19.8 C
Chania
Tuesday, November 28, 2023

Άρθρο Ν. Μαριά: «Πατάει γκάζι» η Ελληνοπολωνική συνεργασία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Ημερομηνία:

Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής

«Πατάει γκάζι» και μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η Ελληνοπολωνική  συνεργασία για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε άρθρο μας από τον Σεπτέμβριο 2022 (www.notismarias.gr 12/9/2022) «η πολωνική πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η Βαρσοβία θα διεκδικήσει από το Βερολίνο το ποσό των 1,32 τρισεκατομμυρίων ευρώ ως Πολεμικές Επανορθώσεις (https://apnews.com 1/9/2022)».

Ακολούθησε στις αρχές Οκτωβρίου 2022 η επίδοση στη Γερμανία της Πολωνικής Ρηματικής Διακοίνωσης με την οποία η Βαρσοβία ζητούσε 1,3 τρις ευρώ ως Πολεμικές Επανορθώσεις (www.dw.com 3/10/2022).

Στη συνέχεια στα τέλη Νοεμβρίου 2022 η Πολωνία απέστειλε διπλωματική νότα σε 50 χώρες για το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων (https://notesfrompoland.com 23/11/2022). Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Μάλιστα όπως επισημάναμε (www.political.gr 10/12/2022, σελ.20) στις  αρχές Δεκεμβρίου 2022 ακολούθησε η σημαντική είδηση ότι η Βαρσοβία ζητά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις Πολεμικές Επανορθώσεις που οφείλει να καταβάλει η Γερμανία όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε άλλες χώρες (www.thetimes.co.uk  6/12/2022). Και φυσικά εννοείται και στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας διεκδικεί εδώ και δεκαετίες την καταβολή των περίφημων Γερμανικών Αποζημιώσεων. Από το Βερολίνο λοιπόν, όπου βρέθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου 2022 για επίσημη επίσκεψη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και Κυβερνητικός Πληρεξούσιος για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις κ. ArkadiuszMularczyk σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «πέραν των διμερών συνομιλιών, θα πρέπει να διεξαχθεί και μια Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα, διότι αφορά πολλές άλλες χώρες» (www.newsbreak.gr 8/12/2022).

Στη συνέχεια το story είναι γνωστό με τη Γερμανία να απορρίπτει και τυπικά την Πολωνική ρηματική διακοίνωση (www.euronews.com 4/1/2023) και την Πολωνία να απευθύνεται για στήριξη σε ΟΗΕ (www.jurist.org/news 5/1/2023) και ΗΠΑ (www.polskieradio.pl 2/2/2023).

Στο πλαίσιο της Πολωνικής πρωτοβουλίας για συνεργασία Αθήνας-Βαρσοβίας δρομολογούνται πλέον και οι κοινές δράσεις οι οποίες συζητήθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου 2023 με αφορμή την τότε επίσκεψη του κ. Mularczyk στην Αθήνα.

Μάλιστα κατά την συνάντηση που είχα στις 15/2/2023 στην Αθήνα με τον κ.  Mularczyk είχα την ευκαιρία να συζητήσω σε βάθος μαζί του διάφορες πτυχές σε σχέση με το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων (www.notismarias.gr 16/2/2023).

Η συνάντηση εκείνη έγινε με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του κ.  Mularczyk και στο πλαίσιο των επαφών του Πολωνού αξιωματούχου με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Ως γνωστόν τον Ιούλιο του 2015 είχα την ευκαιρία να συναντηθώ στις Βρυξέλλες με τον τότε νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Πολωνίας AndrzejDuda(www.notismarias.gr 16/7/2015) ενώ από πλευράς μου έχω επισκεφθεί επανειλημμένα την Πολωνία όπου συμμετείχα σε κοινές εκδηλώσεις με Πολωνούς βουλευτές και Ευρωβουλευτές για το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Επιπλέον είχα οργανώσει εκδηλώσεις για το ζήτημα αυτό στην Ευρωβουλή το διάστημα 2014-2019 στο οποίο συμμετείχαν Πολωνοί και Ιταλοί Ευρωβουλευτές.

Κατά την συνάντησή μου με τον κ. Mularczykενημέρωσα τον Πολωνό Υφυπουργό Εξωτερικών για την δράση που είχα αναλάβει ως Ευρωβουλευτής σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων τόσο στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, όσο και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολωνική πλευρά για το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων σε επίπεδο ΟΗΕ και ΗΠΑ.

Τέλος ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από πλευράς μου στην πρόταση που έχω διατυπώσει από το 2011 για εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων  στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αποτέλεσμα των διευρυμένων επαφών του κ.  ArkadiusMularczyk στην Ελλάδα είναι πλέον η διοργάνωση την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα Ημερίδας με θέμα: «Η δικαιοσύνη μετά τη σύγκρουση: άνοιγμα των νομικών οδών».

"google ad"

Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με τη συμμετοχή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος θα είναι εκ των βασικών ομιλητών.

Εκ μέρους της Πολωνίας θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. SimonPorter ο οποίος θα προεδρεύσει των εργασιών της Ημερίδας, ενώ Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ.  ArkadiusMularczyk.

Στο συνέδριο από Ελληνικής πλευράς πλην του Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλοπούλου θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν τέσσερις επιπλέον Πανεπιστημιακοί, οι Καθηγητές Σπύρος Φλογαΐτης(Διευθυντής του EPLO), Φωτεινή Παζαρτζή, Στέλιος Περράκης και ο γράφων. Ειδικότερα από την πλευρά μου θα αναπτύξω το θέμα «Οι Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις ως θέμα ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Από Πολωνικής πλευράς θα συμμετάσχουν η Καθηγήτρια MagdalenaBainczyk του Institute for Western Affairs της Πολωνίας και ο Dr. PrzemysławSobolewski,  Διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Πολωνικής Κάτω Βουλής.

Σημαντική κρίνεται επίσης η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και δη των Δημάρχων Καλαβρύτων και Διστόμου καθώς και τριών δικηγόρων από Ιταλία, Σερβία και Ελλάδα.

Και όλα αυτά βέβαια ενώ θα κορυφώνεται η προεκλογική ένταση και μάλιστα δύο ημέρες πριν την δεύτερη τηλεμαχία (debate) των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει στις 15 Ιουνίου.

Σε αντίθεση με την πρώτη τηλεμαχία που έγινε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, οπότε και υπήρξε εκκωφαντική σιωπή εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων (www.notismarias.gr14/5/2023), ελπίζουμε η διοργάνωση της Ελληνοπολωνικής Ημερίδας να δώσει αυτή τη φορά  την ευκαιρία στους αρχηγούς στην δεύτερη τηλεμαχία της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2023 να τοποθετηθούν αναλυτικά και συγκεκριμένα τι πρόκειται να κάνουν πρακτικά για το φλέγον ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Οψόμεθα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται (ο Ερντογάν) με notam και navtex

Του Δημήτρη Μηλάκα Για να συντηρηθεί η (ψευδ)αίσθηση της δρομολογημένης...

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο για το υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές...

Συνέντευξη Όλγας Μαλανδράκη: Η Χανιώτισσα Επιστήμονας που “Αγγίζει” τα μυστήρια του ήλιου

Η Δρ.  Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός...