Πώς η “χρυσή βίζα” στην Ελλάδα οδηγεί σε έξωση χιλιάδες πολίτες – Η επέλαση των Κινέζων μέσω Airbnb με τις ευλογίες της κυβέρνησης

2 Σχόλια

Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων που το Airbnb αντιπροσωπεύει το 81-95% των ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Το πρόγραμμα της Ελληνικής κυβέρνησης που χορηγεί βίζα σε πολίτες εκτός ΕΕ με αντάλλαγμα επενδύσεις 250.000 ευρώ σε ακίνητα, οδηγεί σε μαζικές εξώσεις, με ενοικιαστές να εκδιώκονται από τα σπίτια τους προκειμένου τα ακίνητα να ενταχθούν στην πλατφόρμα Airbnb, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegrhap.

Απηχώντας την «επιδημία» Airbnb που εκδηλώθηκε σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, σπίτια αγοράζονται και μετατρέπονται σε ενοικιαζόμενα για διακοπές οικήματα, κυρίως από Κινέζους επενδυτές, στο πλαίσιο του προγράμματος της «Χρυσής Βίζα» της Ελλάδας.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται η Telegraph, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων που το Airbnb αντιπροσωπεύει το 81-95% των ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Μέσα σε δυο χρόνια, τα ακίνητα Airbnb στην Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί από 9.000 σε 129.000 χάρη στις «Χρυσές Βίζες», όπως υποστηρίζουν πηγές από τον χώρο του real estate. Αυτό έχει δώσει νέα πνοή στην αγορά real estate και η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα, όμως υπάρχει κόστος. Η 22χρονη Νάντια λέει πως είναι θύμα του προγράμματος. Είναι φοιτήτρια η οποία τα τελευταία τρία χρόνια ζει στο Παγκράτι, όμως ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει της είπε να φύγει, διότι το σπίτι πουλήθηκε προκειμένου να μετατραπεί σε ακίνητο Airbnb. Εναλλακτικό ακίνητο που βρήκε κόστιζε 1.100 ευρώ τον  μήνα –πεντέμισι φορές πάνω από το ενοίκιο που πληρώνει τώρα. «Αν δεν μπορέσω να βρω κάτι, θα πρέπιε να φύγω από τη γειτονιά μου», είπε. Η Andriana Pilia, ιδιοκτήτρια εταιρείας real estate που συνεργάζεται αποκλειστικά με ξένους επενδυτές, δηλώνει πως οι υψηλές αποδόσεις του Airbnb, σε συνδυασμό με τις «Χρυσές Βίζες» και την πτώση των αξιών των ακινήτων, έχουν ανοίξει τον δρόμο για την «έκρηξη» της αγοράς.

Οι αποδόσεις των ακινήτων που μετατρέπονται σε Airbnb είναι εξαιρετικά κερδοφόρες και στο 5-7%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, αναφέρει η Telegraph.

«Το γραφείο μου είναι δίπλα στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού», σημειώνει. «Κάθε μέρα, εταιρικά βαν με κινέζους επενδυτές και έναν δικηγόρο παρκάρουν απ’ έξω για να κάνουν τη γραφειοκρατική δουλειά για τη “Χρυσή Βίζα”».

Οι βίζες είναι οι φθηνότερες στην ΕΕ και επιτρέπουν στους επενδυτές εκτός ΕΕ να ζουν και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους μετακίνηση χωρίς βίζα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να αποκτήσουν υπηκοότητα της ΕΕ.

Όπως σημειώνει η Telegraph, τις περισσότερες «Χρυσές Βίζες» τις παίρνουν Κινέζοι επενδυτές και ακολουθούν Ρώσοι και Τούρκοι.

Τον Ιανουάριο του 2018, αναφέρει η Telegraph, η Airbnb ανακοίνωσε πως η Ελληνική κυβέρνηση, αθετώντας προηγούμενη δέσμευσή της και παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ για αυστηρότερους κανονισμούς, συμφώνησε να απορρυθμίσει την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Αυτό έβλαψε τον 37χρονο ιχθυοπώλη Αντώνη Ζαβιτσάνο, στον οποίον ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στέγαζε το κατάστημά του, έκανε έξωση, για να μετατρέψει το κτίριο σε «boutique hotel».

Εκπρόσωπος της Airbnb είπε πως πρόκειται για επιχείρηση συκοφάντησης από τους ξενοδοχειακούς ομίλους.

"Sponsored links"

Telegraph, euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

– Τελικά, τι είναι το Airbnb; Ευλογία ή κατάρα;

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 Σχόλια

  1. Maria

    Τα ποσά και τα νούμερα είναι αυθαίρετα. Το 129,000 δε μπορει να ειναι πραγματικό με καμμιά λογική. Απλή αριθμητική παιδιά.

    • admin

      Από το αυθεντικό κείμενο της Telegraph: “In the last two years, the number of AirBnB properties has been increased from 9,000 to 129,000, with real estate sources claiming that most of them come from Golden Visa portfolios”

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις