30.8 C
Chania
Tuesday, July 16, 2024

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Ημερομηνία:

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει η κυβέρνηση με το “μενού” να περιλαμβάνει συγχωνεύσεις ανά περιφερειακή ενότητα.

Η συζήτηση έγινε, προ ημερών, στο περιθώριο σύσκεψης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Cretalive ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου, Γιώργος Βουρεξάκης, στη συζήτηση τονίστηκε ότι «δεν θα ισχύσει πλέον η αρχική σκέψη της κυβέρνησης για συνένωση τους ανά περιφερειακή ενότητα (μόλις 13) αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν Δ.Ε.Υ.Α. ανά νομό. Αυτό σίγουρα αποτελεί μία θετική εξέλιξη», όπως είπε.

Τι προτείνεται για την Κρήτη

Σε ότι αφορά στην Κρήτη ο Γιώργος Βουρεξάκης θα προτείνει να γίνουν εθελούσιες συγχωνεύσεις μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. Σε κάθε περίπτωση όμως οι τελικές προτάσεις πρόκειται να κατατεθούν σε συνάντηση που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω στην Αθήνα. Αυτό που προκρίνεται είναι να γίνει μία Δ.Ε.Υ.Α. ανά νομαρχιακή περιφερειακή ενότητα.

“Βέβαια για τον νομό Ηρακλείου η πρόταση είναι να γίνουν δύο Δ.Ε.Υ.Α”, εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης.

Υπό εξέταση θα τεθεί το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού ανάλογα με το κόστος του κυβικού. “Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο τιμολόγιο ενώ έχουμε 67 γεωτρήσεις από τα 400 μέτρα με τεράστιο ενεργειακό κόστος αλλά αυτό είναι μία υπό συζήτηση λεπτομέρεια”.

Στις 11 Ιουλίου 2024 πρόκειται να επισκεφθεί την Κρήτη και συγκεκριμένα τα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Η. ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Αντιπρόεδρος Α’ της ΡΑΑΕΥ όπου θα έχει συζητήσεις και επαφές σχετικά με το θέμα.

5,2 εκατ. πολίτες εξυπηρετούνται από 126 Δ.Ε.Υ.Α.

Στην Ελλάδα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις ‘Ύδρευσης – Αποχέτευσης, οι Δ.Ε.Υ.Α., που ιδρύθηκαν από τους Δήμους και λειτουργούν ως κοινωφελείς, ανταποδοτικές και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις από το 1980, με δικό τους θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρήθηκε και εκσυγχρονίσθηκε (ν. 1069/80), παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5,2 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή στον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, σε 126 από τους 325 Δήμους της χώρας, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Τον Νοέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων με υπηρεσία ύδρευσης με στόχο τις οικονομίες κλίμακος.

Πρόσφατα, το θεσμικό τοπίο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. μεταβλήθηκε, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. υπήχθησαν στον έλεγχο, την εποπτεία και τη ρυθμιστική της ΡΑΕ που μετονομάσθηκε σε ΡΑΑΕΥ. Η υπαγωγή αυτή βρήκε τις Δ.Ε.Υ.Α. αποδυναμωμένες, τόσο οργανωτικά λόγω της υποστελέχωσης, όσο και οικονομικά λόγω του υψηλότατου ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, από το νέο θεσμικό πλαίσιο επιφορτίζονται με σοβαρές υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν για να συνεχίσουν να λειτουργούν, αναφέρεται στον ιστότοπο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης (E.Δ.Ε.Υ.Α.).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόψε η συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια στα Χανιά

Ο Κωστής Μαραβέγιας έρχεται και φέτος το καλοκαίρι με τα ωραιότερα...

Δήμος Χανίων: Τα βιβλία αλλάζουν χέρια και χαιρόμαστε!

Εκατοντάδες βιβλία θα χαρίσει ξανά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης...

Βραδιές Μουσικής στον Δήμο Πλατανιά

Δυο βραδιές γεμάτες μουσική, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ,...