16.8 C
Chania
Wednesday, November 29, 2023

Έβρος: Πώς συνεργάζονταν με τους Τούρκους διακινητές οι πέντε αστυνομικοί που συνελήφθησαν

Ημερομηνία:

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για την υπόθεση των πέντε αστυνομικών- συνοριοφυλάκων οι οποίοι διευκόλυναν, έναντι αμοιβής μετανάστες να περνούν από τα σύνορα του Έβρου στο ελληνικό έδαφος.

Όπως έγινε γνωστό από την Ελληνική Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την δράση τους.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Έλληνες συνοριοφύλακες χρησιμοποιούσαν ακόμα και τις θερμικές τους κάμερες για να εντοπίζουν τους μετανάστες, αλλά γνώριζαν ακόμα και τον ρόλο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, γνώριζαν πολύ καλά πως οι τουρκικές Αρχές όχι μόνο έκαναν τα «στραβά μάτια» αλλά ήταν σε αγαστή συνεργασία με τους Τούρκους παράνομους διακινητές.

Από την δικογραφία φαίνεται ότι οι πέντε συλληφθέντες συνοριοφύλακες ήταν μέλη αυτής της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης και πολλές φορές έπαιρναν από τους Τούρκους διακινητές το «πράσινο φως». Συγκεκριμένα οι στρατοχωροφύλακες από την απέναντι όχθη του Έβρου τους ενημέρωναν ότι έχουν επιτρέψει στους μετανάστες να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στην Ελλάδα.

Το OPEN έφερε στο φως και χαρακτηριστική συνομιλία των κατηγορούμενων αστυνομικών η οποία έχει καταγραφεί και φαίνεται πως αποδεικνύουν αυτή την κατηγορία. Στην συγκεκριμένη συνομιλία ο ένας εκ των πέντε συλληφθέντων μιλά με συγκατηγορούμενο του και του αναφέρει:

«Μου είπε τώρα αυτός (σ.σ ο συνεργαζόμενος Τούρκος) ότι τους άφησε ο στρατός και ετοιμάζονται να περάσουν. Τα δικά μας είναι έχουμε ενημέρωση είναι τα δικά μας.

Με την έκφραση «τα δικά μας» ο Έλληνας συνοριοφύλακας αναφέρεται σε παράτυπους μετανάστες τους οποίους είχε αναλάβει να περάσει στο ελληνικό έδαφος έναντι χρηματικής αμοιβής.

Χρησιμοποιούσαν ακόμη και θερμικές κάμερες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κατηγορούμενοι είχαν λάβει από την υπηρεσία τους όλα τα τεχνικά μέσα, για να περιπολούν στα σύνορα της χώρας, εκείνοι χρησιμοποιούσαν τις θερμικές τους κάμερες για να εντοπίζουν τα καραβάνια των μεταναστών και στη συνέχεια τους βοηθούσαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Όσο περνά ο καιρός γίνονται γνωστές στις ελληνικές Αρχές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Τούρκο δουλέμπορο τον αποκαλούσαν «κομάντο» ή «κατσάκι».

Ακόμα και από την άδεια τους γυρνούσαν για να προειδοποιήσουν τους διακινητές για τις αστυνομικές επιχειρήσεις οι αστυνομικοί που κατηγορούνται πως διευκόλυναν την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα .

Συγκεκριμένα, δύο από τους αστυνομικούς και, ενώ, είχαν πάρει άδεια για προσωπικούς λόγους – εμφανίστηκαν στο τμήμα και δήλωσαν πως θέλουν να συμμετέχουν σε μία επιχείρηση. Όπως προκύπτει από την έρευνα των αστυνομικών, οι ίδιοι είχαν ραντεβού με τους δουλέμπορους και ήθελαν να τους προειδοποιήσουν για τον σχεδιασμό της αστυνομίας στα σύνορα.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες έφταναν στο σημείο να συλλάβουν σε ορισμένες περιπτώσεις τους μετανάστες και αφού τους κρατούσαν για λίγο – πάντα σε συνεννόηση με τους διακινητές – και γινόταν μία υποτυπώδης ταυτοποίηση των στοιχείων τους, στη συνέχεια τους άφηναν ελεύθερους.

Στο στόχαστρο των ερευνών οι ψηφιακές κάρτες τους

"google ad"

Ήδη έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους 5 αστυνομικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται τις κατηγορίες. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και 2 κάρτες ψηφιακής τράπεζας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις κάρτες οι αστυνομικοί ένιωθαν – όπως φαίνεται – ασφαλείς πως σε περίπτωση άρσης του τραπεζικού απορρήτου θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει καταγραφή των χρηματικών συναλλαγών. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από τους αποκαλυπτικούς διαλόγους τους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Εγώ πρέπει να τα δικαιολογήσω τα λεφτά, αν μου πουν που τα βρήκα; Πρέπει να φαίνεται στο πόθεν έσχες.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΔΡΑΣ: Έχετε και τα πόθεν έσχες εσείς οι αστυνομικοί.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Κατάλαβες; Εγώ πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μου πουν «που βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;»

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, 3 από τους 5 συλληφθέντες αστυνομικούς είχαν υπηρετήσει και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για περίπου ένα χρόνο, στην οποία είχαν αποσπαστεί το 2018.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ