Για τον πολιτικό τους θάνατο φοβήθηκαν Τσίπρας – Ζάεφ με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κανένα σχόλιο

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που η χώρα του θα αποκτήσει το δικαίωμα να ψηφίζει ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι ισότιμη με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία. Δήλωσε ότι και εκείνος και ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει τον πολιτικό τους θάνατο και ισχυρίστηκε ότι όταν υπεγράφη η Συμφωνία στη γειτονική χώρα τη στήριζε μόλις το 17%, ενώ τώρα τη στηρίζει το 60%.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο Ζόραν Ζάεφ στάθηκε για μια ακόμα φορά στη σημασία που έχει για τη χώρα του η ένταξη στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως όταν λάβουν το δικαίωμα ψήφου θα αποτελούν ισότιμα μέλη με τις υπόλοιπες χώρες της συμμαχίας.

«Σήμερα έχουμε μια θέση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και πολύ σύντομα θα έχουμε και δικαίωμα ψήφου. Μία ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία, μία ψήφος για τη Μεγάλη Βρετανία, μια ψήφος για τις ΗΠΑ, μια για τη Γερμανία. Θα είμαστε ίσοι όλοι εκεί και αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμάς».

"Sponsored links"

Αναφερόμενος στην έντονη κριτική που δέχθηκαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ο Ζαέφ δήλωσε πως ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα τους καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς». Ισχυρίστηκε ότι πλέον η πλειοψηφία των πολιτών της Β. Μακεδονίας τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας. «Όταν υπογράψαμε τη Συμφωνία με την Ελλάδα, μόλις το 17% των πολιτών μας υπερασπιζόταν τη νέα ονομασία, ενώ τώρα το 60% τάσσεται υπέρ της λύσης».

Ερωτηθείς για την εμφανή ενόχληση της Ρωσίας μετά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο Ζάεφ υπογράμμισε πως δεν αποτελούν με κανένα τρόπο απειλή για τη Μόσχα. «Δεν έχουμε τη δύναμη να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν περιμένω να συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια ένταξης μας στο ΝΑΤΟ, καθώς πραγματικά δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν».

Σχετικά με το τι προσδοκά από την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο για υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι η ένταξη του θα ενισχύσει και τις δύο πλευρές. «Ως κοινωνία δεν είχαμε τα απαραίτητα κίνητρα και δυνατότητες να βελτιώσουμε την οικονομία μας, καθώς ό,τι και να επιχειρούσαμε στο παρελθόν συναντούσε εμπόδια. Λόγω αυτού υπήρξε μεγάλη απογοήτευση στη χώρα, που μας οδήγησε στην πολιτική κρίση.

Η πίστη μας στις ευρωπαϊκές αξίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλή για την ΕΕ, καθώς κάποια από τα μέλη της έχουν ξεχάσει τι πραγματικά είναι. Για εμάς αποτελεί ιερός στόχος να βρούμε τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι οι πλήρεις ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η ελευθερία του λόγου. Αυτή είναι η κοινωνία που θέλουμε να δομήσουμε. Έχουμε να εφαρμόσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση είναι αυτή της νοοτροπίας μας.

thepressproject.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις