28.7 C
Chania
Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026

«Όχι στο πάρτι διάλυσης του ωραρίου των εργαζομένων»: Σφοδρή αντίδραση της «Ταξικής Πορείας» για τη «Λευκή Νύχτα» και την εργασιακή πραγματικότητα στο εμπόριο

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο έντονης συνδικαλιστικής και πολιτικής κριτικής τίθεται η διοργάνωση των εκδηλώσεων «Λευκής Νύχτας» στα εμπορικά καταστήματα, με την κίνηση «Ταξική Πορεία» να καταγγέλλει τη σταδιακή εμπέδωση ενός καθεστώτος πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των ωραρίων στην αγορά.

Μέσα από ανακοίνωσή της, η συνδικαλιστική συλλογικότητα υποστηρίζει ότι πίσω από τη γιορτινή εικόνα με φώτα και μουσικές αποκρύπτεται η εντατικοποίηση της εργασίας, η καταστρατήγηση του πενθημέρου και του οκταώρου, καθώς και η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου και της θερινής σεζόν, καλώντας σε συλλογική οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την αύξηση των αποδοχών.

Η «Λευκή Νύχτα» ως προκάλυμμα και η πραγματικότητα των αμοιβών

Στην παρέμβασή της, η «Ταξική Πορεία» ασκεί κριτική στην επιλογή της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που επιβαρύνει υπέρμετρα το προσωπικό.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:

«Για άλλη μια χρονιά, τα φώτα στα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά μέχρι αργά, φέρνοντας τη “Λευκή Νύχτα” στην καρδιά του καλοκαιριού, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εργοδότες έχουν ήδη βάλει στο καλούπι της εκμετάλλευσης όσους εργάζονται την περίοδο της σεζόν —και όχι μόνο— για έναν καλύτερο μισθό που, στην πραγματικότητα, δεν αρκεί ούτε για τα λίγα. Ένα καλούπι που χτίζεται προσεκτικά από την εργοδοσία, προσαρμόζοντάς το, αυτή τη φορά, σε μια ψεύτικη εικόνα, καλυμμένη με φώτα και μουσική».

Παράλληλα, η συλλογικότητα υπογραμμίζει ότι η προβολή της διοργάνωσης ως ευκαιρίας για τους καταναλωτές παραγνωρίζει τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών:

«Γίνεται έτσι ακόμη ένα βήμα για την περαιτέρω διάλυση του ωραρίου των εργαζομένων. Μάλιστα προκλητικά το παρουσιάζουν σαν πάρτι, στο οποίο καλεί τον κόσμο να συμμετέχει, δίνοντάς του, μάλιστα, και περισσότερο “χρόνο”, λες και είναι αυτό το πρόβλημα του κόσμου σήμερα για να πραγματοποιήσει τις αγορές του και όχι οι μισθοί φτώχειας που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά».

13ωρα, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και εντατικοποίηση της εργασίας

Η ανακοίνωση διευρύνει το πεδίο της κριτικής στο σύνολο των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εξάντληση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Στο σχετικό απόσπασμα τονίζεται:

«Δεν είναι μόνο η παράταση του ωραρίου από τη “Λευκή Νύχτα” που κοντεύει να γίνει καθεστώς στην πόλη μας. Τα 13ωρα, τα εορταστικά ωράρια, η εξαφάνιση ρεπό ιδιαίτερα την περίοδο της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δημιουργεί μια κόλαση για τη ζωή των εργαζομένων, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, όπως έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο, κατά το οποίο τα εργοδοτικά εγκλήματα αυξάνονται συνεχώς».

Σύμφωνα με την κίνηση, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τη σταδιακή απώλεια θεμελιωδών κατακτήσεων:

«Μαζί με τη διάλυση του 5ήμερου-8ωρου (που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο) πάνε χέρι-χέρι οι χαμηλές αμοιβές, η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι απολύσεις. Συνολικά ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε λάστιχο που ο εργοδότης τεντώνει όσο θέλει ή και το πετάει αν δεν του χρειάζεται».

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις και το κάλεσμα σε συλλογική διεκδίκηση

Στρέφοντας τα πυρά της προς τις κυβερνητικές πολιτικές, η «Ταξική Πορεία» συνδέει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων με τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, καταγράφοντας την ανάγκη των πολιτών να απασχολούνται σε πολλαπλές εργασίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους:

«Οι αντεργατικοί νόμοι που περνούν ο ένας μετά τον άλλον από τις κυβερνήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η θέση τους και ποια η δική μας. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι, για την εργοδοσία, είμαστε απλά γρανάζια για το κέρδος τους. Σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι και στη πόλη μας κάνουν 2 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Οτιδήποτε έχει σχέση με το λαό και τις ανάγκες του διαλύεται ενώ ξοδεύονται δις σε πολεμικούς εξοπλισμούς και η χώρα μπλέκεται στο πόλεμο».

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η οργάνωση θέτει ως μόνη διέξοδο την ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προτάσσοντας συγκεκριμένους στόχους:

«Στον εργασιακό Μεσαίωνα που ζούμε είναι ανάγκη να παλέψουμε για να επιβιώσουμε. Ό,τι δικαίωμα έχουμε κατακτήθηκε με αγώνες. Η μοναδική διέξοδος περνάει μέσα από τη συλλογικότητα και την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία. Να αντισταθούμε στην αντεργατική επίθεση και στους νόμους που γκρεμίζουν τις κατακτήσεις μας. Να υπερασπιστούμε το 5νθήμερο-8ωρο. Να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εορτάζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Κρήτης Ειρηναίος

Του Αγίου Ειρηναίου σήμερα, 23 Αυγούστου, και την ονομαστική του εορτή έχει...