Μια νέα, ανησυχητική παράμετρος έρχεται να προστεθεί στο ήδη σύνθετο παζλ του μεταναστευτικού ζητήματος που ταλανίζει τη Δυτική Κρήτη. Ο εντοπισμός κρούσματος ελονοσίας στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας της Αγιάς στα Χανιά, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες των λιμενικών για υποτίμηση των πραγματικών αριθμών των αφίξεων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, διαμορφώνει ένα σκηνικό αυξημένης πίεσης για τις τοπικές αρχές και τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Το περιστατικό υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες έφερε στην επιφάνεια τις εύθραυστες ισορροπίες υπό τις οποίες λειτουργούν οι ήδη επιβαρυμένες δομές. Συγκεκριμένα, ένας νεαρός άνδρας από το Σουδάν, ο οποίος είχε φτάσει στα νότια παράλια του νομού με λέμβο κατά τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, εμφάνισε υψηλό πυρετό ενώ βρισκόταν στο εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς. Κρίθηκε επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου και νοσηλεύεται, με τις εργαστηριακές εξετάσεις να επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της ελονοσίας.
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη μετάδοση
Παρά την αρχική ανησυχία που προκαλεί το άκουσμα της νόσου σε έναν χώρο μαζικής συνάθροισης, η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς τον κίνδυνο διασποράς. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η ελονοσία δεν μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής.
Για να υπάρξει μετάδοση, απαιτείται η μεσολάβηση συγκεκριμένου τύπου κουνουπιού (του γένους Ανωφελές), το οποίο, αφού τσιμπήσει τον ασθενή, θα πρέπει εν συνεχεία να τσιμπήσει άλλο άτομο, καθιστώντας την άμεση εξάπλωση εντός της δομής εξαιρετικά δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες.
«Πόλεμος» αριθμών: Η πραγματικότητα πίσω από τις εκθέσεις
Την ίδια ώρα, πέρα από την υγειονομική διαχείριση, μείζον ζήτημα ανακύπτει σχετικά με την αποτύπωση του μεγέθους των ροών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, προχώρησε σε μια ηχηρή διάψευση των επίσημων στοιχείων που παρουσιάζει η Frontex.
Ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής κάνει λόγο για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη της τάξεως του 260%, ο κ. Κατσικανδαράκης υπογραμμίζει ότι η πραγματικότητα στο πεδίο είναι πολύ πιο δραματική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση αγγίζει το 400%, αριθμός που αντικατοπτρίζει τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχουν επωμιστεί τα στελέχη του Λιμενικού, τα οποία επιχειρούν σε αδιάκοπα περιστατικά εντοπισμού και διάσωσης στη θάλασσα.
Η «δεξαμενή» της Λιβύης και το αδιέξοδο των υποδομών
Τα δεδομένα από την απέναντι όχθη της Μεσογείου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι στις ακτές της Λιβύης, αναμένοντας την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε πλοιάρια με προορισμό την Κρήτη, η οποία εξελίσσεται σε βασική πύλη εισόδου. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι ροές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση το προσεχές διάστημα.
Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, οι αρμόδιοι φορείς επαναφέρουν επιτακτικά στο προσκήνιο το χρονίζον πρόβλημα των υποδομών. Η ουσιαστική ανυπαρξία οργανωμένων δομών φιλοξενίας στο νησί και η αναγκαστική χρήση χώρων όπως το εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς, όπου οι συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίζονται ακατάλληλες για μακρά παραμονή, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απαιτεί άμεσες κεντρικές λύσεις.



