16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μόλις 15 άστεγοι σε σύνολο 200 στα Χανιά βρίσκουν στέγη για ένα χρόνο μέσω προγράμματος “Στέγασης και Επανένταξης”

Ημερομηνία:

Δόθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, στο Δημαρχείο Χανίων από τον πρόεδρο του ΔΟΚΟΙΠΠ Μιχάλη Βλαχάκη, τον πρόεδρο της Σύμπραξης Χανίων Γιάννη Παυλάκη και την διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΟΚΟΙΠΠ κ. Κατερίνα Κουνελάκη συνέντευξη τύπου με θέμα: «“Ένταξη στο πρόγραμμα “Στέγαση &Επανένταξης” του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας & Πρόνοιας”».

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος 15 άστεγοι στα Χανιά θα βρουν στέγη, ένα επίδομα για τα καθημερινά τους έξοδα περίπου 200 ευρώ ενώ θα έχουν ασφάλιση. Όλα αυτά για 1 χρόνο. Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη αυτών των αστέγων που εντάσσονται Το κατά πόσο βεβαίως είναι αυτό εφικτό δίχως τις απαραίτητες δομές είναι πολύ συζητήσιμο.

Η εξέλιξη είναι θετική, έστω για αυτούς τους 15 συμπολίτες μας, όμως το πρόβλημα στέγης στα Χανιά είναι πολύ μεγαλύτερο και παραμένει άλυτο.

Να σημειώσουμε ότι αρχικά, μέσω συλλογής πληροφοριών και κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΟΚΟΙΠΠ για το συγκεκριμένο θέμα στα μέσα Οκτωβρίου, ο Δήμος Χανίων είχε υποβάλλει αίτημα για συμμετοχή με φιλοξενία 70 αστέγων. Τελικώς, εγκρίθηκαν μόλις 15 θέσεις αφού η συμμετοχή δήμων σε όλη την επικράτεια ήταν αρκετά μεγάλη.

Τότε, με μία πρόχειρη συλλογή στοιχείων είχαν καταλήξει ότι στα Χανιά υπάρχουν περισσότεροι από 100 άστεγοι. Σήμερα γνωρίζουν ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πάνω από 200 οι άστεγοι στα Χανιά

Ρωτήσαμε τον κ. Βουλγαρίδη για τι ισχύει στα Χανιά με τους άστεγους:

“Η κατάσταση στα Χανιά δεν είναι καλή. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άστεγοι. Ο Δήμος και ο ΔΟΚΟΙΠΠ μέσω αυτού του προγράμματος έκαναν μία πρώτη προσπάθεια. Όμως μέσω της καταγραφής που έγινε, πλέον γνωρίζουμε ότι οι άστεγοι ξεπερνούν τους 200, και υπάρχουν σίγουρα και άλλοι. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άστεγοι δεν έχουν μόνο πρόβλημα στέγης αλλά και σίτισης, κοινωνικοποίησης, οπότε είναι και θέμα κοινωνικού λειτουργού και στήριξης ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν. Και όλα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου να σκύψουν πιο εντατικά πάνω στο πρόβλημα”.

Σχετικά με το χρόνιο αίτημα για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων ο κ. Βουλγαρίδης μας είπε ότι μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει τίποτα.

“Μία παλαιότερη πρωτοβουλία για δημιουργία λαϊκού υπνωτήριου δεν καρποφόρησε. Τώρα, ερευνάται, σε συνεργασία με την εκκλησία που είχε παλιότερα υποσχεθεί κάποια βοήθεια με δικό της ακίνητο, η υλοποίηση ενός προγράμματος δημιουργίας χώρου φιλοξενίας. Σήμερα δεν είναι υπόψη μας κάποιο πρόγραμμα που να χρηματοδοτείται για να ενισχύει τέτοιες δραστηριότητες. Από τα ΕΣΠΑ που περιμένουμε τους αμέσως επόμενους μήνες ελπίζουμε ότι θα υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα στηριχθούμε και θα προχωρήσουμε.”

Οι υποσχέσεις Σκουλάκη δεν τηρήθηκαν

27

Όμως, ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Και οι άστεγοι δεν μπορούν να περιμένουν. Θέσαμε το ζήτημα στον κ. Βουλγαρίδη.

“Δυστυχώς, είναι ο τρίτος χειμώνας που περνά από τότε που μας είχε υποσχεθεί ο κ. Σκουλάκης ότι τελειώνουν πια οι άστεγοι και ότι θα έχουνε ξενώνα και υπνωτήριο. Οι άστεγοι όμως, εξακολουθούν να είναι στην ίδια θέση: Στο παγκάκι. Δυστύχως, ότι προλάβαμε για αυτό το χειμώνα είναι με αυτούς τους 15. Αν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα άμεσα, μπορεί μέσα σε δύο μήνες να καταφέρουμε και κάτι περισσότερο”

"google ad"

Στην περίπτωση κάποιας μεγάλης κακοκαιρίας, ο Δήμος Χανίων έχει κάποιο σχέδιο στήριξης αυτών των ανθρώπων; Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαρίδη, υπάρχει σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί χρησιμοποιώντας δομές και υπηρεσίες δημόσιες όπως τα ΚΑΠΗ ή το Γηροκομείο για προσωρινή φιλοξενία.

“Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τη λύση του προβλήματος των αστέγων”, κατέληξε ο κ. Βουλγαρίδης.

Πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ΔΟΚΟΙΠΠ το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, στοχεύει σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας, ή Ξενώνες Ύπνου, ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, ή έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (άρθρο 9 του Ν. 4109/2013, ΦΕΚ 16, τ. Α΄) ως άστεγοι και δύνανται άμεσα να επανενταχθούν. Επιπλέον, στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα, ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία.

Ειδικοί Στόχοι του Σχεδίου αποτελούν:

1 Στον 1ο Πυλώνα Ενεργειών Στέγαση .Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας

2: Στον 2ος Πυλώνα Ενεργειών: Εργασιακή Επανένταξη. Η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.

Στο προτεινόμενο Σχέδιο θα ενταχθούν 15 ωφελούμενοι, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δεκατρείς (13)θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και στους δύο πυλώνες ενεργειών.» δήλωσε ο κ. Βλαχάκης

«Προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων οι οποίοι θα λάβουν επιχορήγηση για την στέγαση των αστέγων αλλά και οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες οι οποίοι θα επιχορηγηθούν για την απασχόληση αστέγων ο ΔΟΚΟΙΠΠ Δήμου Χανίων σε συνεργασία με τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων Ανάπτυξη Απασχόληση θα πραγματοποιήσει Εσπερίδα ενημέρωσης την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 7μμ στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου» σημείωσε η κ. Κουνελάκη

« Κάλεσμα σε επαγγελματίες και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για την ένταξη 15 αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων» απεύθυνε ο κ. Παυλάκης τονίζοντας ότι «Για τους μεν πρώτους το πρόγραμμα καλύπτει το μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο, ενώ για τους δεύτερους το ενοίκιο των καταλυμάτων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...