24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

«Αλάργα ξένε μ’ τον χορό», Ρέθυμνο, 20 Ιουνίου

Ημερομηνία:

Εκδήλωση του προγράμματος «Η τέχνη του ρυθμού στην  Εκπαίδευση» του εργαστηρίου ΘΕΚΙΜΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πλατεία Μικρασιατών για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Το Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ προγραμματίζει για τις 20 Ιουνίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20.30 μμ, μουσική εκδήλωση με θέμα τους πρόσφυγες, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο θέμα της αναγκαστικής φυγής και της ξενιτιάς στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι. Εκτελεστές στη συναυλία αυτή θα είναι οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση», ένα πρόγραμμα που αξιώνει να δει την μουσική πράξη ως κοινωνικό αγαθό για την ευημερία, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Διεξάγεται με μεγάλη μαζικότητα τα πέντε τελευταία χρόνια υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του δεξιοτέχνη μουσικού Γιάννη Παπατζανή στο πλαίσιο του Εργαστηρίου ΘΕΚΙΜΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης και το οποίο, έχοντας ωφελήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 1500 συμμετέχοντας στους τέσσερις νομούς της Κρήτης αποτελεί την μαζικότερη δράση σύνδεσης του Πανεπιστημίου με το νησί που το φιλοξενεί.

Από φέτος το πρόγραμμα  στηρίζεται ενεργά και από τον Δήμο Ρεθύμνης. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 50 εκτελεστές, όλοι δωρεάν συμμετέχοντες και ωφελούμενοι του προγράμματος, οι  οποίοι μέσα από τη δραστηριότητα αυτή έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο εκμάθησης κρουστών οργάνων, σε σημείο που μπορούν να συνοδεύσουν τους δασκάλους τους σε σχετικές εκδηλώσεις ή και άλλους επαγγελματίες μουσικούς, όπως έχει γίνει σε παλιότερες εκδηλώσεις και δράσεις του Εργαστηρίου.

Στη συναυλία αυτή οι ωφελούμενοι του προγράμματος συμπράττουν, πέρα από τον Γιάννη Παπατζανή, με τους εκλεκτούς σολίστες Βασίλη Μπαλογιάννη στο κλαρίνο, Παναγιώτη Σάκκουλα στο στεριανό λαούτο, Μάλαμα Πατρέλη και Δήμο Παπατζαλάκη στο τραγούδι και παρουσιάζουν τραγούδια και χορούς από την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου με κοινό θέμα την αναγκαστική φυγή και τον ξενιτεμό. Η συναυλία αφιερώνεται στις χαμένες ψυχές και σε όσες αναζητούμε ακόμα από το ναυάγιο της Πύλου.

Νωρίτερα, στις 4 το απόγευμα, κλιμάκιο των παραπάνω μουσικών θα λάβει μέρος στην μουσικοθεατρική παράσταση «Στην αντίπερα ακτή. Πατρίδα είναι εκεί που ανθίζει το χαμόγελό σου», που διοργανώνει το καλλιτεχνικό σωματείο Αντίβαρο, σε σκηνοθεσία Μαριλένας Μελαχρινού και Μανώλη Σειραγάκη, στο κλείσιμο ομότιτλης ημερίδας της Διεύθυνσης  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ρεθύμνου. Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ