23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ Υφυπουργός Παιδείας-Καθηγητής Πανεπιστημίου και ο νέος Νόμος για τη ΠΑΙΔΕΙΑ

Ημερομηνία:

Του Μανόλη Νταγκουνάκη *

Ο Κύριος Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Πανεπιστημίου (ΠΑΝΤΕΙΟ), πριν μέρες σε συζήτηση που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο (ήδη ψηφισμένο Νόμο) για τη Παιδεία.

Υπερασπιζόμενος, το νομοσχέδιο(Νόμο), ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία Αστυνομικών Τμημάτων στα Πανεπιστήμια, κατοχυρώνει το δικαίωμα στη μόρφωση, στη γνώση και στην έρευνα, που σήμερα εμποδίζεται και για να τα τεκμηριώσει επικαλέστηκε τα παρακάτω:

1)Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι, ελευθερίας, έρευνας, και επιστήμης για αυτό πρέπει να είναι ελεγχόμενη η πρόσβαση σε αυτά.

2)Σήμερα στα Πανεπιστήμια επικρατεί ανομία και ανελευθερία, δεν υπάρχει προστασία, Οι Πρυτάνεις απέτυχαν στην αρμοδιότητα φύλαξης τους, εγώ σήμερα νιώθω καλύτερα έξω από αυτά παρά μέσα.

3)Ήρθαν μέλη της ΚΝΕ και μας είπαν «Άμα θέλετε εμείς σας προστατεύουμε», τους είπαμε «Δεν θέλουμε κύριοι όπως δεν θέλουμε να μας προστατεύει και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

4)Εγώ σήμερα προτιμώ τη τάξη να την επιβάλει στα Πανεπιστήμια η Αστυνομία παρά να την επιβάλουν τα ΚΝΑΤ.

5)Το 1969 είχαν ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια Αστυνομικά Τμήματα που λειτουργούσαν τουλάχιστον στις Πανεπιστημιουπόλεις.

6)Οι απόψεις το Μάνεση και του Τσάτσου για το Πανεπιστημιακό Άσυλο εκφράστηκαν, σε μια φυσιολογική περίοδο που έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ είχα δάσκαλο το Μάνεση, δεν μπορούσαμε τότε να βρίσουμε το Μάνεση ή το Τσάτσο.

Τα παραπάνω τα επικαλέστηκε με πλήρη «Ιστορική και Επιστημονική γνώση», όπως είπε ο κύριος Υφυπουργός για να καταδείξει την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Στο κύριο Υφυπουργό και «Καθηγητή» Πανεπιστημίου λέω και θυμίζω τα παρακάτω:

Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ελεύθερα διακίνησης ιδεών, μόρφωσης, εμπλουτισμού  γνώσης, διεύρυνσης της σκέψης, επιστημονικής έρευνας, αντιπαράθεσης, ανταλλαγής και σύνθεσης,  γνωμών και απόψεων, για τη πρόοδο και το όφελος της κοινωνίας. Αυτά δεν είναι δικές μου απόψεις αλλά  ιστορικά και επιστημονικά αποδειγμένα και τεκμηριωμένα και έγιναν πράξη πρώτα και κύρια από Δάσκαλους – Παιδαγωγούς όπως ήταν οι Γληνός, Δελμούζος, Μάνεσης, Τσάτσος  κ.λ.π., που  τους διέκρινε, αντικειμενικότητα, αλήθεια,  ήθος,  ειλικρίνεια,  και η  ανιδιοτέλεια, σε όσα λέγανε και διδάσκανε.

Εσείς Κύριε Υφυπουργέ που όπως λέτε είστε  Επιστημονικά και Ιστορικά καταρτισμένος,   Δάσκαλος της σπουδάζουσας νεολαίας, όλα όσα αναφέρατε στη συνάντηση δεν είχαν ίχνος αλήθειας, ειλικρίνειας, αντικειμενικότητας και  ανιδιοτέλειας.  Όλα όσα αναφέρατε τα είπατε με περίσσιο θράσος, χυδαιότητα και ιδιοτέλεια, ήταν βρώμικα ψέματα, ιστορικά ανυπόστατα και επιστημονικά απορριπτέα. Ειδικά όσα αναφέρατε για  1969, για  Πρυτάνεις, για ΚΝΕ, για  ΚΝΑΤ, για τη θεωρία των δύο άκρων εξισώνοντας τη ΚΝΕ με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Μόνο «Δάσκαλοι» του δικού σας επιστημονικού ήθους-θράσους, αγωγής και παιδείας, για να πετύχουν του σκοπού τους, χρησιμοποιούν γκεμπελίστικες πρακτικές και μεθόδους παρουσιάζοντας  το ψεύδος ως αλήθεια.

Την ελεγχόμενη πρόσβαση, που θέλετε στα Πανεπιστήμια, έχει καταγράψει η ιστορία τη περίοδο  1960 μέχρι 1974, που δρούσαν σε αυτά η ΕΚΟΦ οι ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ, κ.λ.π., δεν το γνωρίζετε κύριε Υπουργέ-«Καθηγητά», ή μήπως δεν είχατε ελεύθερο χρόνο να διαβάσετε το ρόλο και τη δράση τους, λόγω μελέτης της διατριβής σας, όπως και ο μακαριστός Χριστόδουλος είπε όταν το ρώτησαν  για τη χούντα;.

"google ad"

Αν νομίζετε ότι με όλες αυτές τις χυδαίες εμετικές και με περίσσιο θράσος απόψεις θα επαναφέρετε την εποχή του 1960 – 1974 στα Πανεπιστήμια για την οποία επαίρεστε και υπερηφανεύεστε είστε γελασμένος, το φοιτητικό κίνημα σύντομα θα σας στείλει εκεί που έστειλε πολλούς «Δασκάλους» που  είχαν τις δικές σας απόψεις και το δικό σας «ήθος».

Δύο από αυτούς, όμοιους σας, γνώρισα και είχα «Δασκάλους» κατείχαν τα ίδια αξιώματα που έχετε σήμερα (Καθηγητής ΑΕΙ και ΥΠΟΥΡΓΟΣ), ο ένας ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος δίδασκε Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική του Α.Π.Θ. τη περίοδο της χούντας (εσείς σήμερα το διδάσκετε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), έκανε συνέδρια του ΝΑΤΟ, δίδασκε «ελεύθερα» και συζητούσε «δημοκρατικά» τις απόψεις των φοιτητών, την επομένη του μαθήματος, οι  φοιτητές που είχαν  «απόψεις» μετακόμιζαν στην Ασφάλεια στην οδό Βαλαωρίτη, ο άλλος  ο  Λουκάς Πάτρας, ήταν καθηγητής την ίδια περίοδο  της Νομικής του Αριστοτέλειου και διορισμένος, όπως εσείς Υπουργός Παιδείας αυτός της ΧΟΥΝΤΑΣ.

Έχετε το θράσος και βάζετε στο στόμα σας το Τσάτσο και το Μάνεση που τον είχατε Δάσκαλο, δεν σας έμεινε τίποτα από όσα σας δίδαξε και θεωρείτε ξεπερασμένες και ανεπίκαιρες, τις απόψεις των για το ΑΣΥΛΟ στα Πανεπιστήμια, όπως είπατε στη συνάντηση, δεν έχετε με όσα λέτε τσίπα, ίχνος ανθρωπιάς, αλλά θα μου πείτε ποιος την έχασε να τη βρείτε εσείς.

Πριν τους βάλετε στο στόμα σας και τους βρωμίσετε μπορούσατε να ρωτήσετε τους συναδέλφους σας δασκάλους-Πανεπιστημίου Βαγγέλη Βενιζέλο και Ανδρέα Λομβέρδο, τους βουλευτές  Χάρη Καστανίδη και Θανάση Παφίλη που τους είχαν όπως και εγώ Δάσκαλους. Βέβαια  εάν ρωτούσατε το Παφίλη, υπήρχε κίνδυνος να σας παρέδιδε τις αφίσες,  με το  βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο, που διακινεί στα Πανεπιστήμια, η νεολαίας σας  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή   να σας έφερνε τα ΚΝΑΤ για προστασία.

Το  τι  δάσκαλος-παιδαγωγός είστε, το πόσο έχετε διευρυμένους τους Επιστημονικούς σας ορίζοντες, για εσάς ισχύει η παροιμία του λαού μας «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», γιατί έχετε στα υπουργικά έδρανα παρακαθήμενο, τον άνθρωπο που κυκλοφορούσε στη Νομική  Σχολή με  τσεκούρι, και στα έδρανα της βουλής νοσταλγούς της δράσης της ΕΚΟΦ και των ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ, έχετε πρότυπο ιδεολογικό  το περιεχόμενο των αφισών για  πάρτι και  ΠΑΡΤΗ  με ήτα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια. Όλων αυτών τη παιδεία, μόρφωση, αγωγή και ήθος θέλετε να αποκτήσουν οι σπουδαστές των ΑΕΙ, γιαυτό είστε υπέρμαχος της ελεγχόμενης εισόδου και της δημιουργίας και λειτουργίας Αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα.

Τελειώνοντας κύριε Συρίγο, σας παραθέτω απόσπασμα από το τελευταίο μάθημα προς τους σπουδαστές, του δασκάλου μας  Αριστόβουλου Μάνεση τη περίοδο που νοσταλγείς να επαναφέρεις, στα Πανεπιστήμια. Στο μάθημα αυτό δίδαξε και είπε ο Μάνεσης «Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν, διατηρήστε άγρυπνη ανυπόταχτη τη σκέψη σας και αν η εξουσία που τη συμφέρει να έχει παθητικούς και αδιάφορους υπηκόους, σας  πει ότι έτσι κάνοντας δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξετε της ότι, καλός πολίτης είναι μόνο ο ελεύθερος, ο συνειδητός, ενεργός, ο υπεύθυνος πολίτης. Μη ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για τη πατρίδα και το λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή «Όσοι το χαλκέον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγό δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Στις σημερινές δύσκολες για το λαό περιστάσεις, 53 χρόνια μετά το μάθημα του Μάνεση  σας λέμε  κύριε Συρίγο ότι  λαός, μαθητική, σπουδάζουσα νεολαία, ακαδημαϊκή κοινότητα, όλοι μαζί έχουν επιλέξει και διεκδικούν εκτός των άλλων, να γίνουν πράξη  αυτά που ο Δάσκαλος μας ΜΑΝΕΣΗΣ, δίδαξε.

Να ξέρετε και να το βάλετε βαθιά στο μυαλό σας κύριε Συρίγο, θα σας εξοβελίσει και θα σας ανατρέψει όλους εσάς ο λαός και θα είναι ντάλα μεσημέρι, όπως είπε  στη Βουλή ο Κώστας Λουλές βουλευτής του ΚΚΕ, το 1980, στον τότε όμοιο σας εξουσιαστή Ευάγγελο  Αβέρωφ για την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης.

Αν ασχολήθηκα μαζί σας δεν το έκανα γιατί  σας θεωρώ  Δάσκαλο αλλά γιατί πρέπει να μαθαίνουν  πραγματική ιστορία οι νέοι και να θυμούνται οι μεγάλοι, τη πραγματική αληθινή ιστορία και όχι διαστρεβλωμένη  που εσείς τη πλασάρετε.

Αυτά σου τα γράφει ένας φοιτητής στη Νομική σχολή του Αριστοτέλειου που είχε τη τύχη και τη τιμή να έχει ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ το ΜΑΝΕΣΗ και το ΤΣΆΤΣΟ.

 

* ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΦΟΙΤΗΤΗΣ τη περίοδο 1970 – 1979

Της Σχολής Ν.Ο.Ε. του ΑΠΘ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...