19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ένα κρασί από τα Πεζά στην κορυφή λίστας των Financial Times

Ημερομηνία:

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ σύμφωνα με έρευνα η εγχώρια αγορά κρασιού βρίσκεται στο έλεος του αρνητικού οικονομικού κλίματος, ένα κρασί που παράγεται στην Κρήτη βρίσκεται στην κορυφή λίστας των Financial Times.
Πρόκειται για το κρασί “Μυράμπελος 2010” από την Mediterra Οινοποιητική από τα Πεζά της Κρήτης που συνδυάζει τις ποικιλίες Κοτσιφάλι κατά 80% και Μανδηλαριά κατά 20%.
Οι γηγενείς ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μαντηνάρι πρέπει να τονιστούν περισσότερο καθώς είναι μοναδικές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αποκτούν επειδή ευδοκιμούν στο ιδιαίτερο κλίμα της Κρήτης.
Τη λίστα των Financial Times υπογράφει μια εκ των κορυφαίων κριτικών κρασιού στον κόσμο, η Jancis Robinson.
Μάλιστα η λίστα αφορά τα 100 καλύτερα κρασιά παγκοσμίως, και το “Μυράμπελος 2010” παρουσιάζεται δεύτερο στην θετική αξιολόγηση της διεθνούς φήμης κριτικού.
Στο έλεος της κρίσης η εγχώρια αγορά κρασιού.
Την ίδια ώρα έρευνα της Hellastat αποκαλύπτει ότι ο κλάδος σε πανελλαδικό επίπεδο έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ηellastat, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά υπέστη υποχώρηση σε όρους όγκου κατά 15%-18%, με τις πωλήσεις στον τομέα της εστίασης να έχουν μειωθεί κατά 25% λόγω των σημαντικών περικοπών για κατανάλωση φαγητού και ποτού εκτός οικίας.
Ειδικότερα, η εγχώρια κατανάλωση οίνου, την αμπελοοινική περίοδο 2010/11 διαμορφώθηκε σε 3,16 εκατ. εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 2,8% έναντι της προηγούμενης περιόδου. Μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν τα ακριβότερα (premium) κρασιά ενώ παρατηρείται στροφή των καταναλωτών στο χύμα κρασί, το οποίο τιμολογείται φθηνότερα έναντι των επώνυμων προϊόντων, αλλά και στη μπύρα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2011 η συνολική παραγωγή οίνου στη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 2,75 εκ. εκατόλιτρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 11,3% σε σχέση με το 2010. Η φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου επιβεβαιώνεται και από το σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ (-12,3% για τη περίοδο 2011/2010).
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αμπελιών στη χώρα μας συνεχώς μειώνονται, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος των αμπελουργών και της πολιτικής εκριζώσεων που εφαρμόζει η Ε.Ε. Παράλληλα, οι εξαγωγές οίνου μειώθηκαν το 2011 κατά 12% στα 339,49 χιλ. εκατόλιτρα ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν σημαντική άνοδο 89%.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...