρουσίαση της μελέτης για τα Φαλάσαρνα: “Δεν δικάζετε εδώ! Δεν είστε δικαστής!”

Ημερομηνία:

Εκνευρισμο και ένταση προκάλεσε η παρέμβαση της επενδύτριας Ελένης Τσατσαρωνακη, εκ μέρους της εταιρείας “ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΑΕ”, κατα τη συζήτηση στη διάρκεια της παρουσίασης για το επενδυτικό πλάνο στα Φαλάσαρνα.

Η κ. Τσατσαρωνάκη απευθύνθηκε υποτιμητικά τόσο προς τον Δήμαρχο Κισαμου κ. Γ. Μυλωνάκη όσο και προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Γ. Χαχλάκη προκαλώντας την έκρηξη δημοτικών συμβούλων και πολιτών που μίλησαν για απρεπή συμπεριφορά.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Τσατσαρωνάκη απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο Κισσάμου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τους ρώτησε γιατί δε ρωτάνε τίποτα τους μελετητές με ύφος απαξιωτικό αφήνωντας μάλιστα υπόνοιες ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι πίσω από τη στάση της δημοτικής αρχής και ρωτώντας τον δήμαρχο “τι άλλαξε”. Οταν μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους τους έδωσε διαταγή να καθίσουν κάτω, κάτι το οποίο εξόργισε περαιτέρω.

“Δεν είναι συμπεριφορά αυτή. Δεν δικάζετε εδώ! Δεν είστε δικαστής! Ο τρόπος και η συμπεριφορά σας προς τον Δήμαρχο αποδεικνύει ότι εσείς κρύβετε κάτι από πίσω! Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά!”

“Δεν τρομοκρατούν τα χρήματα”, είπε δημοτικός σύμβουλος. Για να προσθέσει άλλος “αυτό που έγινε σήμερα δεν έχει ξαναγίνει”.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μελέτησαν την ΣΜΠΕ Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και γνωμοδότησαν ομόφωνα αρνητικά.

Έντονες αντιρρήσεις έχει εκφράσει και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνας Αρσένης ο οποίος σε σχετικό κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευσε αναφέρεται ότι “στην μοναδική αυτή παραλία στα Χανιά με την προστατευόμενη περιοχή αδειοδοτούν 800 κλίνες, όταν ακόμη και ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη επιτρέπει μέχρι 150 και όχι σε όλες τις Natura, αλλά μονο στις ζώνες Γ – διατήρησης οικοτόπων και ειδών”.

Οσον αφορά την επένδυση, η όπως αναφέρεται σχετικά, η έκταση του ακινήτου στη θέση «Φαλάσαρνα του δήμου Κισσάμου αποτελείται από ένα σύνολο ιδιόκτητων όμορων γηπέδων συνολικής επιφάνειας 119 στρεμμάτων στο κεντρικό τμήμα της παραλίας Φαλάσαρνας, σε εκτός σχεδίου περιοχή. «Η θάλασσα αποτελεί το δυτικό όριό του, ενώ στις υπόλοιπες πλευρές έχει χερσαία όρια.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την περιοχή

Η συνολική περιοχή επέμβασης περιβάλλεται από τον αιγιαλό, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ στο βορειοανατολικό όριο της έκτασης εντοπίζονται περιορισμένες διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.). Νοτιοανατολικά και ανατολικά της περιοχής επέμβασης απαντώνται υφιστάμενες εγκαταστάσεις θερμοκηπίων».

Στην έκταση θα προταθεί τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα συντίθεται από: κεντρικό κτήρια υποδοχής (reception) και εισόδου, εστιατόριο με κρητικές γεύσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές πισίνες, κατοικίες διαφόρων μεγεθών, χώρους αποθήκευσης τροφίμων, εστιατόρια – beach bar, παραδοσιακό φούρνο, εγκαταστάσεις αναψυχής (θέατρο – μουσείο), εγκαταστάσεις λιανεμπόριου και ένα οινοποιείο.

Η προτεινόμενη υποδομή, θα συνδυάζεται και με δράσεις, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, προτείνεται να χαρακτηριστεί η προαναφερθείσα περιοχή ως οργανωμένος υποδοχέας ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων. Ως βασικός χωρικός προορισμός της προαναφερθείσας περιοχής προτείνεται να καθορισθεί η χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή», ενώ στο υπό μελέτη ΕΠΣ προτείνεται και «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri», με προτεινόμενες χρήσεις, οι οποίες είναι συμβατές με τις χρήσεις της κατηγορίας «Ζώνη Προστασίας της Φύσης».Επίσης, στο πλαίσιο του πολυλειτουργικού αγροκτήματος και της αστικής γεωργίας – λαχανόκηποι, διατηρείται το νοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου ως έκταση με ελαιώνες (συνολικού εμβαδού 6. 237 τ.μ. και στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του «παραδοσιακού οικισμού» (συνολικής έκτασης 3. 476τ.μ.) προτείνεται η ανάπτυξη περαιτέρω καλλιεργειών (όπως αμπελώνων, καλλιεργειών αρωματικών φυτών κ.λπ.) για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα πάντα με την μελέτη ΕΠΣ, κάποιες από τις καταλληλότερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή επέμβασης είναι:

  • Ο τουρισμός υπαίθρου, με δραστηριότητες αγροτουρισμού μέσω της παροχής υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις (αμπελώνες), δραστηριότητες οικοτουρισμού – πράσινου τουρισμού, λόγω της ένταξης της περιοχής επέμβασης εντός ζώνης του δικτύου Natura GR4340001 και με προτεινόμενες περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία.
  • Ο πολιτιστικός τουρισμός λόγω, τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς που γειτνιάζει με την περιοχή επέμβασης (αρχαιολογικός χώρος Φαλάσαρνας και αρχαιολογικός χώρος Μπουρούνι – Υδραγωγείο), όσο και της ευρύτερης περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι θέση «Πατέλα», Φουρνάδος, «Βίγλια», «Σέλλι».
  • Ο τουρισμός γαστρονομίας, όπου οι επισκέπτες γεύονται την αυθεντική τοπική κουζίνα, και συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής σχετικές με τη γαστρονομία, γνωρίζοντας παράλληλα τα τοπικά προϊόντα.
  • Ο θαλάσσιος τουρισμός, αξιοποιώντυας το παραλιακό μέτωπο της παραλίας Φαλάσαρνας, για δραστηριότητες κολύμβησης, παραδοσιακού ψαρέματος και για διεξαγωγή μη μηχανοκίνητου θαλάσσιου αθλητισμού (water sports), όπως είναι η ιστιοσανίδα (surf), το kitesurfing, windsurfing, κ.λπ.

«Η προτεινόμενη επένδυση δεν αναμένεται να επιφέρει κορεσμό στο υπάρχουν σύστημα δικτύων – Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και ενέργειας ούτε στις κυκλοφοριακές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής. Η πρόσβαση στην υπόψη έκταση γίνεται από έναν βασικό άξονα που θα συνδέει την εγκατάσταση με το εξωτερικό οδικό δίκτυο μέσω της ανατολικής επαρχιακής οδού. Ο άξονας αυτός διατρέχει όλη την ανατολική ζώνη του ακινήτου και φθάνει στα όρια της δυτικής ζώνης μέσω της δυνατότητας που υπάρχει στο σημείο που διακόπτεται η συνέχεια των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων».

Στη «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri» προτείνονται οι επόμενες ειδικές χρήσεις γης, οι οποίες είναι συμβατές με τις χρήσεις της κατηγορίας «Ζώνη Προστασίας της φύσης»:

  1. Υπαίθριοι χώροι στάθμευσης (μόνο για τη ζώνη)
  2. Κατασκευές για: α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων, β) τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών, γ) λυόμενες και προσωρινές κατασκευές.
  3. Εγκαταστάσεις: α) Οι κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέργειων και υπόγειων)
  4. Περίπτερα ενημέρωσης/έργα ερμηνείας περιβάλλοντος (πινακίδες, αποχωρητήρια, περίπτερα, στέγαστρα κ.λπ.)
  5. Έργα προστασίας από διάβρωση, κατολισθήσεις και στήριξη εδαφών

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...

G7 για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: “Θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη...