12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Έως τον Απρίλιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, να παρουσιαστούν από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy στην κυβέρνηση τα πρώτα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Κρήτη, ενώ αμέσως μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχει αισιοδοξία για τα ευρήματα και για αυτό τον λόγο είναι πιθανό το σενάριο η κοινοπραξία να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο μέχρι να παρουσιαστούν πρώτα όλα τα δεδομένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία, η ανάλυση και η ερμηνεία των συλλεχθέντων δεδομένων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, κράτησε περίπου ένα χρόνο από τότε που ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών που είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2023.

Το χερσαίο τμήμα της Energean

Στην τρέχουσα φάση το πιο ώριμο από όλα τα μπλοκ είναι το χερσαίο πρότζεκτ της Energean στα Ιωάννινα. Τον Νοέμβριο εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο ωστόσο μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους και φορείς, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η περιβαλλοντική μελέτη, προβλέπει ότι η ερευνητική γεώτρηση θα διενεργηθεί κάνοντας χρήση γεωτρύπανου με μηχανισμό περιστροφής της γεωτρητικής στήλης, τον απαιτούμενο εξοπλισμό προσωρινής αποθήκευσης παραγόμενων αποβλήτων – καυσίμων και 3 αντλίες γεωτρητικού πολφού υψηλής πίεσης.

Σύμφωνα με την Energean, η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ. περίπου, ενώ η εκτέλεσή της θα διαρκέσει περίπου 130 ημέρες, με τη συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου να ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.

Όσον αφορά το κόστος της επένδυσης για την ερευνητική γεώτρηση υπολογίζεται σε 35-40 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Enegrean έχει ήδη επενδύσει στην περιοχή της Ηπείρου 46 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας την περίοδο 2018-2019.

Το γήπεδο που θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 52.916,71 m2 (ή 53 στρ. περίπου), ενώ εντός του γηπέδου, ο χώρος εγκατάστασης του γεωτρύπανου και των συνοδών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνει έκταση εμβαδού 27.249,26 m2.

Ως προς το στάδιο της έρευνας τα κύρια αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης θα είναι τα εξής:

– Βαθμονόμηση ερμηνείας των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων και αναλύσεων

– Ορισμός πάνω μέρους δομής

– Ορισμός των επιφανειών επαφής αερίου-πετρελαίου, αερίου – νερού και πετρελαίου – νερού

"google ad"

– Λήψη καταγραφής δεδομένων από τον ταμιευτήρα (ιδίως δειγματοληψία υγρών και μέτρηση πίεσης)

– Αναγνώριση δικτύου ρωγμών

– Επιβεβαίωση ύπαρξης τυχόν βαθύτερης ζώνης υδρογονανθράκων

ypodomes.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ