21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Αμερικανική «διγλωσσία» για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ημερομηνία:

Εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων και δηλώσεων καταδίκης, έρχονται αντικρουόμενες δηλώσεις και διπλωματικές ενέργειες από τις ΗΠΑ σε σχέση με τα γεγονότα στην Ζαπορίζια που προκάλεσαν παγκόσμιο συναγερμό.

Αρχικά, η υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, Τζιλ Χρούμπι δήλωσε στο MSNBC ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δει αποδείξεις ότι η Ρωσία επιτέθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν μικρά όπλα στην ανταλλαγή πυρών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι καλά προετοιμασμένη για όποια σενάρια μπορεί να προβλέπουν διαρροή ραδιενέργειας από τη Ζαπορίζια.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το CNN, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ενημέρωση προς τις αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο να μην αναπαράγουν το πρωινό tweet της πρεσβείας στην Ουκρανία, το οποίο κατηγορούσε τη Μόσχα για έγκλημα πολέμου σχετικά με το χτύπημα στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο το μήνυμα αυτό είναι καθαρή ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να υιοθετήσει τις πολύ σοβαρές αυτές κατηγορίες.

Πάντως, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ευχαρίστησε τον Θεό, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος χθες το βράδυ γλίτωσε μια πυρηνική καταστροφή και χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «ανεύθυνη και επικίνδυνη».

Στην Αμερικανίδα διπλωμάτη απάντησε ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, επαναλαμβάνοντας τις πρωινές ρωσικές εξηγήσεις και υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες κατά της Μόσχα είναι ψεύτικες. Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτή την εγκατάσταση. Η κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη «είναι μέρος μιας εκστρατείας ψεμάτων» κατά της Μόσχας, είπε. Ο Νεμπένζια, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στην εν λόγω περιοχή μαίνονται μάχες με Ρώσους στρατιώτες. Μίλησε όμως για ανταλλαγές πυρών μεταξύ «ελαφρών όπλων» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιελάμβαναν βομβαρδισμούς. Είπε ότι η ασφάλεια της πυρηνικής τοποθεσίας είναι εξασφαλισμένη, ζητώντας από τους Δυτικούς να «ηρεμήσουν».

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, όπως υποστήριξαν οι ουκρανικές αρχές.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...