20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι αυτοκτονίες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η οικονομική κρίση έφερε τις αυτοκτονίες. Ό σύγχρονος άνθρωπος είναι  ανταγωνιστικός κι έχει κλειστεί στον εαυτόν του, είναι¨ η εικόνα και ομοίωση του μοναχικού εμπορεύματος, όπως παράγεται στην αλυσίδα παραγωγής. Δεν επικοινωνεί πραγματικά με τους συνανθρώπους του, για να μοιραστεί τον πόνο και την χαρά του. Λέει η παροιμία «Μοιρασμένη χαρά διπλή χαρά, μοιρασμένη λύπη μισή λύπη.»  Το σύστημα με την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, μέσω της διαφήμισης και των Μ.Μ.Ε έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους. Τους έχει αλλοτριώσει την συνείδηση τους έχει πείσει ότι επιτυχημένος είναι αυτός ο οποίος κατέχει πολλά αγαθά. Όχι αυτός που είναι, αλλά αυτός που έχει. Και μόλις λείψουν οι προϋποθέσεις για την απόκτηση τους έρχονται τα κενά να στοιχειώσουν το είναι τους.  «Οι αυτοκτονίες των ανδρών αυξήθηκαν ειδικά εκεί όπου οι τοπικές κοινωνίες ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενες κι επικρατούσε ο νόμος της Τιμής και της Ντροπής. Στη μπαρουτοκαπνισμένη Κρήτη, όπου ο κάθε ντόπιος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει οπωσδήποτε να έχει κι από ένα όπλο στην κατοχή του, γίνεται το έλα να δεις. Κάθε τρεις και λίγο όλο και κάποιος χρεοκοπημένος Κρητικός επιχειρηματίας τινάζει τα μυαλά του στον αέρα.  Αναφορικά με την αύξηση των περιστατικών στην Κρήτη, η ψυχολόγος του Φορέα Ανάπτυξης και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα», Ελένη Μπεκιάρη, λέει πως «μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Η Κρήτη είναι μία περιοχή με αυξημένα ποσοστά οπλοκατοχής, γεωργική, οπότε υπάρχει πληθώρα φυτοφαρμάκων, ενώ οι Κρητικοί έχουν μία διαφορετική ιδιοσυγκρασία, μία περηφάνια και αυτό είναι πιο εύκολα να τους οδηγήσει στην αυτοκτονία όταν βλέπουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Συνήθως όσοι αυτοκτονούν είναι σοβαροί άνθρωποι, οικογενειάρχες με σταθερή ζωή, ντροπαλοί που αποφεύγουν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους στους άλλους. Άνθρωποι που δεν αντέχουν την ατίμωση και τη διαπόμπευση λόγω χρεών. Επιχειρηματίες που είχαν ταυτίσει τη ζωή τους με την επιχείρησή τους. Κι ακόμη χειρότερα το Έχω με το Είμαι.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ