20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Αγαπητέ Ταγίπ, ας μιλήσουμε»: Η Ελλάδα αγόρασε τα Γλλικά Rafale, και ο Μακρον κανει επιθεση φιλίας στην Τουρκία

Ημερομηνία:

Επαναπροσέγγιση επιχειρείται μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, μετά από μία περίοδο έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ένταση που μεταφράστηκε σε ανταλλαγές βαριών εκφράσεων και χαρακτηριστμών μεταξύ των προέδροων Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «L’ Opinion».

Στην επιστολή, που σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, ο Μακρόν απαντά με φιλική διάθεση σε προηγούμενο αίτημα του Ερντογάν και δηλώνει διαθέσιμος για τηλεδιάσκεψη.

«Değerli Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την τουρκική λέξη «Değerli» που σημαίνει «αγαπητέ».

Ακολούθως, ο Μακρόν εκφράζει, σύμφωνα με την L’ Opinion, τις «ευχές σε εσάς και τον τουρκικό λαό για ευτυχία και αρμονία» και προσθέτει «όπως και εσείς, θεωρώ ότι η καταπολέμηση της επιδημίας της Covid-19 απαιτεί μια συλλογική απάντηση, επιθυμώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσουμε τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Εύχομαι το έτος 2021 να είναι το έτος της επιστροφής στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη θετική συμβολή της Τουρκίας».

Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Χάικο Μάας

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, προκειμένου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), να έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...