Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στην πανελλήνια εθελοντική δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε», με τη δενδροφύτευση εκατοντάδων δέντρων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου στον Καλαθά στις 11:00 π.μ.
Σημείο συνάντησης των εθελοντών θα αποτελέσει το 3ο Νηπιαγωγείο, επί της οδού Πιστολάκη. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας που δραστηριοποιείται από το 2011 σε τομείς όπως η κοινωνική πρόνοια, το περιβάλλον, η υγεία και η εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της δενδροφύτευσης θα φυτευτούν πλατύφυλλα και βραδύκαυστα δέντρα, επιλεγμένα με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιοχών όπου φυτεύονται. Η προμήθειά τους καλύπτεται από τα έσοδα των δράσεων του «Όλοι Μαζί Μπορούμε».
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας, τα δέντρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εφόδια της φύσης, καθώς η παρουσία τους είναι καθοριστική για τη λειτουργία του πλανήτη. Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα δέντρα, ειδικά με τον τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.
Για τον λόγο αυτό, δράσεις όπως η δενδροφύτευση αποτελούν σημαντικές περιβαλλοντολογικές κινήσεις που επανορθώνουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και βοηθούν καθοριστικά τον πλανήτη να ανασάνει με αυτοπεποίθηση.
Η περιβαλλοντική σημασία των δέντρων είναι πολυδιάστατη. Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αφαιρώντας το από τον αέρα, ενώ συγχρόνως απελευθερώνουν οξυγόνο. Ετησίως, ένα στρέμμα δέντρων απορροφά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ίση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 26.000 μίλια. Μόνο ένα δέντρο μπορεί να παράγει αρκετό οξυγόνο για τέσσερις ανθρώπους.
Η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην πανελλήνια δράση αναδεικνύει τη διαρκή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προστασία του φυσικού πλούτου της Κρήτης. Οι εθελοντές που επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να προσέλθουν στον χώρο συνάντησης την προκαθορισμένη ώρα, φέροντας κατάλληλα ενδύματα και υπόδημα για εργασία σε εξωτερικό χώρο.



