24.4 C
Chania
Saturday, May 17, 2025

Αγιασμάτσι, Νοέμβριος ΄67: Το σχέδιο για την “απαγωγή του βασιλιά” | Β’ μέρος

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Ουρανού

Διαβάστε το Α’ μέρος: Αγιασμάτσι, Νοέμβριος ΄67: Ένα ρέκβιεμ για τη Δημοκρατία!

 

Η παράτολμη απόφασή τους , για την απαγωγή του βασιλιά!

Η τελευταία Παγκρήτια σύσκεψη σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο  , έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1967  στο Αγιασμάτσι , στην οποία μετείχαν τα 20 μέλη της οργάνωσης . Σκοπός της συνάθροισης αυτής όπως το κατηγορητήριο αναφέρει ήταν να αποφασίσουν για το  πώς θα επιτίθεντο στο κυβερνητικό κλιμάκιο και στον Βασιλιά Κωνσταντίνο , οι οποίοι θα ήταν οι επίσημοι στον εορτασμό του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο στην επέτειο των 101 χρόνων  από το 1866.

Στην συζήτηση που έγινε υπήρξαν σύμφωνα με τα πρακτικά της προανάκρισης διάφορες προτάσεις όπως ΄΄ η  δολοφονία των  μελών του κυβερνητικού κλιμακίου και η  συγκρότησις ενόπλων ομάδων  υπαίθρου δια την εκτέλεσιν πράξεων στρεφομένων κατά της κυβερνήσεως ΄΄.

Τελικά όμως αυτό που αποφασίστηκε , σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών  , ήταν , ότι η οργάνωση με όλους τους ενόπλους θα έστηναν ενέδρα στη Δυτική πύλη του Αρκαδίου , θα συνελάμβαναν και θα απήγαγαν τον Βασιλιά κατά την είσοδό του στο Μοναστήρι.Στη συνέχεια  θα τον  οδηγούσαν σε ασφαλές μέρος μέσα στο Μοναστήρι, στο κελί του ηγουμένου της Μονής ο οποίος ήταν μυημένος  στο σχέδιο κατά την μαρτυρία του πρωτεργάτη της οργάνωσης του Γιώργη του Ουρανού. Από εκεί θα τον εξανάγκαζαν με την απειλή των όπλων , να ορκίσει νέα, Δημοκρατική κυβέρνηση

Με την ενέργεια  αυτή του βασιλιά  , κατά τις ισχύουσες διατάξεις  , θα  καταλύετο η δικτατορία!

Αυτό βέβαια , όσο και να μην πετύχαινε απόλυτα , δηλαδή το ότι ο βασιλιάς θα συλλαμβάνονταν  , θα ήταν μια κορυφαία αντιστασιακή πράξη , όπου με αιχμή του δόρατος την αιχμαλωσία του ανώτατου  άρχοντα της  χώρας , το συμβάν , θα έπαιρνε τεράστια διεθνή δημοσιότητα

Θα δημιουργούνταν τέτοια πολιτική και στρατιωτική αναστάτωση , που η δικτατορία θα εκτίθετο διεθνώς  και πάντα  κατά τις εκτιμήσεις  των πρωταγωνιστών , αυτό θα οδηγούσε στην κατάρρευσή της .

Αυτό όμως ήταν και ο σκοπός του εγχειρήματός τους

Η πτώση της λαομίσητης χούντας !

Η επιχείρηση της ασφάλειας στο Αγιασμάτσι

Όμως για κακή τους τύχη δύο ημέρες μετά την Παγκρήτια  αυτή σύσκεψη  , σε μια βομβιστική ενέργεια μελών της οργάνωσης στο Ηράκλειο ,συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Ηρακλείου τρείς από αυτούς .

Στη συνέχεια ξεκίνησε πογκρόμ συλλήψεων .Σε λίγες ημέρες είχαν συλληφθεί όλα τα μέλη της οργάνωσης.

Στην αγροικία του στο Αγιασμάτσι αργά τη νύκτα της 7ης Νοεμβρίου μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Ασφάλειας Ηρακλείου συνελήφθη  ο Γιώργης Ουρανός , η σύζυγός του Φωτεινή ,καθώς και ο πρωτανηψιός του Σταυρακάκης Μανώλης μαθητής του Γυμνασίου τότε, 16 χρόνων , ο οποίος εκείνη την περίοδο διέμενε μαζί τους

Η γηραιά  μητέρα του Γιώργη Ουρανού , η Αμαλία που διέμενε επίσης μαζί τους , δεν συνελήφθη

Επίσης τότε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα όπλα τους ,που ήταν κρυμμένα εκεί .                   Το ίδιο βράδυ οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου

Αμέσως ξεκίνησαν οι ανακρίσεις με τις γνωστές απάνθρωπες μεθόδους της χούντας .

Η δίκη στο Στρατοδικείο Χανίων

Με βάση την αναφορά της Ασφάλειας Ηρακλείου που φέρει ημερομηνία  22 Νοεμβρίου ΄67 συντάχθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του Φρουράρχου Χανίων προς ΄΄ τον Βασιλικόν Επίτροπον του  ΕΚΤΑΚΤΟΥ  ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ  ΧΑΝΙΩΝ΄΄ με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου του ΄67

Ο Βασιλικός Επίτροπος ενεργών ως εισαγγελέας του Στρατοδικείου , συνέταξε το κατηγορητήριο με βάση τον Νόμο 509 του 1947 που είχε νομοθετηθεί στην έναρξη του Εμφυλίου πολέμου για τις διώξεις των Ελλήνων αριστερών.

Σκοπός των Στρατοδικών ήταν να διεξαχθεί η δίκη όσον συντομότερα γινόταν ,  ώστε να μην προλάβει να πάρει πολύ δημοσιότητα

Και αυτό το πέτυχαν , αφού δεν γράφτηκε καν στις Αθηναϊκές εφημερίδες αφ΄ενός επειδή τις δημοκρατικές εφημερίδες τις είχε κλείσει η χούντα ,εις δε τις υπόλοιπες υπήρχε η λογοκρισία που δεν επέτρεπε να γραφτούν τέτοια ανατρεπτικά γεγονότα !

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1968 τελείωσε η δίκη και εκδόθηκε η απόφαση .

Οι βαριές ποινές των αγωνιστών

Από τους 29 κατηγορούμενους , καταδικάστηκαν οι 24. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους  καταδικασθέντες αγωνιστές ήταν , από 11 χρόνια φυλάκιση για τον Φοίβο Ιωαννίδη , 5 χρόνια για τον Θανάση Σκουλά , 4 χρόνια για τον Γιώργη Ουρανό και τον Γιώργη Γιαννόπουλο , 3,5  χρόνια για τον Δημήτρη Ξυριτάκη , 2 χρόνια για τον Γιάννη Χαλκιαδάκη , τον Στρατή Μεσσήνη, τον Μανώλη Παπαϊωάννου, και τον  παπα-Πέτρο Γαβαλά και λιγότερα χρόνια για τους υπόλοιπους

Όλοι οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στις φυλακές

Άλλοι στην Ν. Αλλικαρνασό , άλλοι στην Αγυιά Χανίων   , καθώς  και σε άλλες φυλακές της χώρας  όπου και εξέτισαν τις ποινές τους

Από τους 29 αυτούς αγωνιστές  σήμερα  οι 21 δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 58 ολόκληρα χρόνια από την σύλληψη των  αγωνιστών .  Εκείνο όμως που έχει  σημασία για εμάς,  είναι να μην ξεχνούμε  πως το στέριωμα  της  Δημοκρατία μας ,  δεν μας  χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες και θυσίες και από τους παραπάνω αλλά και από εκατοντάδες άλλους αγωνιστές , που κάποιοι μάλιστα απ΄αυτούς  πλήρωσαν ακόμη και με τη ζωή τους  !

Αποτείουμε λοιπόν φόρο τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας που με τη γενναιότητά τους μας δείχνουν το παράδειγμα των αγώνων για τα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η πρόταση για το μουσείο της Αντίστασης

Στα πλαίσια της αναγνώρισης των αγώνων τους αυτών , προτείνουμε το σπίτι στο Αγιασμάτσι που χρησιμοποίηθηκε ως ορμητήριο των αγώνων κατά της δικτατορίας  να αγοραστεί είτε από το Ελληνικό δημόσιο είτε από φορέα του , ή  ακόμη και από πολιτιστικό φορέα ιδιωτικής πρωτοβουλίας (π.χ. κάποιας Τράπεζας)  και να χρησιμοποιηθεί ως μνημείο και μουσείο των αγώνων για τη Δημοκρατία .

Σήμερα το σπίτι και  ο περιβάλλων χώρος ανήκει σε κληρονόμους του Γιώργη Ουρανού .

Το κτίριο θα πρέπει να  ανακατασκευαστεί και να συμπληρωθεί ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί σε μουσειακό, εκθεσιακό καθώς και μικρό συνεδριακό χώρο .

Επίσης στον ευρύχωρο περιβάλλοντα χώρο θα μπορούσε να ανεγερθεί ένας μικρός υπαίθριος αμφιθεατρικός χώρος για εκδηλώσεις την περίοδο του καλοκαιριού.

Το όλον κτιριολογικό συγκρότημα θα μπορεί να ονομαστεί , ως ΄΄ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ΄΄.

Οι δράσεις του μουσείου

Η διαχείρησή του θα ανατεθεί σε ένα ίδρυμα ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα που θα συσταθεί και που  θα ορίζεται από τον φορέα ιδιοκτησίας και  διαχείρησής του .

Στο χώρο του μουσείου θα μπορούν να εκτεθούν εκθέματα που θα αναφέρονται στον αντιδικτατορικό αγώνα της οργάνωσης Δ.Ε.Κ.Α. και των Κρητών γενικότερα , αλλά και όλων των αντιστασιακών οργανώσεων της Ελλάδας στο σύνολό τους .

Επίσης το μουσείο θα  μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις που θα σχετίζονται με τους αντιστασιακούς αγώνες όχι μόνον του Ελληνικού λαού αλλά και άλλων φιλικών μας λαών του Ευρωπαϊκού αλλά και του Διεθνούς χώρου .

Ακόμη το μουσείο θα μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Κρήτης , αλλά και με τις Νομικές ή και τις σχολές ιστορίας  των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή και Πανεπιστημίου του εξωτερικού για την εκπόνηση μελετών  για την προάσπιση των ανθρώπινων  δικαιωμάτων.

Επίσης θα μπορεί να προχωρεί σε εκδόσεις συγγραμμάτων και μελετών  για τους κοινωνικούς αγώνες του Ελληνικού ή και άλλων λαών.

Το μουσείο ακόμη  θα μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις μορφωτικές αλλά και ψυχαγωγικές , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ιδιαίτερο πλεονέκτημά του ,είναι και  η τοποθεσία του , που βρίσκεται σε απόσταση μόλις επτακοσίων περίπου  μέτρων από την Εθνική οδό , στον μελλοντικό  κόμβο του Λατζιμά  , όπου οριοθετείται ακριβώς στο μέσο της απόστασης Χανίων – Ηρακλείου που είναι 70 περίπου  χιλιόμετρα από την κάθε πόλη.

Ο συμβολισμός για τη διοίκηση του μουσείου

Στην επιτροπή διοίκησης του μουσείου θα πρέπει να μετέχουν τιμητικά  και οι οκτώ επιζώντες της οργάνωσης Δ.Ε.Κ.Α.

Πρόεδρος της επιτροπής θα πρέπει να οριστεί ένας Ακαδημαϊκός δάσκαλος άμεσα σχετιζόμενος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Συνταγματική τους κατοχύρωση Ως τέτοιον προτείνουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο κορυφαίο Συνταγματολόγο και πρώην Υπουργό.

Είμαστε σίγουροι ότι το βαρύ πολιτικό και  ιστορικό φορτίο που  θα φέρει το Μουσείο στο συγκεκριμένο αυτό  χώρο  με τον κορυφαίο συμβολισμό  της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την ευρυμάθεια και την επιστημοσύνη της προτεινόμενης Διοίκησής του,  θα έχει λαμπρή ανταπόκριση

Προς όφελος της Δημοκρατίας μας , αλλά και του νησιού μας ολόκληρου!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: Διαδήλωση κατά της Χούντας στο Βερολίνο, 3 Φεβρουαρίου του 1968

*Ο Γιώργος Ουρανός είναι ψυχολόγος, πρώην διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ