20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Με τη Μικρή Σύναξη ξεκίνησαν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου – Φωτογραφίες από την Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης

Ημερομηνία:

Στις 09.30 το πρωί της Παρασκευής 17 Ιουνίου ξεκίνησαν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου με τη Μικρή Σύναξη.

Η συνάντηση αυτή έχει σημασία αφού θα γίνει “η θεώρηση του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου”. Το περιοχόμενο του μηνύματος θεωρείται καθοριστικό αφού θα ορίσει κατά πόσο υπάρχει περιθώριο αποδοχής των αποφάσεων της Συνόδου και για τις Εκκλησίες που απουσιάζουν και φαίνεται ότι θα καθορίσει την έκβαση των αποφάσεων και τη λειτουργικότητά τους μετά τη Μεγάλη Σύνοδο, έως και την επόμενη Σύνοδο, όπου κι αν συμβεί αυτή.

Με λίγα λόγια, το μήνυμα θα ορίσει μια πιθανή γεφύρωση των σημερινών διαφορών, με τη Σύναξη της Ορθοδοξίας στην Κρήτη να αποκτά ιστορική σημασία, ή θα παραπέμπει σε μια κάθετη ρήξη.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι μειωμένη πρόσβαση έχουν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

DSCF5781
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την είσοδό του στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την έναρξη των εργασιών της Μικρής Σύναξης

Να αναφέρουμε ότι υπάρχει η ελπίδα ότι με κάποιο τρόπο οι διαφωνούντες τελικώς θα συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο είτε στη Σύνοδο είτε στις Λειτουργίες.

DSCF5782
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισέρχεται στην ΟΑΚ υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Χθες, είχαμε τις τελευταίες αφίξεις αφού στα Χανιά έφθασαν ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Νωρίτερα, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου στην Κρήτη έφθασε ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάββας ενώ χθες στα Χανιά βρέθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ο οποίος συμμετείχε και σε δείπνο που παραρέθηκε στους προκαθήμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

DSCF5784
Ιστορικής Σημασίας η Μεγάλη Σύνοδος που ξεκίνησε σήμερα με τη Μικρή Σύναξη στο Κολυμπάρι

Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου δήλωσε:

«Κοσμικοί και Εκκλησία, σημείωσε,  αποτελούμε σε αυτή την κοινή πορεία προς όφελος των ανθρώπων, των πολιτών, του Ποιμνίου σας, έναν κοινό, αδερφικό πόλο που στηρίζεται σε μεγάλες αξίες που θεραπεύετε, που πρεσβεύετε, που κληρονομήσαμε από την αγαθοσύνη, την αγάπη, τη φροντίδα της Εκκλησίας και που πιστεύουμε και πρέπει να ανταποκρίνεται και με την πράξη, τόσο τη δικιά μας όσο και όλων των άλλων».

DSCF5785
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Ιερώνυμος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο κατά την είσοδό τους στην Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης

Και συνέχισε:

«Δεν είναι ανάγκη να είναι κανένας καθημερινά θρησκευόμενος, δεν είναι ανάγκη να είναι καν εντός της Εκκλησίας, για να καταλάβει ότι αυτές οι μεγάλες αξίες είναι πανανθρώπινες αξίες και αφορούν όλους, πιστούς και εκείνους που δεν είναι με μία έννοια πιστοί, αλλά με τη συμπεριφορά της ζωής τους είναι άνθρωποι που ζουν ως χριστιανοί, άνθρωποι με ηθικότητα και ηθικούς κανόνες» κατέληξε.

DSCF5787
Διαμαρτυρίες από δημοσιογράφους που δεν τους επιτράπηκε η είσοδος

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας την οποία χαρακτήρισε κιβωτό της χριστιανικής παράδοσης επισημαίνοντας ότι, «ως εκ τούτου η αρχομένη Αγία και Μεγάλη σύνοδος μας έχει μεγάλη σημασία διότι προσφέρει τη δυνατότητα εκφράσεως της φωνής της Ορθοδοξίας με ένα μήνυμα ισχυρής πίστεως, θυσίας, ελπίδος και ειρηνικής καταλαγής προς τον αλλησπαρασόμενο κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές Ορθόδοξες εκκλησίες αλλά και στην σημασία της Μεγάλης και Αγίας λέγοντας ότι, « πιστεύομε και ευχόμεθα όπως η αρχομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συμβάλει καθοριστικώς εις την ενότητα ταύτην και εις την παγκόσμιον προβολήν του μηνύματος της Ορθοδοξίας η οποία δεν αποτελεί πολιτικον μόρφωμα , η φιλοσοφική δοξασία αλλά, την αποκαλυφθείσαν σωτήριον αλήθεια της ζωής της επιγείου και της αιωνίου».

DSCF5779
Από το γραφείο τύπου που έχει δημιουργηθεί σε χώρο κοντά στην ΟΑΚ

Η Σύνοδος είναι το σημαντικότερο γεγονός της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, λαμβάνει χώρα φέτος στα Χανιά από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου και ως είναι εύλογο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Αποτελεί την πρώτη συνάντηση όλων των Ορθοδόξων Προκαθήμενων και Επισκόπων μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1053.

Η ατζέντα της Πανορθόδοξης

– Η  αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο
– Ορθόδοξη Διασπορά, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του,
– Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού
– Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα,
– Οι Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το χριστιανικό κόσμο.

DSCF5793
Από τον χώρο που έχει δημιουργηθεί για τους εκπροσώπους του τύπου

Τα θέματα που θα φέρει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος

– Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα
– Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη
– Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού
– Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής
– Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμα πατώντας ΕΔΩ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ