13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Γλυκά

Ημερομηνία:

Τούρτα Νες καφέ
Μία Ερμόλ, ένα γάλα ζαχαρούχο, διακόσια πενήντα γραμμάρια κουβερτούρα, επτακόσια γραμμάρια σαβαγιάρ, τέσσερα φλιτζάνια νερό, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δώδεκα κουταλάκια κακάο, έξι κουταλάκια Νες καφέ, ένα ποτηράκι κονιάκ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε πολύ καλά την Ερμόλ και προσθέτουμε το γάλα και την κουβερτούρα κρύα. Κάνουμε σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά και βρέχουμε τα σαβαγιάρ πριν τα στρώσουμε. Εναλλάξ σαβαγιάρ μείγμα σοκολάτας.

Τούρτα με Ζελέ
Ένα ζελέ ανανά, με φρέσκια κρέμα γάλακτος, τρεις κουταλιές σούπας άχνη, ένα κουτί ανανά, κερασάκια σαβαγιάρ.
Χτυπάμε πολύ καλά τη σαντιγί με την άχνη και το αφήνουμε να περιμένει. Διαλύουμε το ζελέ όπως γράφει το κουτί και περιχύνουμε στο στρογγυλό ταψί Νο 32. Όταν παγώσει, τοποθετούμε πάνω από το ζελέ τις ροδέλες ανανά, την φρέσκια κρέμα και πάνω από την φρέσκια κρέμα τα σαβαγιάρ βρεγμένα στο σιρόπι ανανά.  Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει αρκετή ώρα. Ξεφορμάρουμε βάζοντας μέσα σε καυτό νερό για ελάχιστα δευτερόλεπτα και γυρνάμε ανάποδα.

Τούρτα Σοκολάτα (2)
Χτυπάμε μαρέγκα δύο ασπράδια με μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη. Την βγάζουμε από το μίξερ και βάζουμε σε αυτό δύο κουτιά σαντιγί και τεσσεράμισι κουταλιές ζάχαρη. Αφού χτυπηθούν καλά ρίχνουμε μέσα την  μαρέγκα στην σαντιγί. Αφού και αυτά χτυπηθούν καλά ρίχνουμε χτυπώντας συνέχεια την λιωμένη κουβερτούρα. Το παντεσπάνι το βρέχουμε με γάλα και κονιάκ. Πριν στρώσουμε την κρέμα πάνω στην τούρτα στην επιφάνεια βάζουμε σιρόπι σοκολάτα που φτιάχνουμε με γάλα μέχρι να ρευστοποιηθεί. Από πάνω βάζουμε καραμελωμένα αμύγδαλα και ξυσμένη κουβερτούρα τετρακόσια γραμμάρια.

Τούρτα Μανταρινιού
Μισό κιλό μπισκότα σαβαγιάρ, μια φλιτζάνα τσαγιού αμύγδαλα άσπρα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα, μιάμιση φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ, δύο φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, τέσσερα αυγά δύο κουταλιές ξύσμα μανταρινιού. Προσθέτετε ένα ένα τους κρόκους των αυγών και εξακολουθείτε το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα μανταρινιού και την άχνη περασμένη από λεπτό συρμάτινο τρυπητό. Ρίχνετε το ξύσμα μανταρινιού και την άχνη περασμένη από λεπτό συρμάτινο τρυπητό. Χτυπάτε τα ασπράδια με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη άχνη να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο βούτυρο εναλλάξ με τα αμύγδαλα (κρατάμε μερικά για το τέλος).
Αφού ετοιμαστεί η κρέμα βουτάτε ένα – ένα τα σαβαγιάρ στο χυμό μανταρινιών και τα στρώνετε. Απλώνετε πάνω στα σαβαγιάρ την  μισή κρέμα. Στρώνετε δεύτερη σειρά σαβαγιάρ βουτώντας τα στον χυμό μανδαρίνων. Σκεπάζετε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Την πασπαλίζετε με αμύγδαλα και ψυγείο.

Τούρτα Λεμόνι (φοβερή!)
Πέντε αυγά, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο φλιτζάνες τσαγιού νερό, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, επτά κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι, τέσσερις κουταλιές σούπας κορν – φλάου, τρεις κρόκοι αυγών, ξύσμα λεμονιού, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού νερό μισό λεμόνι χυμό, τετρακόσια γραμμάρια κρέμα γάλακτος, ένα ταψί διάμετρο 27 εκατοστά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το  ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σαράντα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάου, τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα και σιγά – σιγά τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό λεμόνι και το νερό για πέντε λεπτά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά σαντιγί. Στρώνουμε σε πιατέλα το ένα φύλλο παντεσπάνι, βρέχουμε με το σιρόπι, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι και βάζουμε πάνω την σαντιγί, γαρνίρουμε με γλυκό λεμόνι ή περγαμόντο.
Μένει μια μέρα στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...