20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αμνηστία στους Πολωνούς που πολεμούν στην Ουκρανία θα χορηγήσει το κοινοβούλιο

Ημερομηνία:

Πολωνοί νομοθέτες υπέγραψαν σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας σε Πολωνούς πολίτες που εντάχθηκαν παράνομα στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη από το 2014.

Οι Πολωνοί απαγορεύεται να υπηρετούν σε ξένες ένοπλες δυνάμεις χωρίς να έχουν περάσει από τη μακρά και επίπονη διαδικασία να πάρουν άδεια από το Υπουργείο Άμυνας. Όσοι έχουν υπηρετήσει σε ξένες ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.

Όμως τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο θέλουν να κάνουν μια εξαίρεση για τους Πολωνούς πολίτες που εντάχθηκαν ή οδηγήθηκαν σε κατάταξη στον ουκρανικό στρατό μετά τις 20 Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάστηκε την Τρίτη.

«Ο σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι να προσαρμοστούν οι υφιστάμενοι κανονισμοί σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής θητείας στους ένοπλους σχηματισμούς ξένων κρατών στην ειδική κατάσταση που σχετίζεται με την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, η οποία συνεχίζεται από τις 20 Φεβρουαρίου 2014, με σημαντική επέκταση των ενεργειών της ρωσικής πλευράς μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου ψηφίσματος.

«Η ανάγκη αυτή προκύπτει από την ανάγκη προσαρμογής των νομικών όρων που ισχύουν για τους Πολωνούς πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της δημοκρατικής έννομης τάξης του ουκρανικού κράτους, καθώς και για την αντιμετώπιση της επιθετικής ρωσικής πολιτικής, η οποία παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται επίσης.

Οι Πολωνοί πολίτες που αποφασίζουν να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό υποκινούνται από την αλληλεγγύη προς μια αθώα χώρα που δέχεται επίθεση από έναν επιτιθέμενο, ο οποίος δεν κρύβει εχθρικές προθέσεις και προς την Πολωνία, καθώς και από πατριωτισμό, ενεργώντας έτσι για την ασφάλεια της Πολωνίας, προστίθεται.

Το σχέδιο ψηφίσματος έχει υπογραφεί από εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης: Συνασπισμός Πολιτών, Η Αριστερά, Πολωνικός Συνασπισμός-PSL, Πολωνία 2050 και το Πολωνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την ημέρα της ψήφισής του.

(Bartosz Sieniawski | EURACTIV.pl)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων – Ομιλητής στο 1ο Hellenic Water Forum

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή 19/04/2024, ο Δήμαρχος Χανίων,...

«Δεν είμαστε σαν τους Ναζί» – «Θερμό επεισόδιο» Νετανιάχου – Μπέρμποκ για τον λιμό στη Γάζα

Μια συνομιλία μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και...

Politico: Γιατί ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία

“O Ντόναλντ Τραμπ δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά εύκολα”....