13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στην Κρήτη χτυπάει το Jumbo

Ημερομηνία:

Η εταιρία Jumbo ήταν μία εκ των δύο ενδιαφερομένων εταιριών που υπέβαλλε προσφορά χτες στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητο έκτασης 30 στρεμμάτων στην περιοχή Γούρνες Χερσονήσου στην Κρήτη (στην πρώην αμερικανική βάση). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών:

  •  DIMAND Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Κατασκευών, Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε.
  • JUMBO Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία

Σε επόμενη συνεδρίασή του θα προβεί στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω ακίνητο είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο της εταιρείας Jumbo, καθώς πρόκειται για ένα κομμάτι γης, το οποίο έχει πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη υπερ-κατάστημα του Ομίλου.

Η μικρή του απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση καθιστούν το ακίνητο, σε «χρυσή» επενδυτική ευκαιρία όπως υποστηρίζουν αυτοί που γνωρίζουν την περιοχή.

Αλλωστε η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το εν λόγω ακίνητο διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης (λόγω του τουρισμού) ενώ στην περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένες σύγχρονες υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας υποδομές όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Ενυδρείο Cretaquarium του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ξενοδοχειακά καταλύματα πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και γήπεδο golf.

Το ακίνητο που θέλει να αποκτήσει ο Μr Jumbo απέχει 16 χλμ από το λιμάνι Ηρακλείου, και 13 χλμ από τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Για εμπορική χρήση   ‘’θέλει’’ το ίδιο ακίνητο και ο έτερος διεκδικητής, η Dimand, η οποία κατέβηκε στο διαγωνισμό, με το ρόλο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με σκοπό να δημιουργήσει εμπορικές χρήσεις στην περιοχή, ενώ ουδείς εμφανίστηκε για την υπόλοιπη έκταση (το ακίνητο β’) στις Γούρνες, έκτασης 316 στρεμμάτων που προορίζεται για τουριστική χρήση.

Οι Γούρνες ήταν ένα μικρό, «νωχελικό» χωριό ανατολικά του Ηρακλείου της Κρήτης, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Τότε, η απόφαση να ανοίξει μια μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή άλλαξε για πάντα τη μοίρα του τόπου. Η λειτουργία της ξεκίνησε επίσημα τον Οκτώβριο του 1954. Σιγά σιγά, η βάση γιγαντώθηκε και κάποια στιγμή έφτασε να φιλοξενεί ακόμη και 3.500 άτομα μαζί με τις οικογένειές τους. Η παρουσία της στην περιοχή έδωσε πρωτόγνωρη ανάπτυξη μέχρι και το 1993, όταν έκλεισε. Από τότε, εν πολλοίς, οι εγκαταστάσεις της αφέθηκαν στην τύχη τους, εγκαταλείφθηκαν και λεηλατήθηκαν. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος της έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στον Δήμο Χερσονήσου και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την ιδιωτικοποίηση των δύο εκτάσεων

Να υπενθυμίσουμε πάντως εδώ ότι στις αρχές Νοεμβρίου, η δημοτική Αρχή Δήμου Χερσονήσου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της εκποίησης των δύο οικοπέδων της έκτασης-φιλέτο από το ΤΑΙΠΕΔ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Από την πλευρά των κατοίκων και των φορέων της περιοχής οι αντιδράσεις για την παραχώρηση της έκτασης είναι ιδιαίτερα έντονες, καθώς καταγγέλλουν ότι η εκποίησή της γίνεται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες.

Πλέον, την τύχη των εκτάσεων αυτών θα κρίνει το ΣτΕ. Πρόκειται για δύο προνομιακά οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Το πρώτο έχει έκταση 316.000 τ.μ. και έχει μέτωπο προς τη θάλασσα, ενώ το δεύτερο είναι έκτασης 30.000 τ.μ. και έχει μέτωπο τον παραλιακό δρόμο. Για το δεύτερο οικόπεδο υπέβαλλε προσφορά η εταιρεία Jumbo.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, πωλούνται ως προνομιακοί τόποι για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, εμπορικών κέντρων και πιθανώς γηπέδων γκολφ ή καζίνο.

Από την άλλη πλευρά, οι φορείς της περιοχής αλλά και ο δήμος έχουν ζητήσει να προχωρήσει το εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Γουβών, με βάση το οποίο η περιοχή ορίζεται ως «πολιτιστικός – παιδαγωγικός πνεύμονας υπερτοπικής σημασίας, με αντίστοιχα συμβατές χρήσεις, ενώ η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της έκτασης, ώστε να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%».

Με την προσφυγή του Δήμου Χερσονήσου στο ΣτΕ  ζητείται η ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Ως λόγους ακύρωσης ο δήμος επικαλείται, μεταξύ άλλων, το ότι η μεταβίβαση της περιοχής στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε άνευ ανταλλάγματος, για ένα απροσδιόριστο σύνολο περιουσιακών στοιχείων που περιγράφονται αόριστα, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους αυτής της πράξης.

Επιπλέον, ο δήμος ανέφερε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ακινήτου γίνεται υπό καθεστώς περιορισμένης διαφάνειας, αφού τόσο η διακήρυξη όσο και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν αόριστες ή και κρυφές παραμέτρους που επιτρέπουν την εξωθεσμική συναλλαγή των επενδυτών με το ΥΠΕΚΑ και την Α.Ε. ΤΑΙΠΕΔ.

Ακόμη, στην προσφυγή επισημαίνεται ότι η μεταβίβαση μέρους της συνολικής έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας που διατηρεί δημόσιο σκοπό και ανέκαθεν είχε τεθεί σε δημόσια χρήση, ενώ, την ίδια στιγμή, στην πρόσκληση των υποψήφιων επενδυτών δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλίδες για τη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του ακινήτου.

 

Με πληροφορίες από fpress.grdimokratianews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ