21.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Ν. Κοτζιάς: Αυτήν την δύσκολη εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο Λόγος της Εκκλησίας είναι απαραίτητος για να αντληθούν δυνάμεις | Φωτός

Ημερομηνία:

«Μεγάλο βήμα στη χιλιόχρονη ιστορία της Ορθοδοξίας» χαρακτήρισε τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την παράθεση δείπνου στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στη δήλωσή του σημείωσε ότι δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν οι πολύ καλές σχέσεις που έχει η Ελληνική Πολιτεία με την Ορθόδοξη Εκκλησία, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τους Μακαριωτάτους και του Σεβασμιοτάτους Μητροπολίτες και προσέθεσε ότι είναι κέρδος για όλους η ενότητα της Ορθοδοξίας υπογραμμίζοντας ότι «εκείνοι που χάνουν είναι οι απόντες».

συνοδος 2

Νωρίτερα κατά την ομιλία του στο δείπνο, ο Ν. Κοτζιάς είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι αυτήν την δύσκολη εποχή της παγκοσμιοποίησης, μια εποχή που αλλάζουν πολλά ως προς τον τρόπο ζωής των ανθρώπων προκαλώντας ανασφάλεια σε εκατοντάδες εκατομμύρια για το μέλλον, ο Λόγος της Εκκλησίας είναι απαραίτητος για να αντληθούν δυνάμεις «για να αντέξουν τον σημερινό κόσμο».

Αφού επεσήμανε την τιμή που του γίνεται να βρίσκεται μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών σημείωσε ότι η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο και οι κοσμικοί με την δράση τους «μπορούν και πρέπει να πορεύονται μαζί στη θεραπεία των προβλημάτων του Ποιμνίου σας, των πολιτών, για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους».

ΑΦΙΞΗ  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

«Κοσμικοί και Εκκλησία, σημείωσε,  αποτελούμε σε αυτή την κοινή πορεία προς όφελος των ανθρώπων, των πολιτών, του Ποιμνίου σας, έναν κοινό, αδερφικό πόλο που στηρίζεται σε μεγάλες αξίες που θεραπεύετε, που πρεσβεύετε, που κληρονομήσαμε από την αγαθοσύνη, την αγάπη, τη φροντίδα της Εκκλησίας και που πιστεύουμε και πρέπει να ανταποκρίνεται και με την πράξη, τόσο τη δικιά μας όσο και όλων των άλλων».

ΑΦΙΞΗ  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2

Ο κ. Κοτζιάς είπε, επίσης, ότι όλοι ελπίζουν ότι η Μεγάλη Συνάντηση της Ορθοδοξίας θα δώσει ελπίδα και αφού εξήρε τον Οικουμενικό Πατριάρχη χαρακτηρίζοντάς τον «μέγιστο συνομιλητή μας για την πνευματικότητα, την πνευματική αναζήτηση αλλά και μεγάλο στήριγμα για το κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελούμε όλοι», ευχαρίστησε τους  Προκαθημένους που με την παρουσία τους τίμησαν στο πρόσωπό του την ελληνική Πολιτεία. Υποσχέθηκε δε ότι η ελληνική Πολιτεία θα βοηθήσει και θα δουλέψει και θα στηρίξει τις ανάγκες που έχει το Ποίμνιο.

ΑΦΙΞΗ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΔΑΝΙΗΛ

«Δεν είναι ανάγκη να είναι κανένας καθημερινά θρησκευόμενος, δεν είναι ανάγκη να είναι καν εντός της Εκκλησίας, για να καταλάβει ότι αυτές οι μεγάλες αξίες είναι πανανθρώπινες αξίες και αφορούν όλους, πιστούς και εκείνους που δεν είναι με μία έννοια πιστοί, αλλά με τη συμπεριφορά της ζωής τους είναι άνθρωποι που ζουν ως χριστιανοί, άνθρωποι με ηθικότητα και ηθικούς κανόνες» κατέληξε.

Στο μεταξύ με ομιλία την οποία καταχώρησε στα πρακτικά της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έντ Ρόις χαιρέτησε την πρώτη εδώ και χίλια χρόνια πανορθόδοξη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Κολυμβάρι της Κρήτης.

“Η συνάντηση, γνωστή ως Αγία και Μεγίστη Σύνοδος, είναι η πρώτη του είδους της εδώ και μία χιλιετία. Οι 14 Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες έχουν μαζί περισσότερους από 300 εκατομμύρια πιστούς σ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου Αμερικανών. Οι Εκκλησίες αυτές είναι αυτοδιοικούμενες, αλλά ενωμένες από κοινό δόγμα, πίστη, λειτουργία και ηθική πεποίθηση, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να υπηρετεί ως πρώτος μεταξύ ίσων”, όπως σημείωσε.

reporter.com.cy

φωτογραφίες:

reporter.com.cybasilica.ro

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να...

3η Γιορτή Αθλητισμού στην Γαύδο

Ο Δήμος Γαύδου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Αθλητισμού στο νησί...

Στο Κ.Α.Σ. η μελέτη για κατασκευές σκίασης και εξοπλισμού στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετέβη σήμερα στην Αθήνα...

Χανιά: Λουκέτο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται ως Αθλητικό Κέντρο

Συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποίησαν έλεγχο...