18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Χανιά: Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι με μηχανοκίνητη πορεία για τις οφειλές και το κόστος παραγωγής

Ημερομηνία:

Νέα δυναμική διαμαρτυρία την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου από τον αγροτικό κόσμο, που καταγγέλλει στάση πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητά άμεση εξόφληση των ενισχύσεων.

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων, οργανώνοντας μαζική μηχανοκίνητη πορεία την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10:30 το πρωί στον κόμβο Μουρνιών, με τους παραγωγούς να διαμηνύουν πως τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρίσκεται ένα εκρηκτικό μείγμα αιτημάτων που αφορούν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, αλλά και την αβεβαιότητα γύρω από τις επιδοτήσεις.

Η κινητοποίηση, που συντονίζεται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και τους τοπικούς συλλόγους, έρχεται ως απάντηση στην κατάσταση που οι ίδιοι οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν ως «στάση πληρωμών» από πλευράς κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «θρίλερ» των επιδοτήσεων και ο φόβος για «πετσόκομμα»

Κυρίαρχο ζήτημα που πυροδοτεί την οργή του αγροτικού κόσμου είναι η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Όπως καταγγέλλεται, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά η προκαταβολή δινόταν τον Οκτώβριο και η εξόφληση τον Δεκέμβριο, φέτος επικρατεί ασάφεια. Οι αγρότες κάνουν λόγο για «αόριστες δηλώσεις» από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση για έναρξη πληρωμών ύψους μόλις 153 εκατ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αντιστοιχεί μόλις στο 1/6 των συνολικών οφειλών για το 2024. Επιπλέον, οι παραγωγοί εκφράζουν φόβους ότι τα 415 εκατ. ευρώ που έχουν καταλογιστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως πρόστιμα θα μετακυλιστούν τελικά στους ίδιους ή στον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας τον φορολογούμενο. «Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

Πέραν των επιδοτήσεων, οι αγρότες των Χανίων θέτουν επί τάπητος μια σειρά από δομικά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανεξαρτήτως της ολοκλήρωσης των ελέγχων.

  • Σύνδεση επιδοτήσεων με την πραγματική παραγωγή, ώστε να ενισχύονται οι ενεργοί αγρότες και όχι απλώς οι κάτοχοι γης.

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

  • Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 50% στο αγροτικό ρεύμα και κατάργηση ΦΠΑ σε εφόδια και ζωοτροφές.

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από φυσικούς κινδύνους και νόσους.

  • Προστασία από τους δασικούς χάρτες, ώστε να μην χαθούν δικαιώματα και ενισχύσεις.

Μέτωπο για Υγεία και Παιδεία στην ύπαιθρο

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο των αιτημάτων τους, οι αγρότες εντάσσουν και ζητήματα κοινωνικών υποδομών. Ζητούν την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Χανίων και των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου, καθώς και την κάλυψη των κενών στα σχολεία, αναγνωρίζοντας ότι η ερήμωση της υπαίθρου συνδέεται άμεσα με την έλλειψη βασικών υπηρεσιών.

Η κινητοποίηση της Παρασκευής αναμένεται να δώσει τον τόνο για τη συνέχεια, καθώς οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συντονίσουν τη δράση τους με το πανελλαδικό κίνημα των μπλόκων, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Νίκαιας.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβεία στο Hackathon Καινοτομίας της έκθεσης InnoDays 2025 για φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκθεση InnoDays 2025:...

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στη Βαρσοβία

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές...