22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σόιμπλε: Παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα

Ημερομηνία:

«Οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα.

«Θα χαιρόμουν αν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πιέσεις που δεχόταν από το γερμανικό κοινοβούλιο για τη χώρα μας.

«Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Σχολιάζοντας το θέμα των ημερών στη Γερμανία, με την προαναγγελθείσα αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία της CDU, τόνισε:

«Πιστεύω ότι έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Λόγω των διδαγμάτων της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η θέση ενός εκλεγμένου καγκελαρίου στο Σύνταγμά μας είναι πολύ ισχυρή. Ένας εκλεγμένος καγκελάριος μπορεί να αποπεμφθεί παρά τη θέλησή του μόνον εάν η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής εκλέξει άλλο καγκελάριο. Και, με όλο το σεβασμό, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Bundestag αυτό θα ήταν αδιανόητο. Η θέση της λοιπόν είναι ισχυρή λόγω του Συντάγματος».

Ακολούθως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι η μάχη της διαδοχής της Μέρκελ έχει ήδη ξεκινήσει, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν θα είναι τόσο «αιματηρή» όσο προβλέπουν οι αναλυτές.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να διολισθήσει ποτέ ξανά στον εθνικισμό. «Ναι, είμαι απολύτως βέβαιος. Έχουμε ένα 13% περίπου (σσ. ποσοστό του AfD στις τελευταίες εκλογές). Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 87% σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύω ότι άλλες χώρες θα ήταν ευτυχείς εάν τα ακροδεξιά τους κόμματα λάμβαναν μόλις 13%».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...