18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

‘Εκρηξη υπερ-φορολόγησης στα χρόνια των νεο-φιλελεύθερων μνημονίων – Δουλεύουμε 203 ημέρες για να πληρώνουμε εφορία – Τελευταία η Ελλάδα στην ανταποδοτικότητα με το κράτος να έχει καταρρεύσει

Ημερομηνία:

Επτά μήνες -και πιο συγκεκριμένα 203 ημέρες- εργάζεται ο μέσος Ελληνας κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν το 2007 εργαζόταν 130 ημέρες. Η έκρηξη υπερφορολόγησης παρουσιάζεται στα χρόνια των νεοφιλελεύθερων μνημονίων αφού, παρά τη διαρκή βαριά λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που πετσοκόβουν τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, οι φόροι αυξάνονται. Έτσι, δεν είναι περίεργο ότι αν και πληρώνουν από τους υψηλότερους φόρους σε όλη την Ευρώπη, η ανταποδοτικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή, με την Ελλάδα να κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις 30 ανεπτυγμένες οικονομίες, στον συνολικό δείκτη που αφορά την κοινωνική προστασία και στους επιμέρους δείκτες για την παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Ειδικότερα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 22 Ιουλίου πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και από την επομένη, στις 23 Ιουλίου, δουλεύει για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Αυτό αναφέρει η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχηματικό τρόπο απεικόνισης της πραγματικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος από την υπερφορολόγηση.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2016 ήταν η 6η Ιουλίου. Δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα στις πλάτες τους. Σε σχέση με το 2006 εργάζονται 2 μήνες παραπάνω!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα Ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσε τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα γιορτάσει φέτος την ημέρα Ελευθερίας καθώς βρισκόμαστε ακόμη στα τέλη Ιουνίου…

Στην Κύπρο «γιορτάσανε» την ημέρα Φορολογικής ελευθερίας ήδη από τις 29 Μαρτίου, στην Μάλτα στις 18 Απριλίου, στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου, στη Βουλγαρία στις 18 Μαΐου ενώ στην Φιλανδία από τις 22 Ιουνίου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ