ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
06/02/2023 - Πίσω Σελίδες: Τρέμε Μπάρμπαρα! Μοιράζουν φασολάδα
06/02/2023 - Σεισμός στην Τουρκία: Επταήμερο πένθος κήρυξε ο Ερντογάν – Περισσότεροι από 2.600 νεκροί και 11.000 τραυματίες
06/02/2023 - Παραιτήθηκε στον Περιφερειάρχη ο Προέδρος του Π.Σ Κρήτης προκειμένου να πολιτευθεί στις Εθνικές εκλογές
06/02/2023 - Συνεχίζεται η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” στην Κρήτη
06/02/2023 - Βαγγέλης Γιακουμάκης: 8 χρόνια από την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο
06/02/2023 - Ποια σχολεία στο νομό Χανίων δε θα λειτουργήσουν και την Τρίτη
06/02/2023 - Οι οικοδόμοι των Χανίων συγκεντρώνουν βοήθεια για τους σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας
06/02/2023 - Πόπη Τσαπανίδου: «Δουλειά του κράτους κ. Μητσοτάκη δεν είναι το ολικό λουκέτο αλλά να λειτουργεί η χώρα»
06/02/2023 - Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας από τους Μητροπολίτες της Θράκης: “Η αγάπη σύνορα δεν γνωρίζει”
06/02/2023 - Σεισμός στην Τουρκία: Η ανατριχιαστικά ακριβής πρόβλεψη Ολλανδού σεισμολόγου λίγες μέρες πριν
06/02/2023 - Σεισμός στην Τουρκία: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν – Έτοιμη η Ελλάδα να συνδράμει με κάθε τρόπο
06/02/2023 - ‘Εντονη συγκίνηση στην όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος»
06/02/2023 - Τζίροι εκατομμυρίων στο καρναβάλι Ρεθύμνου
06/02/2023 - Το όραμα για 600 χλμ σιδηροδροχιών στην Κρήτη ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 1908
06/02/2023 - Ρόδος: 12 χρόνια φυλακή στον 73χρονο πατέρα που βίαζε την ανάπηρη κόρη του – Τα έριξε στον “διάβολο” που τον “παρέσυρε” – Δηλώνει “οικογενειάρχης”
06/02/2023 - Η Ελένη Μπονάκη υποψήφια στα Χανιά με την «Πατριωτική Ένωση»
06/02/2023 - Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ ζητά τον άμεσο τερματισμό όλων των ερευνών και των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη
06/02/2023 - «Με την πλάτη στον τοίχο»: Παρουσίαση στο Επιμελητήριο Χανίων του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου
06/02/2023 - «Ημέρες καριέρας ή αλλιώς σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία»
06/02/2023 - Τάσσος: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα χαράκτη του οποίου έργα επέστρεψαν στον Δήμο Αποκορώνου
Αγώνας της Κρήτης

Άρθρο Χ. Μαμουλάκη: Τι τουρισμό θέλουμε;

Κανένα σχόλιο

Η πανδημία αποκάλυψε την έκταση της εξάρτησης της χώρας μας, της οικονομίας και των εργαζομένων της, από τον τουρισμό. Έναν οικονομικό τομέα που επηρεάζεται άμεσα και καθοριστικά από τις διακυμάνσεις της διεθνείς οικονομίας.

Αυτή η σχέση θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τα χρόνια που έρχονται, καθώς η κατάρρευση των διεθνών αλυσίδων αξίας και η διεθνής ενεργειακή κρίση, θα επηρεάσει δυσανάλογα τον ελληνικό τουρισμό. Άρα, το ερώτημα «Τι τουρισμό θέλουμε ώστε αυτή η οικονομική δραστηριότητα να είναι περισσότερο συμβατή με τον τόπο, την φύση και τους ανθρώπους και ταυτόχρονα να είναι λιγότερο ευαίσθητη στις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις;» αποκτά ουσιώδη και πολύπλευρη σημασία.

Το εργατικό κίνημα στην χώρα μας, πάντα έθετε αυτό το ερώτημα. Στην μεταπολίτευση, τα συνδικάτα και τα σωματεία μαζί με την κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων έθεταν για παράδειγμα το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης στο επίκεντρο του προβληματισμού και των διεκδικήσεων τους. Αναγνώριζαν δηλαδή ότι το επίπεδο των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την αντοχή του τουριστικού προϊόντος της χώρας και με το επίπεδο των αμοιβών τους.

"Sponsored links"

Σήμερα, οι εργαζόμενοι μπορούν να θέσουν ως τμήμα του κριτικού τους λόγου τέσσερα επιπλέον πεδία προβληματισμού: (α) Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τουριστικής ανάπτυξης, (β) την διάρκεια της τουριστικής σεζόν (γ) την διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική οικονομία και (δ) την ορατότητα του συνόλου των εργαζομένων στο κλάδο και την κατάργηση κάθε μορφής αρρύθμιστης ή γκρίζας εργασίας.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Η σημερινή τουριστική ανάπτυξη στηρίζεται σε ένα πρότυπο κατανάλωσης ενέργειας και παραγωγής πλαστικού, απολύτως ασύμβατου με ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης για τα παιδιά μας. Η στροφή σε ένα πράσινο μοντέλο τουρισμού, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις για την δημιουργία εκείνων των υποδομών που θα υποστήριζαν μετακινήσεις και κατανάλωση ενέργειας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και διαχείριση των αποβλήτων με κυκλικό τρόπο. Η δημιουργία αυτών των πράσινων επενδύσεων είναι το στοίχημα της γενιάς μας.

Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν δεν είναι ένας καινούργιος στόχος για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι όμως ένας επίκαιρος στόχος. Κι αυτό γιατί μικρότερες διακυμάνσεις της τουριστικής ζήτησης, με ταυτόχρονη επιμήκυνση στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, σημαίνει σταθερότερη εργασία και αύξηση του βαθμού ικανοποίησης της τουριστικής ζήτησης από την τοπική παραγωγή.

Η διασύνδεση όμως της τοπικής παραγωγής με τον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να προκύψει από μόνη της. Χρειάζεται τοπικές πρωτοβουλίες και συμμαχίες που θα θωρακίζουν το τοπικό τουριστικό προϊόν. Αλλά χρειάζεται και η χρηματοδοτική στήριξη της Πολιτείας σε στοχευμένους κλάδους, στους οποίους υπάρχουν τοπικές τουριστικές αγορές χωρίς την απαιτούμενη τοπική παραγωγή.

Τέλος, ένας κατακερματισμένος τουρισμός, που στηρίζεται στην ακραία εκμετάλλευση συγκεκριμένων τοπικών πόρων για ελάχιστο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας υποδομές που μετά αδρανούν, που δεν είναι συνδεδεμένος με την υπόλοιπη τοπική οικονομία, αναγκαστικά στηρίζεται και σε μορφές έκτακτης και επισφαλούς εργασίας. Εργασίας που είναι πολύ πιο δύσκολο να εκφραστεί μέσα από συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης, που είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκεται στο περιθώριο των επίσημων μορφών απασχόλησης με λιγότερα δικαιώματα, πιέζοντας το σύνολο της αγοράς προς τα κάτω.

Για τον λόγο αυτό είναι πρωταρχικής αλλά και καθολικής σημασίας, η ανάδειξη αυτών των μορφών εργασιακής εκμετάλλευσης. Της «αορατότητας» της εργασίας στον τουρισμό! Τον νέων, των μεταναστών, των γυναικών, των ημιαπασχολούμενων! Για να τις φέρουμε στο προσκήνιο τόσο της πολιτικής μας δράσης όσο και του δημόσιου διαλόγου, σε σχέση με την μορφή και τον χαρακτήρα που θέλουμε να έχει ο ελληνικός τουρισμός.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Πρώτη δημοσίευση, dikaiologitika.gr, 1/12/22

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live