14.3 C
Chania
Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, 2026

Χανιά: Ηχηρό αίτημα για δικαιοσύνη στην επέτειο των Τεμπών – Μαζική συμμετοχή και συγκίνηση στην πλατεία Αγοράς

Ημερομηνία:

Με κεντρικό σύνθημα την απαίτηση να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στις ευθύνες για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο των Χανίων. Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της συμπλήρωσης τριών ετών από το δυστύχημα, κυριάρχησε η παρουσία της νέας γενιάς, με μαθητές και φοιτητές να τίθενται στην κεφαλή της κινητοποίησης, μετατρέποντας την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς σε πεδίο διεκδίκησης θεσμικής λογοδοσίας.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες διευκόλυναν τη μεγάλη προσέλευση των πολιτών, οδηγώντας στον αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης, καθώς η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς αποδείχθηκε οριακή για να χωρέσει τον όγκο των διαδηλωτών. Η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από μια ευρεία κοινωνική σύνθεση, καθώς στην πλατεία βρέθηκαν εκπρόσωποι από σχεδόν κάθε επαγγελματικό κλάδο.

Πολιτικά κόμματα, τοπικοί φορείς, εργατικά σωματεία και επαγγελματικές ενώσεις —από εμπόρους και αγρότες μέχρι υγειονομικούς, δικηγόρους, δασκάλους και ξενοδοχοϋπαλλήλους— έδωσαν το «παρών» πλάι σε συνταξιούχους και εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Κοινός παρονομαστής όλων των συμμετεχόντων ήταν το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης και η διατήρηση της υπόθεσης στην επικαιρότητα, μακριά από κάθε απόπειρα υποβάθμισης των γεγονότων.

Σύμβολα διαμαρτυρίας και το μήνυμα των συγγενών

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, διαβάστηκε το μήνυμα των συγγενών των θυμάτων, το οποίο επικεντρώθηκε στην ανάγκη να μην οδηγηθεί το «έγκλημα» σε συγκάλυψη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία υποστηρικτών της Μαρίας Καρυστιανού, οι οποίοι συμμετείχαν με ξεχωριστό πανό, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των οικογενειών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικές κινήσεις, όπως η ρίψη εισιτηρίων της Τρενοσέ στο οδόστρωμα, ενώ τα συνθήματα που ακούγονταν εστίαζαν στις ευθύνες του κράτους. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στις τελευταίες στιγμές των θυμάτων, με το σύνθημα «Να λέει ένα παιδί δεν έχω οξυγόνο, αυτό είναι που κάνει το κράτος δολοφόνο» να δονεί την ατμόσφαιρα.

Η κορύφωση της μνήμης

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Η τελετή λήξης περιελάμβανε την ονομαστική αναφορά και στους 57 νεκρούς της τραγωδίας. Σε κάθε όνομα που διαβαζόταν, το πλήθος των συγκεντρωμένων απαντούσε ομόφωνα με τη λέξη «αθάνατοι», επισφραγίζοντας την υπόσχεση ότι η μνήμη της τραγωδίας θα παραμείνει ενεργή ως απαίτηση για ουσιαστική δικαιοσύνη.

Η σημερινή μαζική συμμετοχή στα Χανιά υποδηλώνει ότι τρία χρόνια μετά, το τραύμα των Τεμπών παραμένει ανοιχτό για την τοπική κοινωνία. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια σαφή υπένθυμηση προς τις αρχές ότι η απαίτηση για διαφάνεια δεν έχει ατονήσει, με τη νέα γενιά να δείχνει τον δρόμο για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μενδώνη: Κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου οι φωτογραφίες των εκτελεσμένων της Καισαριανής

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής, από την...

Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης: Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη ο αγώνας για δικαιοσύνη συνεχίζεται

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης καλεί σε κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, καταγγέλλει διαγραφές φοιτητών και πειθαρχικές διώξεις στο ίδρυμα.

Στη συγκέντρωση για το έγκλημα των Τεμπών ο Χάρης Μαμουλάκης

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης συμμετείχε στη συγκέντρωση για τα τρία χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών. «Συμμετέχω ως πολίτης», δήλωσε.

Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκε η βάση της Σούδας

Της Κύρας Αδάμ Η εσπευσμένη, αν και εντυπωσιακή, πρόσκληση του...