16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης: “Συνειδητή η απόφαση να μη συμμετέχω στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης”

Ημερομηνία:

Σχετικά με την συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Μέχρι τέλος του έτους έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις – ζήτημα που αναδείχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο στη Βιάννο. Είναι μια εξέλιξη στην οποία όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να σταθούν με όλες τους τις κεραίες ανοιχτές.

Με βάση όσα ιστορικά έχουν προηγηθεί, η Ελληνογερμανική Συνέλευση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα τα καλύτερα δείγματα γραφής απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αλήστου μνήμης 8σέλιδο ερωτηματολόγιο με το οποίο η Ελληνογερμανική Συνέλευση ζητούσε την πλήρη και λεπτομερή απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και υποδομών των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας. Το παράδειγμα αυτό επιβεβαιώνει ότι στην ιστορική της διαδρομή η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει αποτύχει.

Είναι συνειδητή η απόφαση μου να μη συμμετέχω στις εργασίες της που ξεκινούν αύριο στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις μιας σειρά φορέων κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, μεταξύ αυτών και των Μαρτυρικών Δήμων, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, Συλλόγων Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης και Ιστορικών, νομίζω ότι σήμερα είναι ώριμο να αναζητήσουμε άλλους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως έχει τονίσει πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, αλλά να ορίσουμε από κοινού το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο».

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ενδεχομένως η κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας θα μπορούσε να παίξει έναν τέτοιο καίριο ρόλο διαύλου επικοινωνίας Ελλάδας-Γερμανίας.

Στα χέρια μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ