17.1 C
Chania
Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2026

Χανιά: Στις 28 Μαρτίου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Τίτου – Το πρόγραμμα της υποδοχής και της τελετής

Ημερομηνία:

Με την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα, 16 Μαρτίου 2026, από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτη κ. Τίτου. Η τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026, αναμένεται να αποτελέσει ένα κεντρικό θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός για την περιοχή, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της ιστορικής Μητρόπολης σε μια νέα διοικητική και πνευματική περίοδο.

Η πρώτη υποδοχή στην επαρχία Αποκορώνου

Η έλευση του νέου Μητροπολίτη θα ξεκινήσει από την ανατολική πλευρά της δικαιοδοσίας του. Στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Τίτος θα φτάσει στο Ίδρυμα «Αγία Σοφία» στον Αποκόρωνα. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη υποδοχή από τον Δήμαρχο Αποκορώνου, κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, παρουσία τοπικών φορέων. Η στάση αυτή συμβολίζει τη σύνδεση του νέου Ποιμενάρχη με την ύπαιθρο χώρα και τις ιστορικές κοινότητες της επαρχίας, προτού κατευθυνθεί προς το αστικό κέντρο.

Η πάνδημη υποδοχή στην πόλη των Χανίων

Η κορύφωση των εκδηλώσεων υποδοχής έχει προγραμματιστεί για τις 12:15 στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων. Στην καρδιά της πόλης, ο νέος Μητροπολίτης θα γίνει δεκτός από τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον ιερό κλήρο, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νομού, καθώς και από το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά την υποδοχή στην Πλατεία Αγοράς, θα σχηματιστεί λιτανευτική πομπή η οποία θα κατευθυνθεί προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η πομπή αυτή αποτελεί μια παραδοσιακή ιεροτελεστία που επιτρέπει στον λαό των Χανίων να χαιρετίσει τον νέο του Επίσκοπο στους δρόμους της παλιάς πόλης.

Η τελετή ενθρονίσεως στον Μητροπολιτικό Ναό

Η επίσημη Τελετή Ενθρονίσεως θα ξεκινήσει στις 12:45 εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα αναγνωσθεί η σχετική πράξη και ο νέος Μητροπολίτης θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, δεχόμενος τα σεβάσματα του κλήρου και των αρχών.

Ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, μέσω της ανακοίνωσης, κάλεσε τον ευσεβή λαό και τις αρχές να συμμετάσχουν μαζικά στο γεγονός, υπογραμμίζοντας την πνευματική σημασία της ανάληψης της «νοητής ολκάδας» της τοπικής Εκκλησίας από τον κ. Τίτο. Η ευχή για «ορθοτόμηση του λόγου της αλήθειας» και η ελπίδα για μια δημιουργική ποιμαντορία αποτελούν τον πυρήνα της προσμονής της τοπικής κοινωνίας.

Η σημασία της νέας ποιμαντορίας

Η ενθρόνιση του κ. Τίτου έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι προκλήσεις για την τοπική Εκκλησία είναι πολυεπίπεδες, από το κοινωνικό έργο έως τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυδωνίας και του Αποκορώνου. Η παρουσία εκπροσώπων από την τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο δήμων υπογραμμίζει τη θεσμική βαρύτητα του γεγονότος και την πρόθεση για στενή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας προς όφελος των πολιτών.

Με την ολοκλήρωση της τελετής στις 28 Μαρτίου, τα Χανιά θα έχουν πλέον τον νέο τους Ποιμενάρχη, ολοκληρώνοντας μια περίοδο αναμονής και θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως της Κρήτης.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για την απώλεια του Δημητρίου Ποντικάκη

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για τον αιφνίδιο θάνατο του Δημήτρη Ποντικάκη, διακεκριμένου δικηγόρου και επί σειρά ετών Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Ποιητικό αναλόγιο «Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο» στα Χανιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ποιητικό αναλόγιο «Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο» στα Χανιά στις 22/3/2026 στο ΚΑΜ. Με Φανή Γεωργακάκη, Εμμανουήλ Στεφανουδάκη και μουσικό σχολιασμό από τον Ιωάννη Γιαννακάκη. Ελεύθερη είσοδος.

Χανιά: Παγκρήτια κινητοποίηση το Σάββατο με αίτημα να μπει «λουκέτο» στη Βάση της Σούδας

ΥΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, Ο...