18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πρωτοπορεί το Πολυτεχνείο Κρήτης με το “Ίντερνετ των Φυτών”: Άρθρο για την εργασία της επιστημονικής ομάδας του Άγγελου Μπλέτσα στο Scientific American

Ημερομηνία:

Μπορούμε να επικοινωνούμε με τα φυτά, να μας στέλνουν πληροφορίες που να μας κατευθύνουν σε σχέση με το τι χρειάζονται κατευθείαν στο κινητό μας; Ναι, πλέον είναι εφικτό. Και μια ομάδα ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης βρίσκονται στην πρωτοπορία παγκοσμίως στον τομέα που ονομάζεται “Internet of Plants”, δηλαδή, το ίντερνετ των φυτών.

Το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, στο νέο τεύχος Ιουνίου 2019, φιλοξενεί στην ενότητα ADVANCES (κατηγορία Environmental Tech), άρθρο με τίτλο ‘The Internet of Plants’: Scientists turn lemons into tiny “radio stations” that signal when a tree needs watering” ‘.

Το άρθρο αναφέρεται στην έρευνα της ομάδας του Άγγελου Μπλέτσα, Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ηλεκτρομαγνητικά τηλεπικοινωνιακά σήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον ανακυκλώνονται, χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάκλασης και επαναδιαμορφώνονται, «κουβαλώντας» νέα πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, που μπορεί να ληφθεί από έναν συμβατικό και φτηνό δέκτη, συμπεριλαμβάνοντας ένα κινητό ή ένα smartphone, χωρίς καμία μετατροπή. Οι ασύρματοι αισθητήρες που αναπτύχθηκαν είναι τόσο απλοί (εξαιτίας της επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης προϋπαρχόντων ηλεκτρομαγνητικών σημάτων), που δεν χρειάζονται μπαταρία αλλά μπορούν να τροφοδοτηθούν ενεργειακά από ένα λεμόνι.

Άγγελος Μπλέτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστων, Πολυτεχνείο Κρήτης

Το “Ίντερνετ των Φυτών”(IoP) χτίζει στην έννοια ότι καθημερινά αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αισθανθούν το περιβάλλον γύρω τους και για την επικοινωνία. Διάφοροι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν νανοαισθητήτες ικανούς για να ενδυναμώσουν τις δυνατότητες φυτών να επικοινωνούν, να συλλαμβάνουν και να αποστέλουν πληροφορία μέσα από ένα δίκτυο γειτονικών κυβερνοφυτών. Το “Ίντερνετ των Φυτών” θα αποτελείται από μία σειρά από κυβερνοφυτά που θα λειτουργούν ταυτόχρονα ως κεραίες που θα μεταφέρουν πληροφορία σε άλλα φυτά. Η ενέργεια για τη λειτουργία των αισθητήρων θα επέρχεται μέσω των ηλεκτροχημικών διαδικασιών που συμβαίνουν εντός του φυτού.

Η ομάδα του Άγγελου Μπλέτσα

Η εργασία αυτή είναι το τελευταίο κομμάτι του ερευνητικού παζλ σε ασύρματα δίκτυα οπισθοσκέδασης χωρίς μπαταρία, στα οποία εργάζεται εντατικά η ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια, με στόχο νέα τεχνολογία διαδικτύωσης αισθητήρων τουλάχιστον μίας με δύο τάξεις μεγέθους χαμηλότερου ενεργειακού και οικονομικού κόστους, σε σχέση με τις συμβατικές ασύρματες τεχνολογίες.

Ο Γεώργιος Βουγιούκας, υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής ΗΜΜΥ

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω δημοσιεύσεις με πρώτο συγγραφέα τον υποψήφιο διδάκτορα της Σχολής ΗΜΜΥ Γεώργιο Βουγιούκα και τις αναφορές εκεί:

Scientific American, τεύχος Ιουνίου 2019

GVougioukas and ABletsas, “Switching Frequency Techniques for Universal Ambient Backscatter Networking“, IEEE Journal on Selected Areas in Communications (JSAC), Special Issue onWireless Transmission of Information and PowerVol. 37, No. 2, pp. 464-477, Feb. 2019.

G. Vougioukas and A. Bletsas, “24μW 26m Range Batteryless Backscatter Sensors with FM Remodulation and Selection Diversity”, IEEE International Conference on RFID-Technology and Applications (RFID-TA), September 2017, Warsaw, Poland. Received Best Student Paper Award.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ