28.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του Αλή Γκογκό, μίας από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές Χαλικούτηδων

Ημερομηνία:

Άγνωστα ευρύτερα στοιχεία για τη ζωή του Αλή Γκογκό, μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές των Χανίων, παρουσιάζονται σε ανάρτηση της σελίδας “ΧΑΝΙΑ-ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ“. Ο Αλή Γκογκό με καταγωγή από το Κονγκό της Αφρικής, έζησε στα Χανιά και έγινε γνωστός για τον εκκεντρικό του χαρακτήρα και τις συνήθειες του. Στην ανάρτηση γίνεται αναφορά σε συνήθειές του και γεγονότα από τη ζωή του, όπως ο δραματικός τρόπος με τον οποίο έχασε το μάτι του.

Διαβάστε την ανάρτηση:

Επειδή κάποια μέλη ζήτησαν χθες περισσοτερες πληροφοριες για τον Αλη Γκογκο: ο Ιβάβης Αληγκογκός ή Γκογκώ ή Κογκό ή Κιονγκού του Χατζηιβραήμ με καταγωγή από το Κογκό της Αφρικής, γεννήθηκε το 1882 στα Χανια και κατοικούσε στο πάνω Κουμ Καπί και ηταν απο τις πιο χαρακτηριστικες μορφες χαλικουτηδων…

Καπνιζε 4 τσιγαρα ταυτοχρονα δυο απο το στομα και δυο απο την μυτη!!!Ειχε κι άλλα …προσοντα …ανδρικης φύσεως έτσι που να εντυπωσιάσει τους ξένους που ήρθαν στα Χανια και να του δώσουν 3 λιρες για να τα φωτογραφισουν!!!(Οι πηγές λένε ότι επειδή δεν είχε πορτοφόλι τις έβαλε στο στόμα του!!! για πολύν καιρό.)Το 1913 παρότι ραμαζάνι μπεκρόπινε πράγμα που οδήγησε τους ομόθρησκούς του οργισμένοι να του βγάλουν το ματι!!! με ένα μαστίγιο !!!

Και το 1924 όταν έφτασε η ώρα για την ανταλλαγή των θρησκειών ,βλεπεις δεν ειχε ξενο διαβατηριο,πήδηξε ανοιχτα του Φάρου από το καράβι που τον πήγαινε μακριά να γυρίσει πίσω !!! μα κατέβασαν μια βάρκα και τον μάζεψαν ,δεν είναι γνωστό ούτε που πήγε μετά ούτε πως τέλειωσε τη ζωή του.

Ο Κ. Λ. Κωνσταντινίδης στη στήλη του «Εκλεκταί Συνεργασίαι» στην ετήσια έκδοση «Ημερολόγιο Χανίων 1940» του Αλέξανδρου Μπαλάσκα, σημειώνει για τον Αλή Γκογκώ [1]:

«Ο εβενώδης αυτός αράπης με την καλή καρδιά και την κωμική του εμφάνιση υπήρξεν το ανφάν – γκατέ [2] των Στρατευμάτων τους Διεθνούς Κατοχής και ο πλέον ενδιαφέρων εύθυμος τύπος των Χανιών της εποχής εκείνης. Εξηρίζετο με ένα γυαλί της γκαζόζας, εκάπνιζεν από δύο ρώθωνας συγχρόνως και κάτω από την γλώσσαν του έκρυβεν τα αργυρά νομίσματα της ημερησίας του εισπράξεως. Η φήμη του είχεν φθάσει και πέραν των Χανίων και συνέβη πολλές φορές ξένοι τουρίσται ή επισκέπται να ζητήσωσιν να ίδουν τον Αλή Γκογκό και να πάρουν φωτογραφίας του.

Εξ άλλου ήτο ο ευνοούμενος του μέλανος γυναικείου κόσμου των Χανιών και γιαυτό κάθε πρωτομαγιά, που οι αράπισσες πηγαίνανε να εορτάσουν στο Κλαδισσό, επικεφαλής της πομπής είχον τον Αλή Γκογκό με την θρυλλική του τραμπούσκα. Αυτός σειόμενος και καμαρώνων εκτυπούσε την τραμπούσκα του και τραγουδούσε με κωμικούς μορφασμούς το “έχασα τη γαϊδούρα μου με ξύλα φορτωμένη… ντε γαϊδούρα, ντε, ψου γαϊδούρα, ψου”.

Αι ακολουθούσαι αράπισσαι και χαλικούτισαι με στριγκλώδεις λαρυγγισμούς και με ρυθμικά παλαμάκια εσυνώδευαν τον Καρούζον των ο οποίος εις το τέλος εκάστης στροφής, αντί κορώνας, εξαπέλυεν μίαν… τρομακτικήν ζάρπαν! Και τώρα είναι εύκολον να φαντασθή κανείς τι εγίνετο από την παρακολουθούσαν την πομπήν χριστιανοτουρκική μαρίδα».

Όπως αποτυπώθηκε σε ταχυδρομική καρτα ,από τη συλλογή μου…

(Η περίφημη “ζαρπα” μας ήρθε στην Κρήτη από τους Ενετους …)

May be an image of 1 person and text
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των υποψήφιων προέδρων μπροστά από την κάλπη

Οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην εσωκκοματική κάλπη....

Κρήτη: Η βροχή εκατομμυρίων προκαλεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο…

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, σχετικά με...