28.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Αίτημα κήρυξης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω παρατεταμένης ανομβρίας – λειψυδρίας

Ημερομηνία:

Με φόντο το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που οξύνεται μέρα με τη μέρα πλήττοντας ιδιαίτερα και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας παράλληλα με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης με το οποίο αιτείται την κήρυξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω παρατεταμένης ανομβρίας – λειψυδρίας.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται εκτενώς στη σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Κρήτη αλλά και στο Δήμο με συνέπεια τη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα  σε πολλές περιοχές του Δήμου (Τ.Κ Σκινιά, Δεμάτιου,  Νιπιδιτού, Καστελλίου κ.τλ.)  καθώς και τη μικρή αναπλήρωση των αποθηκευμένων ποσοτήτων στα φράγματα του Δήμου (Λιμνοδεξαμενη Καραβάδου, Φράγμα Παρτίρων, Λιμνοδεξαμενή Σκινιά κ.τ.λ. ).

Λόγω αυτής της κατάστασης μάλιστα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας  οδηγήθηκε στην λήψη των αναγκαίων μέτρων με ευθύνη των τοπικών επιτροπών (αφού το πρόβλημα δεν είναι οριζόντιο στο Δήμο αλλά έχει τοπικά χαρακτηριστικά) και στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, (υδρονομείς και επόπτες) για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος, την ώρα που σε οικισμούς που υδρεύονται από επιφανειακές πηγές παρατηρείται έντονο πρόβλημα που οφείλεται σε μείωση των ποσοτήτων νερού.

Ειδικότερα στο έγγραφο του μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ήδη από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έχει ξεκινήσει η μεταφορά νερού σε καθημερινή βάση με υδροφόρα οχήματα για την επαρκή κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των οικισμών του Δήμου. Το πρόβλημα της επάρκειας νερού εντείνεται καθημερινά και συνεχώς παρουσιάζονται προβλήματα ως προς την ομαλή υδροδότηση των οικισμών της περιοχής αρμοδιότητας και ευθύνης της ΔΕΥΑΜΠ.

Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει λάβει μέτρα (αξιοποιώντας και το σύστημα τηλεμετρίας) που αφορούν στον περιορισμό των αντλούμενων ποσοτήτων, στην επιτάχυνση της ανταπόκρισης ως προς την αποκατάσταση των βλαβών, στην ενίσχυση του ελέγχου του υδρευτικού συστήματος και στην ενημέρωση των πολιτών, οι πιέσεις που ασκούνται στο υδρευτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλες και συνεχώς εντεινόμενες.

Για τον άμεσο μετριασμό του προβλήματος είναι επιτακτική η αξιοποίηση περισσότερων πηγών υδροληψίας, οι τμηματικές αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων κεντρικών δικτύων που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών και διαρροών, η αντικατάσταση και η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων καθώς επίσης και η δυνατότητα μεγαλύτερης αποθήκευσης ποσότητας νερού σε δεξαμενές.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑ αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα από τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού σε 6 γεωτρήσεις, 3 δεξαμενές, ορισμένα δίκτυα συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, υποδομές κ.λπ. και ενώ έχει υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση με 300.000 Ευρώ δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση προκειμένου να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις.

Για την άρδευση εκτός από τον  εκσυγχρονισμό – αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων για την μείωση των διαρροών , ανόρυξη νέων γεωτρήσεων  και επισκευή – συντήρηση υφιστάμενων,  χρήση  νέων τεχνολογιών όπως άρδευση ακριβείας με την χρήση ψηφιακών υδρομέτρων κ.τ.λ. χρειάζονται και άμεσα μέτρα τα οποία προωθούμε και επιπλέον ενέργειες για τις οποίες θα ζητήσουμε την χρηματοδότηση των υπουργείων και της Περιφέρειας  μετά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για όλα τα παραπάνω σας καταθέτουμε ΑΙΤΗΜΑ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ  λόγω παρατεταμένης ανομβρίας – λειψυδρίας για όλη την υπόλοιπη αρδευτική περίοδο, έως 31 Οκτωβρίου 2024“.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς μια αποτυχημένη αναβάθμιση προκάλεσε παγκόσμιο χάος – Πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση

Δεκάδες συστήματα υπολογιστών αεροδρομίων, τραπεζών, ακόμα και συστημάτων υγείας...

Προς τον Δήμο Χανίων: Απάνθρωπο να εργάζονται οι σκουπιδιάρηδες στο καταμεσήμερο

Δεν ξέρουμε ποιοι κανονίζουν τα ωράρια των εργαζόμενων στον...

Στον Αλικιανό και φέτος τα Ερευνητικά εργαστήρια Periplus

Μετά την περυσινή επιτυχία των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus,...

Δουλειές με… φούντες ξανά στον Μυλοπόταμο

Συνολικά 7 μικρές χασισοφυτείες, με περίπου 200 δενδρύλλια κάνναβης συνολικά,...