15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Έρχεται το “112” της εφορίας – Θα ενημερώνει τους πολίτες για τα λεφτά που χρωστούν (…και δεν έχουν)

Ημερομηνία:

Μέχρι το τέλος του 2023 θα τεθεί σε λειτουργία το «112» της εφορίας που θα ειδοποιεί πρωτίστως τους φορολογούμενους που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώνουν στο τέλος κάθε μήνα.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πολύ σύντομα όλοι οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τους φόρους ή τις δόσεις ρυθμίσεων και για οποιοδήποτε άλλο «ανοιχτό λογαριασμό» έχουν με την εφορία.

Την προαναγγελία της νέας εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έκανε στο 3ο Law Forum Taxation ο διοικητής της Γ. Πιτσιλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι το νέο application θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν και να παρακολουθούν τις οφειλές τους, ακόμη και να τις εξοφλήσουν, καθώς επίσης να βλέπουν τα αιτήματα και ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί προς την ΑΑΔΕ. Βεβαίως, ο διοικητής δεν είπε πού θα τα βρίσκουν…

Με τη νέα εφαρμογή, η οποία θα είναι συμβατή με όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα, να πληρώνουν τα χρωστούμενα, αλλά και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr,  η ΑΑΔΕ, εκτός από το «φορολογικό ημερολόγιο» που θα στέλνει σε κάθε φορολογούμενο, θα υπενθυμίζει πάντα τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων, που περιλαμβάνουν κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων, καθώς και ενδεχομένως ποινικές διώξεις, στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με άλλα λόγια θα λειτουργεί περίπου και ως εισπρακτική…

Ψηφιοποίηση

Με την κίνηση φυσικά αυτή, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ψηφιοποίησης όλων των ενημερώσεων και συναλλαγών, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές, δεδομένου ότι είναι αρκετές οι περιπτώσεις που πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών, όχι από σκοπιμότητα, αλλά λόγω ολιγωρίας.

Όσον αφορά το μεγάλο σχέδιο ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στηρίζεται στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ περιλαμβάνει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων:

  • τα νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα,
  • τα Business Intelligence, Artificial Intelligence και Big Data Analytics,
  • τον εντοπισμό των φορτηγών και των containers που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια,
  • την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων.

Το «μάτι» της ΑΑΔΕ

Ταυτόχρονα «τρέχει» και το σχέδιο της ΑΑΔΕ που παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κ.λπ.

Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.

Παράλληλα, όλα τα σημεία ελέγχου αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη προκειμένου οι υπηρεσιακοί της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα τόσο του αριθμού, όσο και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια.

Από την Αίθουσα Επιχειρήσεων εξάλλου της ΑΑΔΕ εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων, ενώ επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου.

Η εν λόγω λοιπόν ψηφιακή υποδομή σε πρώτη φάση απασχολεί πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα.
Έρχονται το 2024

"google ad"

Στο πλαίσιο εξάλλου της «νέας εποχής», από τους πρώτους μήνες του 2024, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα τεθούν σε εφαρμογή:

  • η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, με καταληκτική ημερομηνία την 29η Φεβρουαρίου, καθώς και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα,
  • η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ,
  • η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
  • Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό εντός του 2024 θα υλοποιηθούν και νέα ψηφιακά μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
  • η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και
  • η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ