12.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Χρυσοχοΐδης από Χανιά: «Τέρμα στην ανοχή – η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, τελεία και παύλα»

Ημερομηνία:

Μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, σαρωτικές επιχειρήσεις κατά της εγκληματικότητας και αυστηρή προειδοποίηση σε όσους παραβιάζουν τη νομιμότητα. Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την Κρήτη.

«Η ασφάλεια είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που αναζητούν σήμερα οι πολίτες», δήλωσε από τα Χανιά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (“ελληνικό FBI”), Φώτη Ντουίτση.

Από τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην Κρήτη, μέχρι τις εκατοντάδες συλλήψεις για ναρκωτικά και τη διάλυση εγκληματικών οργανώσεων, ο υπουργός παρουσίασε έναν απολογισμό δράσης με σαφή στρατηγική: μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα και την ανομία.

43% μείωση θανατηφόρων τροχαίων στην Κρήτη – Ελπίδα για το ΒΟΑΚ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε με μια θετική είδηση, σημειώνοντας ότι στο οκτάμηνο του 2025 καταγράφηκε 43% μείωση στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, από 31 πέρυσι, φέτος σημειώθηκαν 18.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα Χανιά, όπου η μείωση φτάνει το 55% (από 11 σε 5), ενώ στο ΒΟΑΚ αναφέρθηκε μόνο ένα θανατηφόρο περιστατικό έναντι 11 την περσινή χρονιά. «Αυτό είναι ελπιδοφόρο. Ας το κρατήσουμε ως κεκτημένο», τόνισε, αποδίδοντας την πρόοδο στον συντονισμό μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, Περιφέρειας και αστυνομίας.

Οργανωμένο έγκλημα: Σαρωτικές επιχειρήσεις, εκατοντάδες συλλήψεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας. Ο υπουργός ανακοίνωσε:

  • 734 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Κρήτη το οκτάμηνο του 2025, εκ των οποίων 153 οδηγήθηκαν σε προφυλάκιση,
  • 42 συλλήψεις και 47 κατασχεμένα πυροβόλα όπλα σε περιστατικά αυθαίρετης χρήσης όπλων σε κοινωνικές εκδηλώσεις,
  • 1.500 συλλήψεις πανελλαδικά από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με πάνω από 500 προφυλακίσεις.

«Η αστυνομία της Κρήτης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει νοοτροπίες που οδήγησαν στην ανοχή και την εγκληματικότητα», δήλωσε, επισημαίνοντας πως οι έρευνες και συλλήψεις για εγκληματικές πρακτικές συνεχίζονται αδιάκοπα.

Ξεκάθαρη γραμμή απέναντι στην ανομία και την αυθαιρεσία

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το “δίκαιο του ισχυρού” δεν θα γίνει πλέον ανεκτό:

«Οι πολίτες των οποίων οι περιουσίες παραβιάζονται πρέπει να καταγγέλλουν στην αστυνομία. Η ΕΛ.ΑΣ. θα παρεμβαίνει άμεσα, θα αποβάλλει τους παρανομούντες και θα κατασχέτει ό,τι παραβιάζει την ιδιοκτησία τους.»

Αναφερόμενος στη χρήση όπλων σε γάμους και γιορτές, στάθηκε στον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών: «Οι αντιλήψεις ότι τα όπλα είναι μέρος της διασκέδασης είναι επικίνδυνες και πρέπει να εκλείψουν».

Ενίσχυση του ρόλου και των απολαβών της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις για τους αστυνομικούς, με εφαρμογή από τον Ιούλιο, που περιλαμβάνουν:

  • Καθιέρωση επιδόματος επικινδυνότητας,
  • Αυξήσεις για νυχτερινές υπηρεσίες,
  • Καθιέρωση επιδόματος διοίκησης για όσους ηγούνται μονάδων.

«Πρόκειται για μια γενναία αύξηση, που ενισχύει το εισόδημα αλλά και την αξιοπρέπεια του Έλληνα αστυνομικού», δήλωσε.

Δικαίωση για τη νέα υπηρεσία – «ελληνικό FBI»

Ο διοικητής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Φώτης Ντουΐτσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της υπηρεσίας που ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο. Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη λειτουργία της “δικαίωση μιας τολμηρής απόφασης”, σημειώνοντας:

«Με 20 άτομα στην Κρήτη, πετύχαμε εξάρθρωση μεγάλων οργανώσεων. Αυτό σημαίνει φλόγα, γνώση και ουσιαστική επιμέλεια.»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε σαφές μήνυμα:

«Η νομιμότητα και η ασφάλεια είναι καθήκον της πολιτείας, αλλά και κοινή υπόθεση όλων μας. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον περιοχές ανοχής. Από την Κρήτη ξεκινά η εμπέδωση μιας νέας αντίληψης: η Δημοκρατία δεν ανέχεται τη βία και την παραβατικότητα.»

Συγχαρητήρια για εξάρθωση της εγκληματικής οργάνωσης

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχάρη τις αστυνομικές δυνάμεις για την πρόσφατη εξάρθρωση μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην Κρήτη και εμπλεκόταν σε μαζική κλοπή ΦΠΑ μέσω εικονικών τιμολογίων. Όπως αποκαλύφθηκε, η υπόθεση διερευνήθηκε επί έξι μήνες «κάτω από τα ραντάρ», με στοχευμένες κινήσεις που κατέληξαν στη σύλληψη 18 ατόμων.

«Η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο ήταν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ανώτατο στέλεχος της ΔΑΟΕ, ενώ στα κέρδη της σπείρας περιλαμβάνονται «αρκετά εκατομμύρια». Ο πυρήνας της οργάνωσης απαρτιζόταν από ένα αρχηγικό πρόσωπο και ομάδα λογιστών που «διευθετούσαν τα λογιστικά». Η επιτυχία αυτή, όπως είπε ο Υπουργός, είναι μόνο η αρχή: «Η δουλειά αυτή θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα, γιατί υπάρχει αρκετό βάθος και σε άλλες υποθέσεις».

«Δεν είναι στόχος μας ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος»

Ο υπουργός ήταν σαφής ως προς τις προτεραιότητες της ΔΑΟΕ: «Δεν ασχολούμαστε με τον αγρότη ή τον κτηνοτρόφο που παλεύει να ζήσει την οικογένειά του», είπε. Αντιθέτως, στόχος είναι η πλήρης εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων που «με διάφορους τρόπους προσπορίζονταν παράνομες ενισχύσεις, τόσο πολύτιμες για τον πρωτογενή τομέα».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ενίσχυση της υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος στην Κρήτη, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τεχνολογικά μέσα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των διεθνών συνεργασιών και του εξοπλισμού. «Κάθε μέρα η αστυνομία γίνεται όλο και πιο χρήσιμη στον πολίτη, στη χώρα, στη δημοκρατία».

Το κρίσιμο ζήτημα της υποστελέχωσης και η αναδιοργάνωση των ΤΑΕ

Απαντώντας σε ερώτηση της Κρήτη TV για το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων της ενδοχώρας, ο υπουργός αναγνώρισε ότι «υπάρχουν προβλήματα», αλλά τόνισε πως «δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για μια περιοχή απλώς η ύπαρξη αστυνομικού τμήματος».

Παράλληλα, ανακοίνωσε επικείμενη επιστροφή του στην Κρήτη για να δρομολογήσει «αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των ΤΑΕ», των οποίων ήταν και ο ιδρυτής το 2000. «Θα επικαιροποιήσουμε τον ρόλο και την αποστολή των ΤΑΕ, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος ενάντια στην εγκληματικότητα», σημείωσε.

Μηδενική ανοχή: «Η αστυνομία δεν έχει καμία δικαιολογία»

Σε ερωτήσεις για την εντοπιότητα ανώτερων αξιωματικών στην Κρήτη και την αντιμετώπιση της ανομίας σε περιοχές με πλήρη αδυναμία των δημοτικών αρχών, ο Χρυσοχοΐδης δεν μάσησε τα λόγια του:

«Η αστυνομία δεν έχει καμία δικαιολογία. Θα κάνει τη δουλειά της, τελεία και παύλα. Η νομιμότητα πρέπει να εφαρμοστεί και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί δικαιολογία».

Αναφορικά με αιτήματα για κατάργηση της εντοπιότητας στις ανώτερες βαθμίδες, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ας μην φτάσουμε και εκεί. Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι οι αντιλήψεις».

Κριτική στη «συνυπευθυνότητα της ανοχής»

Ο υπουργός απέρριψε ρητά την προσέγγιση ότι η αστυνομική δράση στην Κρήτη, και ειδικά στα Χανιά, άλλαξε λόγω της αλλαγής ηγεσίας μετά από δυστύχημα:

«Το πρόβλημα είναι συνολικό. Η ανοχή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνενοχή. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η νομιμότητα εφαρμόζεται έναντι όλων, παντού», τόνισε με νόημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τις τοπικές κοινωνίες όσο και προς το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτήματα για διαφθορά και απομάκρυνση αστυνομικών

Σε επόμενες παρεμβάσεις δημοσιογράφων τέθηκαν επίμονα ερωτήματα για πληροφορίες που θέλουν τοπικούς αστυνομικούς να εμπλέκονται ή να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες τους. Η απάντηση του Υπουργού ήταν κάθετη:

«Δεν με αφορά τίποτα από αυτά. Με αφορά μόνο η καταπολέμηση του εγκλήματος και της ανοχής. Αν υπάρχουν θέματα διαφθοράς, η αστυνομία διαθέτει την καλύτερη υπηρεσία της χώρας για την αντιμετώπισή τους – όχι μόνο για ένστολους, αλλά για όλο το Δημόσιο και τους ιδιώτες».

«Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στο φαινόμενο της ανηλικότητας και της αύξησης της βίας μεταξύ νέων:

«Η βία των ανηλίκων έχει δύο νέα χαρακτηριστικά: οργανωμένες ομάδες που επιτίθενται σε άλλα παιδιά, και η χρήση φονικών όπλων όπως μαχαίρια και σιδηρογροθιές. Αυτό μας αναγκάζει να σκύψουμε σοβαρά πάνω στο πρόβλημα».

Ο ίδιος υπενθύμισε τη λειτουργία της γραμμής 10201 και της εφαρμογής “Safe Youth”, ενώ ανέφερε την πρόθεση του υπουργείου να αναβαθμίσει τα Γραφεία Ανηλίκων στα τμήματα Ασφαλείας.

Κλείσιμο με αιχμές αλλά και κάλεσμα σε δράση

Κλείνοντας τη μακροσκελή συνέντευξη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι το κύριο αίτημα των πολιτών δεν είναι τα σχόλια, αλλά η πράξη:

«Ο πολίτης ζητάει να του διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην ασφάλεια. Όλα τα άλλα είναι σεβαστά, αλλά η πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα είναι μία: να υπάρχει κράτος, νόμος και δικαιοσύνη».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μελέτη λέει ότι η κατάθλιψη είναι νόσος του ανοσοποιητικού

Όσο η κατάθλιψη βασανίζει όλο και περισσότερο κόσμο, τόσο...

Αγρότες: Βάση για διάλογο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – Οι κόκκινες γραμμές τους

Με θετικό βλέμμα βλέπουν οι αγρότες τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού...