15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παραίτηση για λόγους υγείας και αδιαφορίας του Δήμου Χανίων της φιλοζωου από το Καταφύγιο αδέσποτων στα Νεροκούρου – Τι καταγγελει σε επιστολή της

Ημερομηνία:

Με ανοιχτή επιστολή της η Κωστούλα Ντόρμπραχ – Στούπη, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «η κιβωτός του Νώε» με έδρα τον Δήμο Χανίων που απευθύνεται προς  τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Αντιδήμαρχο Χανίων και τον Πρόεδρο της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Ιωάννη Νικηφοράκη γνωστοποιειται οτι πλέον δε μπορεί να έχει την ευθύνη του καταφυγίου αδεσποτων στα Νεροκούρου καταγγέλοντας την αδιαφορία του Δήμου Χανίων και την ανεπαρκεστατη στήριξη στο έργο που προσέφερε.

Όπως αναφέρει:

«Ένα καταφύγιο κύριοι απαιτεί σκληρή εργασία σε καθημερινή βάση, πολλά χρήματα για την διατήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων, πολλά χρήματα για την κτηνιατρική παρακολούθηση και την καθημερινή σίτιση των φιλοξενούμενων ζώων, πολλά άτομα προσωπικό, αυτοκίνητο το οποίο θα αναλαμβάνει την μεταφορά των ζώων στα κτηνιατρεία, και πολύ σκληρή προσωπική εργασία και πάθος, προκειμένου τα φιλοξενούμενα ζώα να βρίσκουν τις κατάλληλες οικογένειες, για να μην ξαναβρεθούν ποτέ πια στον δρόμο. Προς μεγάλη μου απογοήτευση διαπιστώνω ότι τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους.»

Σημειώνουμε ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανιων.

Στην επιστολή πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία είκοσι και πλέον έτη έχω αφιερώσει την ζωή μου στην διάσωση και την προστασία των αδέσποτων ζώων του Δήμου Χανίων, έχοντας διαθέσει ολόκληρη την προσωπική μου περιουσία και στηριζόμενη και στην βοήθεια από εθελοντές.

Οι συνθήκες με οδήγησαν στην ανάληψη της ευθύνης του καταφυγίου αδέσποτων ζώων στα Νεροκούρου Χανίων, στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες εγκαταλειμμένοι σκύλοι, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα διαβιούσαν και θα αναπαράγονταν στους δρόμους του Δήμου Χανίων. Με ιδιωτικούς πόρους και με αδιάκοπη προσωπική εργασία φρόντιζα πάντοτε ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι κατάλληλες και τα ζώα αυτά να λαμβάνουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, να τρέφονται καθημερινά, να στειρώνονται στην κατάλληλη ηλικία και να αναζητούνταιοικογένειες να τα υιοθετήσουν, ώστε να φύγουν από την κατάσταση εγκλεισμού του καταφυγίου και να μην ξαναβρεθούν στους δρόμους.

Τα τελευταία χρόνια είμαι σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του ως προς την φροντίδα των φιλοξενούμενων αδέσποτων ζώων σύμφωνα με το Νόμο, αλλά και ως προς το μέλλον του καταφυγίου, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας μου.

Όπως γνωρίζετε, έχω λάβει στο πρόσφατο παρελθόν υποσχέσεις για τη νομιμοποίηση του καταφυγίου στα Νεροκούρου και την ανάληψη της ευθύνης του από τον Δήμο Χανίων. Με αυτή την προοπτική άλλωστε, τα τελευταία δυο περίπου χρόνια ο Δήμος Χανίων έχει στείλει τουλάχιστον 60 σκύλους για φιλοξενία στο καταφύγιο, χωρίς να έχει μεριμνήσει για την κτηνιατρική τους περίθαλψη, τις καθημερινές τους ανάγκες για τροφή και την περαιτέρω υιοθεσία τους, προκειμένου να φύγουν από το καταφύγιο. Οι συνεννοήσεις αυτές έγιναν μεταξύ του Δήμου και της υπεύθυνης την οποία είχα ορίσει τότε λόγω της προσωπικής μου αδυναμίας να βρίσκομαι εκεί, Ε.Μ., η οποία ορίστηκε και από τον κ. Δήμαρχο ως αναπληρωματικό μέλος στην 5μελή επιτροπή του Δήμου. Οι ενέργειες αυτές του Δήμου οδήγησαν στον διπλασιασμό του αριθμού των σκύλων που βρίσκονταν στο καταφύγιο, την στιγμή που εγώ είχα ήδη δηλώσει ότι τόσο η ηλικία μου όσο και τα οικονομικά μου δεν θα μου επιτρέπουν για πολύ ακόμα να προσφέρω προσωπικά την καθημερινή σκληρή εργασία και τα χρήματα που απαιτούνται για την ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων.

Η αγάπη μου για τα ζώα και η ηθική μου είναι τέτοια, που μέχρι και σήμερα, με ιδιαίτερη επιβάρυνση της υγείας μου κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την υιοθεσία των ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, για την καθημερινή διατροφή τους, την κτηνιατρική τους περίθαλψη και εν γένει την ευζωία τους, παρά του ότι οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου προς τον Δήμο Χανίων, ζητώντας το αυτονόητο, να αναλάβουν δηλαδή την πλήρη ευθύνη για τα ζώα τα οποία βρίσκονται εντός του καταφυγίου – η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται εκεί εξάλλου με δική τους πρωτοβουλία – αντιμετωπίζω μια συνεχή άρνησηκαι αδιαφορία. Συγκεκριμένα:

Το καταφύγιο, για όσο ακόμα παραμείνει σε λειτουργία, χρειάζεται καθημερινή καθαριότητα και φρέσκο νερό για τα ζώα. Γιατί ο Δήμος δεν μεριμνάγια αυτές τις εργασίες ;

Η πλειοψηφία των ζώων που διαβιούν σήμερα στο καταφύγιο είναι ήδη στειρωμένα και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, όλα αυτά με προσωπικά μου έξοδα. Κάποια όμως ζώα έχουν φτάσει τώρα στην κατάλληλη ηλικία για να στειρωθούν ενώ όλα τα ζώα χρειάζονται κτηνιατρική παρακολούθηση. Γιατί ο Δήμος δεν μεριμνά για την κτηνιατρική παρακολούθηση και την στείρωση των ζώων;

Τα ζώα που διαβιούν στο καταφύγιο έχουν χωρίς αμφιβολία ανάγκη για καθημερινή σίτιση. Αυτό σημαίνει ότι για τον συγκεκριμένο αριθμό ζώων, απαιτούνται 100 περίπου σακιά ξηρή τροφή, συν ένας αριθμός κονσερβών για τα κουτάβια. Ο Δήμος δίνει μόλις 40 σακιά τροφή το μήνα, καταδικάζοντας τα ζώα στην πείνα για περισσότερο από τον μισό μήνα. Είναι νόμιμο να αφήνει ο Δήμος τα ζώα σε ασιτία;

"google ad"

Έτσι σκοπεύει άραγε ο Δήμος να διαχειριστεί μελλοντικά το καταφύγιο που έχει αναγγείλει ότι θα ιδρύσει;

Ένα καταφύγιο κύριοι απαιτεί σκληρή εργασία σε καθημερινή βάση, πολλά χρήματα για την διατήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων, πολλά χρήματα για την κτηνιατρική παρακολούθηση και την καθημερινή σίτιση των φιλοξενούμενων ζώων, πολλά άτομα προσωπικό, αυτοκίνητο το οποίο θα αναλαμβάνει την μεταφορά των ζώων στα κτηνιατρεία, και πολύ σκληρή προσωπική εργασία και πάθος, προκειμένου τα φιλοξενούμενα ζώα να βρίσκουν τις κατάλληλες οικογένειες, για να μην ξαναβρεθούν ποτέ πια στον δρόμο. Προς μεγάλη μου απογοήτευση διαπιστώνω ότι τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους.

Με την παρούσα επιστολή μου σας καλώ, πέρα από τις εθιμοτυπικές – διαπιστωτικές επισκέψεις των κλιμακίων σας στο καταφύγιο στα Νεροκούρου, να αναλάβετε – όπως ο νόμος ορίζει – την καθημερινή ευθύνη για την ευζωία των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται σε αυτό.

Είμαι στην διάθεσή σας να σας εξηγήσω με κάθε λεπτομέρεια τις εργασίες και τα χρήματα που απαιτούνται. Από πλευράς μου θα συνεχίσω να προσπαθώ για την υιοθεσία των ζώων αυτών, προκειμένου για να κλείσει το καταφύγιο το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα και με την Διάταξη του Εισαγγελέα.

Είναι καιρός να αποσυρθώ και να φροντίσω για την υγεία μου, διαθέτοντας την σύνταξή μου για τον σκοπό αυτό και όχι πια για να καλύπτω τα κενά του Δήμου Χανίων, κενά τα οποία στοιχίζουν σε ζωές, τις οποίες οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε.

Χανιά 08.01.2021

Κωστούλα Dorbrach Στούπη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...