19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Άστεγοι πρόσφυγες στο Ηράκλειο: Κάλεσμα δράσης για στήριξη και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Ημερομηνία:

Η κοινότητα της Θάλασσα Αλληλεγγύης με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Τρεις εβδομάδες από την στιγμή που ήρθαν σε επαφή μαζί μας, 15 και πλέον αναγνωρισμένοι πρόσφυγες παραμένουν άστεγοι σε διάφορα επισφαλή εγκαταλειμμένα κτήρια της πόλης μας. Στα μέρη που έχουν βρει προσωρινή αναγκαστικά “στέγη” δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής: νερό για προσωπική καθαριότητα, για πλύσιμο ρούχων ή τουαλέτες.

Ο λόγος; Ακόμη και όταν βρίσκουν κάποια -κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη- δουλειά και έχουν την οικονομική δυνατότητα, όπως μας έχουν μεταφέρει οι ίδιοι, ιδιοκτήτες δεν τους ενοικιάζουν σπίτια λόγω της “καταγωγής” τους, είτε τους πετάνε έξω, με την πρώτη ευκαιρία, αφού δεν υπάρχουν μισθωτήρια συμβόλαια. Τα ενοίκια δε, είναι απαγορευτικά, ακόμα και για μονόχωρα και μη συντηρημένα διαμερίσματα. Αυτό που ζητούν είναι ευκαιρίες ζωής, αξιοπρεπή στέγαση και εργασία και όχι μόνο επιβίωση, όπως όλες και όλοι εμείς. Και όλο αυτό συμβαίνει την ώρα που γίνεται λόγος για την έλλειψη εργατικών χεριών και κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την χώρα…

Επικοινωνήσαμε εδώ και μέρες με τις δημοτικές αρχές, θεσμικά όργανα, διεθνείς οργανώσεις και τοπικούς εκτελεστικούς φορείς που έχουν την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής, της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης, της διαχείρισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού και των δικαιωμάτων στην πόλη μας, για να δρομολογηθούν θετικές λύσεις για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι αυτοί σήμερα αλλά και για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες και ατυχείς καταστάσεις στο εγγύς μέλλον. Με την σειρά μας έχουμε μεταφέρει και ενημερώσει τους πρόσφυγες για το τι υπάρχει στην πόλη σε επίπεδο προσφοράς βοήθειας. Για πολλούς λόγους όμως (ωράριο εργασίας, γλώσσα, αποστάσεις, κούραση, δυσπιστία κλπ) οι ίδιοι περιορίζονται πολύ στο να βρουν άκρη μέσα από κοινωνικές υπηρεσίες, προγράμματα ένταξης και οργανώσεις.

Για την ώρα, στην Θάλασσας Αλληλεγγύης, συνεχίζουμε την παροχή πληροφοριών, παρέχουμε συνοδεία σε ιατρικές δομές και υπηρεσίες και στήριξη με είδη πρώτης ανάγκης και σύντομα με μαθήματα Ελληνικών. Συλλέγουμε δε τα παρακάτω είδη που έχουμε σε έλλειψη για την επόμενη διανομή μας:

• Σνακς διάφορα, μπισκότα, κρουασάν, ξηρούς καρπούς, εμφιαλωμένο νερό, χυμούς ατομικούς, σπαστούς καφέδες, φακελάκια τσάι και ζάχαρης, κονσέρβες τόνου, κοτόπουλου και λαχανικών, ζυμαρικά τ. noodles

• Χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας, αντισηπτικά μαντηλάκια, χλωρίνες, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι, μπετόνια καθαρά για νερό.

• Ανδρικά σπορ και καθημερινά παπούτσια νο 40 με 44, ΜΟΝΟ σε καλή κατάσταση και καθαρά.

• Ανδρικά μπουφάν και πουλόβερ (Μ-XXL), παντελόνια, ΜΟΝΟ σε καλή κατάσταση, πλυμένα και καθαρά και χωρισμένα ανά μέγεθος.

• Κάλτσες (Νο 40 με 44) και εσώρουχα (Μ,L,XL) – ΜΟΝΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ!

Η παραλαβή των παραπάνω ειδών θα γίνεται στο εργαστήριο της Θάλασσας Αλληλεγγύης, στον αριθμό 34 της οδού 1770, στο κέντρο του Ηρακλείου, στο ωράριο που έχουμε αναρτήσει στην σελίδα μας στο Facebook. Για περισσότερες πληροφορίες και άλλους τρόπους να βοηθήσετε (δωρεές,, προσφορά στέγασης, ευκαιρίες για δουλειές, ιατρικές υπηρεσίες, συνοδεία, κλπ) στείλτε μας μήνυμα στην σελίδα μας ή με email στο info@thalassa-solidarity.org

Δεν φτάνουν μόνο αυτά, το ξέρουμε, και είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει θεσμική και κοινωνική αδιαφορία. Δεν είναι λύση να “βελτιώσουμε” αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, ούτε φυσικά να εκδιωχθούν οι άνθρωποι από το ένα ερείπιο για να πάνε σε κάποιο άλλο ή να σταλθούν στα κρατητήρια όπως συνήθως συμβαίνει, ούτε να τους περιβάλουμε μόνο με σιωπηλή φιλανθρωπία. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης δεν επιζητούν την “ορατότητα”, κρύβονται, ντρέπονται, εκφράζουν πίκρα και δυσπιστία. Και φοβούνται ιδίως για το τι θα γίνει όταν θα έρθει ο χειμώνας ή τους πετάξουν στους δρόμους ξανά. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τους θανάτους αστέγων προσφύγων, πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, σε παρόμοιες συνθήκες στέγασης…

Να μην δεχόμαστε σαν κοινωνία καταστάσεις σαν κι αυτή σαν κανονικότητα!

Αλληλεγγύη, Αλληλοβοήθεια, Αξιοπρέπεια

"google ad"

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...