Αγρότες: Μπλόκα παντού και «απόβαση» στην Αθήνα, οι πρώτες αποφάσεις – Το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι αγρότες μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους δεν ικανοποιήθηκαν πολλά από τα αιτήματά τους και όσα τους ανακοινώθηκαν θα τεθούν στην κρίση των συναδέλφων τους στα μπλόκα ώστε να ληφθούν αποφάσεις. «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα», είναι η ομόφωνη απόφαση του μπλόκου Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας

Η οργή στους αγρότες είναι διάχυτη, καθώς θεωρούν κοροϊδία τα όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός, που όπως λένε εξαναγκάστηκε να τα προτείνει υπό την δύναμη των μπλόκων. Στο τραπέζι οι αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων έως και πορεία με τρακτέρ στην Αθήνα.

Κλίμα συνέχισης του αγώνα επικρατεί και στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρό, Μάλγαρα και Καστοριά, ενώ στα υπόλοιπα έως αργά το βράδυ γινόταν ενημέρωση. Την Τετάρτη αναμένονται αποφάσεις των συνελεύσεων στα μπλόκα και ήδη εξετάζεται η πιθανότητα για πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση, καθώς, όπως διαρρέεται, ο πρωθυπουργός «έξυσε τον πάτο του βαρελιού» και δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες παροχές. Για το μόνο που δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός είναι ότι όταν τελειώσει τα ταξίδια θα υπάρξει συνάντηση για τα θέματα της Θεσσαλίας.

Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ευελπιστούν να μην περάσουν οι «σκληρές» εισηγήσεις και να αποδυναμωθούν τα αγροτικά μπλόκα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών έγινε σε καλό κλίμα, υπήρξε κατανόηση των δεδομένων από την πλευρά των αγροτών, κατανοήθηκε ότι ουσιαστικά εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και το πακέτο μέτρων είναι το τελικό, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο για θεσμικά θέματα των παραγωγών και το αγροτικό πετρέλαιο, όμως διαμηνύει ότι το κλείσιμο των δρόμων και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας δεν θα γίνουν αποδεκτά και θα αντιμετωπιστούν.

Ώρα αποφάσεων στα μπλόκα

Θεσσαλία

Οι Θεσσαλοί αγρότες αναμένεται να πάρουν την Τετάρτη τις οριστικές αποφάσεις τους. Φαίνεται όμως ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο τραπέζι «πέφτει» και το σενάριο της καθόδου στην Αθήνα τη Δευτέρα, με ή χωρίς τρακτέρ. Δηλώνουν ικανοποιημένοι μόνο για μέρος των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν το ρεύμα, καθώς και για τη νέα συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Daniel.

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα», είναι η ομόφωνη απόφαση του μπλόκου Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας, μετά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Ως πρώτη κίνηση κλιμάκωσης, οι αγρότες θα κλείσουν το απόγευμα της Τετάρτης τον Ε65.

Κατέληξαν ότι θα συντονιστούν σε κοινά βήματα κλιμάκωσης με τα υπόλοιπα μπλόκα.

Επιμένουν στα αιτήματά τους, για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, για 7 λεπτά στην κιλοβατώρα, αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ, μη εφαρμογή της ΚΑΠ και αποκατάσταση ζημιών και υποδομών από την πλημμύρα.

"google ad"

Μακεδονία

Οι Μακεδόνες αγρότες από πλευράς τους, δηλώνουν ανικανοποίητοι με τα μέτρα του πρωθυπουργού. Μετά τη συνέλευση στα Νέα Μάλγαρα που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η απόφαση είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να συσταθεί ένα όργανο σε επίπεδο Μακεδονίας που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει μπλόκα παντού. Το πρώτο μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη σημειώνεται στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για τα φορτηγά. 

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι θα κινηθούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι αγρότες του Αιγίου αναμένεται να κλείσουν και πάλι τη νέα Εθνική Οδό. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μεγαλύτερη διάρκεια μπλόκων σε δρόμους και κυρίως εθνικές οδούς. Η πρόταση που θα φύγει από το Αίγιο προς τα υπόλοιπα μπλόκα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με πιο δυναμικό τρόπο. Ανάλογο κλίμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στις εν εξελίξει συνελεύσεις σε Αγρίνιο και Πύργο. Η πρόταση που θα φτάσει στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων είναι να πάνε στην Αθήνα.

Δεν ικανοποιήθηκαν οι αγρότες, στο τραπέζι η «απόβαση» στην Αθήνα

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι αγρότες από τις προτάσεις του πρωθυπουργού, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών επιστρέφουν στα μπλόκα για να αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και «απόβαση» στην Αθήνα με τρακτέρ την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας, τόνισε το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, με την «δύναμη των μπλόκων και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού» ο αγώνας θα συνεχιστεί με ενίσχυση των μπλόκων.

Ο Ρ. Μαρούδας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως δίκαια και υπαρκτά τα αιτήματα και πρόσθεσε ότι «θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

«Αυτη είναι η απόφασή μας και από εκεί και πέρα σε συντονισμό πανελλαδικό και με τις αποφάσεις που θα έχουμε από τις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων και των συναδέλφων που βρίσκονται στον δρόμο και αγωνίζονται θα καθορίσουμε τα παραπέρα βήματά μας» είπε ακόμα ο κ. Μαρούδας. Επισήμανε ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν τα μπλόκα, για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο για μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση.

Υπογράμμισε πως «σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε» σημειώνοντας ότι «υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες».

Αναλυτικά: «Καταλαβαίνω την έκδηλη αγωνία και το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας και όχι μόνο των αγροτών. Και έτσι για πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους διεκδίκηση, όλη η κοινωνία σύσσωμη αντιστέκεται σε ένα βάναυσο σύστημα το οποίο εξοντώνει και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά φυσικά και μια κοινωνία καταναλωτών. Από εκεί και πέρα, σήμερα είδατε ότι φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων και σε πολιτική διαπραγμάτευση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

»Όπως κατανοείτε, σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος, θέλοντας εν πολλοίς και πολλές διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με θεσμικές κατακτήσεις και κατοχυρώσεις στο αγροτικό ζήτημα, να πάρουν σάρκα και οστά. Υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Θέλω να ξέρετε πάντως ότι είμαστε εδώ για όλους εσάς, για όλη την κοινωνία».

Η κυβέρνηση στον διάλογο με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα προανήγγειλε ένα νέο πακέτο στήριξης, που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας για μείωση του κόστους της ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με την Πανελλήνια Επιτροπή μπλόκων ανακοίνωσε:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής μπλόκων ήταν σε ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης.

«Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουνε κάθε χρόνο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μπλόκων κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επίσης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποίοι είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση. Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

«Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας. Η τολμηρή αυτή κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Αυγενάκης: Θα κάνουμε γενναίες κινήσεις για να στηρίξουμε τους αγρότες

Αισιόδοξος ότι τελικά οι αγρότες θα επεξεργασθούν, θα αναλύσουν και τελικά θα εκτιμήσουν θετικά τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας στον Alpha , ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Ανακοινώσαμε ένα σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH» πρόσθεσε ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία τόσο θα κάνουμε γενναίες κινήσεις για να στηρίξουμε τους αγρότες.

Όπως είπε ο υπουργός, έγινε διάλογος ουσίας, με πολιτισμό και ποιότητα και με το 15μελές των εκπροσώπων από τα μπλόκα και με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ.

Υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο πρωθυπουργός ήταν και παραμένουν στο πλευρό των αγροτών και πρόσθεσε τα εξής:

– Ζητούσαν εφέτος και σε μονιμότερη βάση να βελτιωθεί ο φόρος πετρελαίου. Ακούσθηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι θα δοθούν εφέτος 82 εκατ. ευρώ. Έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους. Θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκομένους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.

– Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Ανακοινώσαμε ένα σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι.

– Βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και ασε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ. Επίσης σήμερα ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης

«Φαντάζομαι ότι γίνονται συζητήσεις. Να δώσουμε χρόνο. Να γίνει πραγματική επεξεργασία και ανάλυση όλων αυτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει ωριμότητα και αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται. Ακούσθηκε πολλές φορές πάνω στη συζήτηση και από τους 15 που μετείχαν. Τους άκουσα να μιλούν με εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε:

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι μπρα ντε φερ μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Ο διάλογος θα συνεχισθεί. Συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επί μέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora».

Σε ερώτηση για πιθανά νέα μέτρα ο υπουργός είπε: «Όσο βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία τόσο θα κάνουμε γενναίες κινήσεις για να στηρίξουμε τους αγρότες και τις λοιπές κοινωνικές ομάδες. Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε και χωρίς μπλόκα και κοινωνικές εντάσεις. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της ΚΑΠ έχουν απίστευτες δυσκολίες, γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να πετύχουμε το καλύτερο»

Κελέτσης: Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια – Σειρά των αγροτών να φερθούν με υπευθυνότητα

«Ο πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας προκειμένου να ικανοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα αιτήματα των αγροτών μας» ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, σε παρέμβασή του κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι «ολοκληρώθηκε και αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πλευρά τους, εξάντλησαν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας προκειμένου να ικανοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα αιτήματα των αγροτών μας». Πρόκειται, είπε, «για μέτρα που έχουν να κάνουν, κυρίως, με το κόστος παραγωγής που είναι ένα από τα δομικά προβλήματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής, γενικότερα, αγροτικής οικονομίας».

«Θεωρώ πως πλέον είναι ησειρά των αγροτών να αξιολογήσουν με υπευθυνότητα τα δεδομένα, τις προτάσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και να επιστρέψουν στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά την λειτουργία της αγροτικής μας οικονομίας» είπε ο κ. Κελέτσης.

Ο υφυπουργός παρατήρησε ότι «τα δομικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας δεν έχουν να κάνουν μόνο με κάποιες, ενδεχομένως, παροχές που κανείς θα θεωρούσε ότι ικανοποιούν πρόσκαιρα την οποιαδήποτε οικονομική και παραγωγική ομάδα». Όπως είπε, ειδικά τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας έχουν να κάνουν με προβλήματα που αφορούν το κόστος (καύσιμα, ενέργεια, εφόδια), τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί, τη νέα ΚΑΠ, που δυσκολεύει την ελληνική γεωργία, και όπως έχουμε ανακοινώσει δουλεύουμε στην κατεύθυνση της ομαλότερης μετάβασης στην νέα περίοδο, ώστε να μην το πληρώσουν οι αγρότες.

Ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι να υπάρξουνπρόσκαιρα μέτρα για πετρέλαιο και ρεύμα. Σίγουρα είναι και αυτό, αλλά εκείνο που χρειάζεται η αγροτική οικονομία είναι: έργα αγροτικών υποδομών (αναδασμοί, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα,) αγροτικής οδοποιίας, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα κτηνοτροφικά πάρκα, τα αγροφωτοβολταϊκά, η εκμετάλλευση της βιομάζας, η αξιοποίηση της σχολάζουσας αγροτικής γης.

Η μείωση του κόστους παραγωγής, είπε ο κ. Κελέτσης, «έχει να κάνει με την οργάνωση σε ομάδες παραγωγών, σε νέους συνεταιρισμούς, στις διεπαγγελματικές ενώσεις. Να πάμε δηλαδή σε οικονομίες κλίμακας και σε αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών μας».

Πάνω σε αυτά τα δομικά προβλήματα, ανέφερε ο υφυπουργός, «εργαζόμαστε καθημερινά στο υπουργείο, γιατί δεν αρκούν οι όποιες παροχές για ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων, αλλά χρειάζεται καλός σχεδιασμός, λαμβάνοντας τα νέα δεδομένα και της κλιματικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται και με το παρόν σχέδιο νόμου.

Ο υφυπουργός απέρριψε την κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι ερανιστικό με αποσπασματικές διατάξεις, λέγοντας ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί το αδικούν, καθώς υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν τα δομικά προβλήματα της αγροτικής μας οικονομίας.

Ο κ. Κελέτσης αναλύοντας τα άρθρα του σχεδίου νόμου είπε ότι αυτό «αποτελεί μια καλή αρχή για να ξεκινήσουμε τον ανασχεδιασμό για να πάμε μπροστά την αγροτική μας οικονομία».

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αγρότες, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση τελικά δεν έξυσε τον πάτο του βαρελιού».

Η υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ανέφερε πως «με τις προτάσεις του  ο κ. Μητσοτάκης στέλνει στο βυθό του ωκεανού τον κόσμο του πρωτογενή τομέα. Δεν γνωρίζει, δεν καταλαβαίνει και δεν θέλει να στηρίξει την αγροτιά να μείνει στον τόπο της».

Νωρίτερα, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως γίνεται λόγος για έλλειψη ενσυναίσθησης από την κυβέρνηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ κάνει λόγο για ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και για «σιγή ασυρμάτου» στα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την έλλειψη ενσυναίσθησης του ίδιου και της κυβέρνησης της ΝΔ για τις πραγματικές αγωνίες και τα διογκούμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός εξαντλούνται σε κάποιες ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που δεν ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα αιτήματα των αγροτών για «πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα» και «θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου».

Ως προς τα άλλα αιτήματα, η κυβέρνηση είτε επιλέγει  τη  «σιγή ασυρμάτου» είτε την «έκθεση ιδεών», όπως στην επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, την κατάργηση του ΦΠΑ, την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής-η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ- τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, την πάταξη των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, την αποκατάσταση των πλημμυρόπληκτων της Θεσσαλίας.

Ωστόσο, αν κάτι παραδέχεται η κυβέρνηση, είναι η αποτυχία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) της για την ΚΑΠ 2023-2027, επιβεβαιώνοντας έτσι την αναγκαιότητα για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού ΕΣΣ, που θα προκύψει μέσα από μια πραγματική δημόσια διαβούλευση με τους φορείς του χώρου και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και την προοπτική του πρωτογενή τομέα.

Όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» είναι πασιφανές ότι οι μέχρι στιγμής έλεγχοι δεν το  έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς το επίπεδο ανάκτησης των επιβληθέντων προστίμων.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, χθες, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες. Στόχος τους η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ».

Νίκος Ανδρουλάκης: Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος παραγωγής τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Περιφρόνηση στους αγρότες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και μια πενταετία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έκανε λόγο για σταγόνα στον ωκεανό. 

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι στα μεγάλα προβλήματα πάντα ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους. «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την προκαταβολική επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο δεν είναι τίποτα άλλο από την μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν πληρώσει», είπε για να επισημάνει ότι τα 76 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος παραγωγής. «Τα 30 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό αποδεκτών», υπογράμμισε, ευχολόγιο με αυτονόητες διαπιστώσεις το σχέδιο της χώρας για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη η κυβέρνηση αναθεώρησε σε ό,τι αφορά στην έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα υπό την πίεση των αγροτών. 

«Κάτω από συνθήκες πίεσης δίνετε κάποια πράγματα με στόχο να σταματήσουν οι αγρότες να είναι στο δρόμο, αυτή είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική που δεν βοηθά τους αγρότες», είπε και κατέθεσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας έλλειμα μακρόπνοου σχεδίου ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που να θωρακίζει τον αγρότη και καταναλωτή.

Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

«Αυτό που πολλοί ζητάτε να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ σημαίνει 19,3 δισ. από τον πρωτογενή τομέα μέχρι το 2027, άμεσες ενισχύσεις και δράσεις αγροτικής ανάπτυξης», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης και σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και επιβάλλεται είναι η τροποποίηση της ΚΑΠ να είναι πιο στοχευμένη στις ανάγκες των αγροτών μας. 

«Τα προβλήματα απαιτούν νέο τρόπο σκέψης και δράσης, κοιτώντας σφαιρικά τις προκλήσεις», είπε και ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούει τις προτάσεις, «ακόμη και τις φωνές» με στόχο τη σύνθεση και την επίλυση των προβλημάτων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είπε, ξεκινά σύντομα η λειτουργία τ/φ κέντρου, ενώ έχουν προγραμματιστεί πληρωμές ύψους 760 εκατ.ευρώ πριν το Πάσχα. Επίσης, είναι έτοιμος κατά 99% ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και σύντομα θα έρθει προς ψήφιση.

«Ο κ. Αυγενάκης έχει αποτύχει στο ρόλο του αξιόπιστου συνομιλητή με τον αγροτικό κόσμο, δεν το λέμε εμείς, αλλά η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού», αντέτεινε από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κατρίνης.

Χαρίτσης: Άνθρακες ο θησαυρός – Προσωρινά μπαλώματα

«Άνθρακες» χαρακτήρισε τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη συνάντησή του με τους αγρότες ο Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας ότι κινούνται στη λογική «να δώσουμε λίγο τυράκι να εκτονωθεί η κατάσταση». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τα μέτρα της κυβέρνησης δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας.

«Εδέησε ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τους αγρότες. Άνθρακες ο θησαυρός. Αποδεικνύεται η αποσπασπασματική αντιμετώπιση της κυβέρνησης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις», είπε και χαρακτήρισε δίκαιες τις κινητοποιήσεις των αγροτών λέγοντας ότι το κόμμα του τις στηρίζει. «Σε σχέση με το πετρέλαιο υποσχέθηκε προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ για το 2024 και έναρξη διαλόγου για δίκαιη επιστροφή από το 2025, καμία σωστή αντιμετώπιση ούτε για το πετρέλαιο, ούτε για το ηλεκτρικό», είπε ο κ. Χαρίτσης.

«Πολύ κακό για το τίποτα από τις σημερινές ανακοινώσεις. Προσωρινά μπαλώματα, στάχτη στα μάτια, απουσία συνεκτικού σχεδίου», ανέφερε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών κάνοντας λόγο για «εργώδη προσπάθεια» συγκάλυψης για τα αίτια του δυστυχήματος. «Σε όσους επιχειρούν συγκάλυψη και ότι όλοι φταίνε για όλα να τους πω ότι ό,τι και αν κάνουν, όσες προσπάθειες συσκότισης σε όση χυδαιότητα και αν καταφύγουν, τελικά η αλήθεια θα λάμψει. Το ζητάνε οικογένειες θυμάτων κι όλη η κοινωνία», είπε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιδερμικά και κατ΄ επίφαση οι παροχές στους αγρότες

«Οι αγρότες μας δεν μάχονται για κάτι πολυτελές, αλλά για τα αυτονόητα» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι οι μελισσοκόμοι, οι αλιείς, δεν είναι προνομιούχα μέλη της κοινωνίας, είναι όμως αυτοί που στηρίζουν την δική μας ύπαρξη» που «με τον ιδρώτα και το κορμί τους παλεύουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Δεν μάχονται για κάτι πολυτελές αλλά για τα αυτονόητα. Να μπορούν να ζήσουν και να ανταποκριθούν στα έξοδά τους, να καλλιεργήσουν».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής είναι «στα ύψη». Χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «εντελώς επιδερμικά» και «ουσιαστικά κατ’ επίφαση παροχές» που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα από τα αιτήματα των αγροτών. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας «σήμερα είπε στους αγρότες ότι από αυτά που εξήγγειλε πριν δέκα ημέρες θα δώσει τα μισά, και τα άλλα μισά στο τέλος του χρόνου» και παρέπεμψε στις καλένδες για τα μέτρα στην Θεσσαλία. «Δεν τιμά εκείνον που είναι σε θέση ισχύος να κοροϊδεύει εκείνους που δίνουν μάχη ζωής και επιβίωσης» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Ευχήθηκε δε, στους αγρότες «να συνεχίσουν με το ίδιο υψηλό φρόνημα ώστε να πετύχουν αυτά που δικαιούνται και αξίζουν» και η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι δίπλα τους

topontiki.gr