Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην διατροφή των Κρητών και των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας, που στις αρχές του ’60 είχαν τη μεγαλύτερη μακροβιότητα και το χαμηλότερο ποσοστό χρονίων παθήσεων, ανά τον κόσμο. «Οι Κρήτες έτρωγαν προϊόντα της γης: λίγο τυρί, γιαούρτι, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρασί και ελάχιστο κόκκινο κρέας» ενώ λάμβαναν το 40% των θερμίδων τους από λιπαρά, κυρίως προερχόμενα από το ελαιόλαδο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
Με τίτλο «Να Τρως σαν Έλληνας; Αποκωδικοποιώντας τη Μεσογειακή Διατροφή» (“Eat like a Greek?” Decoding the Mediterranean diet) η έγκριτη καναδική εφημερίδα “Globe and Mail” δημοσιεύει ρεπορτάζ της Adriana Barton το οποίο αναφέρεται εκτεταμένα στα πλεονεκτήματα της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα αυτής που ακολουθείται στην Κρήτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο χρόνο πολλά ιατρικά περιοδικά περιείχαν έρευνες που έδειχναν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να περιορίσει τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον διαβήτη «τύπου 2», καθώς και άλλες χρόνιες παθήσεις για άτομα άνω των 70 ετών. Οι ειδικοί στις καρδιακές παθήσεις θεωρούν την εν λόγω δίαιτα, ιατρική επανάσταση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δρα David Jenkins, «το θέμα είναι η δίαιτα να περιέχει τροφές που δεν είναι μεταποιημένες και να καλύπτουν όλες τις τροφικές βάσεις». Ο ίδιος καταλήγει πως η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα (όπως κρέατα) και περιέχει φρούτα και λαχανικά με υψηλό δείκτη βιταμινών και φυτικών ινών.
Πηγή: iefimerida