Χιλιάδες μικροπαραγωγοί στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύουν να βγουν εκτός καθεστώτος επιδοτήσεων, λόγω της νέας περικοπής που αποφάσισε η κυβέρνηση, και μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από το… 2015!
Η συνολική περικοπή ανέρχεται στο 5% και εφαρμόζεται ήδη, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο κόβονται όσοι ελάμβαναν ποσά της τάξεως των 250 ευρώ ή και λίγο παραπάνω, αλλά ότι θα κληθούν πλέον και να… επιστρέψουν τις επιδοτήσεις τους για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», τα οποία θα τους βεβαιωθούν στην εφορία…
Εκτός από αυτούς, όλοι οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων θα υποστούν μείωση 2% για τη στήριξη των προϊόντων που εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και άλλο 3% για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Αποθέματος, αφού πρόκειται για οριζόντιες περικοπές, που έρχονται να προστεθούν στην περικοπή του 25% που είχαν οι αγρότες το 2015 λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και σε άλλες περικοπές που έγιναν το 2016, πάλι με κυβερνητική απόφαση!
Την αποκάλυψη- «βόμβα» έκανε χθες στη «Νέα Κρήτη» και το neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη, ο οποίος παραδέχτηκε την ύπαρξη της απόφασης, αλλά συμφώνησε κι αυτός ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να μη χάσουν τις επιδοτήσεις τους οι μικροί παραγωγοί, και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε συζήτηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «κακώς κατηγορούν οι συνδικαλιστές τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να εφαρμοστούν στη συνέχεια από μας»…
Βάζουν «μπουρλότο»
Χωρίς υπερβολή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αν αναλογιστούμε και όλα τα άλλα προβλήματα στις επιδοτήσεις μέσα από το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και τα μπερδέματα που έχει δημιουργήσει παρεμβαίνοντας και στη φορολόγηση του εισοδήματος, έρχεται να βάλει «μπουρλότο» στις αγροτικές επιδοτήσεις, κυρίως στις μικρές, που οριακά καλύπτουν το πλαφόν των 250 ευρώ, και μόλις και μετά βίας παίρνουν τις ενισχύσεις τους οι άνθρωποι αυτοί, που ως κατηγορία είναι χιλιάδες πανελλαδικά.
Πώς όμως «έσκασε» το θέμα, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για την υπόθεση αυτή; Όπως καταγγέλλει στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, «πήγαν παραγωγοί να ενεργοποιήσουν στην Ένωση και είδαν ότι δεν τους βγάζει δικαιώματα… Και έτσι το ψάξαμε το θέμα… Κόβουν λοιπόν ένα 3% για το εθνικό απόθεμα συν ένα 2% για άλλους λόγους. Και θα θεωρηθούν για τους μικρούς παραγωγούς αχρεωστήτως καταβληθέντα τα χρήματα αυτά από το 2015 και μετά. Θα τους τα πάει προφανώς στην εφορία. Χάνουν και τα δικαιώματα, γιατί για δύο χρόνια φαίνονται μη ενεργοποιημένα, οπότε δε μεταβιβάζονται. Χάνονται τελείως αυτά τα λεφτά. Και τέτοιες περιπτώσεις, οι παθόντες, είναι χιλιάδες»…
Στο μεταξύ, η πρόταση του Γιώργου Τζωρτζάκη είναι τουλάχιστον να εξαιρέσουν από τις οριζόντιες περικοπές τους μικροκαλλιεργητές που παίρνουν μέχρι 1.250 ευρώ.
«Πήραν την απόφαση έτσι, εντελώς ξαφνικά. Απαράδεκτη η κατάσταση αυτή. Θίγει τους πάντες. Αλλά, έστω ας μην ισχύσει για όσους χάνουν εντελώς τις επιδοτήσεις τους», λέει ο Γιώργος Τζωρτζάκης. Και μας ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα θα βρίσκεται επειγόντως στην Αθήνα, όπου θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τη μια, και να διαμαρτυρηθεί από την άλλη για την κατάσταση αυτή.
«Καμία εμπιστοσύνη πλέον»
Οργή προκάλεσε στον αμπελουργό Γιώργο Στειακάκη, που είναι ίσως και ο πιο αδικημένος παραγωγός της φόρμας 6, η δήλωση του Γιώργου Αποστολάκη, ότι «κόβουμε από τις επιδοτήσεις για το Εθνικό Απόθεμα και με τα ποσά που θα συγκεντρώσουμε θα πληρώσουμε και τους παραγωγούς της φόρμας 6»…
Ο ίδιος, να υπενθυμίσουμε, έχει χάσει μέχρι στιγμής πολλά χρήματα, που ανέρχονται σε πάνω από 16.000 ευρώ ανά έτος, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, τα οποία είχε μεταβιβάσει στην κόρη του, αλλά ποτέ δεν έλαβε ούτε και η ίδια.
«Δεν εμπιστεύομαι πια κανένα. Ούτε υπουργό. Ούτε υπάλληλο. Ούτε γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά ούτε και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα θυμάστε κι εσείς ότι κάποια στιγμή ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης έλεγε να μην ανησυχούμε και ότι είναι θέμα χρόνου η πληρωμή μας. Από τότε πέρασαν πάνω από 7 μήνες. Γιατί να τους εμπιστευτώ πλέον;».
Ο κ. Στειακάκης χαρακτηρίζει ως ανίκανους τους σημερινούς κυβερνώντες να δώσουν λύση στο πρόβλημα, το οποίο το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2015 και μετά.
«Ο κόσμος να μην τους έχει καμία εμπιστοσύνη. Μας πούλησαν. Μας «έφαγαν» τα χρήματά μας. Αυτά που δικαιούμασταν. Μεταβιβάσαμε στα παιδιά μας έντιμα την περιουσία μας. Μια περιουσία που την πλήρωσε με αίμα ο μακαρίτης ο πατέρας μου, πληρώνοντας στην ΑΤΕ με 46% τόκους για να ξεχρεώσει. Και ήρθαν αυτοί και μας «έφαγαν» τα λεφτά. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα», λέει εμφανώς αγανακτισμένος και εξοργισμένος ο Γιώργος Στειακάκης.
«Μην πειράξουν τους «μικρούς»»
«Ας πάνε όπου θέλουν το 5%. Τους «μικρούς» να μην πειράξουν», λέει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο αρμόδιος προϊστάμενος Ενεργοποιήσεων της ΕΑΣΗ Δημήτρης Φιλιππάκης.
«Έχουν βαφτίσει μια ολόκληρη κατηγορία τώρα και τρία χρόνια ως μικροκαλλιεργητές. Είναι αυτοί που λαμβάνουν μέχρι 1.250 ευρώ. Τους κόβουν το 5%. Τους κόβουν και τα 250 ευρώ. Και θα τους επιβάλλουν και αναδρομική επιστροφή από το 2015. Έχω παράδειγμα παραγωγού, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται να χρωστά και 500 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα»!
Και καταλήγοντας τονίζει ότι «μπορεί τα ποσά να φαίνονται γελοία, αλλά για κάποιους είναι σημαντικά. Με αυτά τα χρήματα παίρνουν τα λιπάσματά τους για να μείνουν στην παραγωγή».
«Είχαν κόψει πολλά»
«Είχαν κόψει τα πολλά το 2015. Και ξαναέκοψαν το 2016. Στο μεταξύ, ο παραγωγός ήξερε στάνταρ μέσα από τον οριστικό τίτλο που του έχει έρθει, ότι μέχρι το 2019 κάνει να πάρει τόσα, και του κόβεται ένα τόσο ποσοστό βάσει του κανονισμού. Και μια στιγμή έρχονται και του ξανακόβουν άλλο ένα 5%», λέει με αγανάκτηση στην εφημερίδα μας και το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ και της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.
«Και με αυτόν τον τρόπο πετάει έξω χιλιάδες παραγωγούς και δημιουργεί πρόβλημα στους μεγάλους. Γιατί, δηλαδή, να το κάνει αυτό; Το μέτρο είναι καθαρά κυβερνητικό. Διότι ο κανονισμός σού έλεγε συγκεκριμένα ποσά για τα έτη 2016, 17, 18 και 19. Και με βάση τον κανονισμό, κάθε χρόνο έχεις μείωση. Το «κατάπιαμε» κι αυτό. Και μια στιγμή έρχεται και σου λέει «άλλο ένα 2 συν 3% μείον». Γιατί; Από πού προέκυψε αυτό; Εμείς ξέρουμε ότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά».
Ο Μιχάλης Καμπιτάκης καταγγέλλει ότι το 2015 είχαν γίνει πολύ μεγάλες περικοπές, που είχαν φτάσει στο 25%. Και θεωρητικά αυτό που ήξερε ο παραγωγός είναι ότι μέχρι το 2019 θα πηγαίναμε σε μια συνολική μείωση γύρω στο 42 μέχρι και το 45%. Και έρχεται και η σημερινή περικοπή, που είναι έξτρα πέρα από τις προηγούμενες»…
Για τις απαντήσεις του Γιώργου Αποστολάκη για την πληρωμή της φόρμας 6, ο συνδικαλιστής μάς λέει πως «αυτό δεν έχει καμία λογική. Ας πάρουν από αυτά τα λεφτά, αν είναι έτσι, να πληρώσουν και τα βιολογικά που έκοψαν»…
Επιβεβαίωση από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ως οφείλαμε, όμως, μετά τη συνομιλία μας με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, επικοινωνήσαμε με τον Ηρακλειώτη γεωπόνο και αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη, που μας επιβεβαίωσε τα καταγγελλόμενα. Ωστόσο, μας μίλησε για μια πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου να αυξήσει τον «κουμπαρά» που λέγεται Εθνικό Απόθεμα από τη μια και να εντάξει έτσι στους δικαιούχους περισσότερους νέους αγρότες, και από την άλλη να ενισχύσει τις συνδεδεμένες καλλιέργειες με επιπλέον χρήματα, για προϊόντα κυρίως που χρήζουν περαιτέρω στήριξης.
«Πάντα το αγροτικό κίνημα έλεγε ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να πάνε σε μια παραγωγική κατεύθυνση. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή», μας είπε ο Γιώργος Αποστολάκης, και πρόσθεσε ότι αυτό το 2% που κόπηκε οριζόντια από τις επιδοτήσεις θα πάει να προστεθεί στο 8% και να αυξηθεί η στήριξη της κυβέρνησης με ποσοστό 10% από τον πυλώνα 1, που αφορά στο πρόγραμμα της Ενιαίας Ενίσχυσης.
«Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα και μακάρι να ήταν για όλες τις ενισχύσεις, να έχουν παραγωγική σύνδεση και όχι εκτακτική, όπως έχουν σήμερα», τόνισε ο ίδιος.
Για το 3% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος, ο Γιώργος Αποστολάκης είπε ότι αυτό θα βοηθήσει και στην πληρωμή των χαμένων δικαιωμάτων, στους δικαιούχους της φόρμας 6, που χωρίς να ευθύνονται δεν έχουν λάβει ακόμα τις επιδοτήσεις τους, από το 2015 και μετά, έχοντας όμως μεταβιβάσει τα δικαιώματα στους νέους κατόχους, οι οποίοι επίσης ακόμα δεν τα έχουν πάρει. Και για την υπόθεση αυτή έχει υποβληθεί από την ΟΑΣΝΗ εξώδικο κατά κυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Στόχος μας είναι, αυξάνοντας το Εθνικό Απόθεμα, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια εθνική πολιτική στήριξης των νέων γεωργών κάτω των 40 ετών, τους νεοεισερχόμενους, αλλά και να πληρώσουμε χαμένα δικαιώματα, πιθανά, προηγούμενων ετών. Γι’ αυτό βλέπε φόρμα 6».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Αποστολάκης μάς μετέφερε την κουβέντα που του είπε ο ίδιος ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, να δει τι θα κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων και την επιστροφή των χαμένων επιδοτήσεων, κάτι που ζήτησε ερχόμενος πριν αρκετούς μήνες στην Ελλάδα ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας.
Στην ερώτησή μας για τους χιλιάδες παραγωγούς που, λόγω οριακής τήρησης του πλαφόν των 250 ευρώ, τώρα θα βγουν εκτός, ο Γιώργος Αποστολάκης τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε επιδοτήσεις-ψίχουλα, ή θέλουμε να δίνουμε επιδοτήσεις σε κάποια παραγωγική προοπτική; Πάντως, εγώ θα το δω αυτό το θέμα και θα το συζητήσω με τον υπουργό, μήπως μπορεί να γίνει ένας διαχωρισμός και να μη χάσουν τα δικαιώματά τους οι συγκεκριμένοι παραγωγοί»…
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μας είπε ότι χθες είχαν σύσκεψη στο υπουργείο για να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση έναρξης των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων. Το αργότερο ως την ερχόμενη Τρίτη εκτιμά ότι θα εκδοθεί και η εγκύκλιος του φορέα, για να ξέρουν οι παραγωγοί τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων. Αλλά για τα μπερδέματα με τις συντάξεις, ο ίδιος δε θέλησε να κάνει καμία αναφορά, καθώς πρόκειται, όπως μας είπε, για ζητήματα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία και συγκεκριμένα στο Εργασίας και το Οικονομικών.
neakriti.gr