ΑΕΙ: «Φρένο» πρυτάνεων στην δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας – Σθεναρό “ΟΧΙ” και από τις πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Αντίθετη στην δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων, το οποίο θα εδρεύει μέσα στα ιδρύματα και θα δρα αποτρεπτικά σε πράξεις όπως η επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίζεται με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από έκτακτη συνεδρίασή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Την ίδρυση του εν λόγω σώματος είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ της χώρας τη Δευτέρα.

Παράλληλα όμως χαρακτηρίζει σημαντική την πρόθεση του πρωθυπουργού για τα μέτρα ασφαλείας των ΑΕΙ και δεσμεύεται ότι άμεσα θα ξεκινήσει συζητήσεις με την Πολιτεία.

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα, η σύνοδος των πρυτάνεων απέρριψε τη δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση άμεση ή έμμεση με την Ελληνική Αστυνομία, όπως και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης (π.χ. είσοδος με χρήση καρτών) παρά μόνο σε ευαίσθητες υποδομές, όπως συγκεκριμένα εργαστήρια, με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες.

Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

Η Σύνοδος τόνισε ότι χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους σχετικά με τη μορφή και τον τρόπο που αυτά θα εφαρμοστούν. Επεσήμανε, δε, ότι τουλάχιστον για χώρους «με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης» θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.

Η έκτακτη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των πρυτανικών αρχών μετά τις προχθεσινές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε πάνω από 4 ώρες και οδήγησε σ’ ένα αδιαμφισβήτητα «συναινετικό κείμενο».

Οι πρυτάνεις που φέρονται να υποστήριξαν με μεγαλύτερη θέρμη το «όχι», σύμφωνα με το efsyn.gr, στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τα αυστηρότερα μέτρα είναι ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πρύτανης του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, και οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Κρήτης.

Αξιοσημείωτο ότι ο πρύτανης του ΟΠΑ, Δημήτρης Μπουραντώνης, που δέχτηκε την απαράδεκτη επίθεση-διαπόμπευση την περασμένη εβδομάδα η οποία χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, επέλεξε να κρατήσει ήπια στάση.

Πλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποια θα είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού στο διακριτικό «όχι» που εισέπραξε από τους Πρύτανεις των ΑΕΙ στην πρότασή του για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live