14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανάβουν φωτιές τα πυροτεχνήματα της κυβέρνησης για Πούτιν και Ερντογάν

Ημερομηνία:

Προβληματισμένοι έφυγαν κάποιοι τουλάχιστον από τους υπουργούς από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο άκουσμα της σκληρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κυρίως προς τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και δευτερευόντως προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η χωρίς περιστροφές ευθεία επίθεσης κατά της Ρωσίας, ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των παρισταμένων. «Είναι οργανωμένοι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπουργικό και πρόσθεσε: «Ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο Ερντογάν, που έχει δηλώσει πως θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη, αν και την άποψη του πρωθυπουργού, προφανώς συμμερίζονται και άλλοι ξένοι ηγέτες, οι οποίοι βλέπουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στις χώρες τους λόγω των έντονων κραδασμών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, το δημόσιο κατηγορώ προς τον Ρώσο πρόεδρο από την Αθήνα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους στα εθνικά μας θέματα. Πολύ περισσότερο όταν μόνο το τελευταίο διάστημα, η ρωσική πλευρά έχει αναφερθεί τουλάχιστον τρεις φορές με αιχμηρό τρόπο στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα.

Ο παραπάνω προβληματισμός έρχεται σε συνέχεια της αρχικής κυβερνητικής απόφασης να είναι μεταξύ των πρώτων στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία για την άμυνά της από τη ρωσική εισβολή. Και τότε, υπήρξε ένα μούδιασμα, σε κάποιους κυβερνητικούς και πολιτικούς κύκλους, το οποίο έγινε μεγαλύτερο όταν η Μόσχα αντέδρασε άμεσα, απελαύνοντας οκτώ Έλληνες διπλωμάτες από τα ρωσικά εδάφη, κατηγορώντας την Αθήνα ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διάρρηξη των πολυετών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας.

Σήμερα, ωστόσο, μετά από έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η ανησυχία είναι πολύ μεγαλύτερη, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά συνολικά στην Ε.Ε, όπου αρχίζει και κυριαρχεί η εκτίμηση ότι προσώρας τουλάχιστον, ο μόνος κερδισμένος από το μπρα ντε φερ Ευρώπης – Ρωσίας είναι ο ίδιος ο κ. Πούτιν, ο οποίος, με όπλο το ρωσικό αέριο, προκαλεί σοβαρές πολιτικές αναταράξεις σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αντιθέτως, ο ίδιος και η χώρα του, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, όχι μόνο δεν «πόνεσαν» οικονομικά, αλλά βγήκαν κερδισμένοι, εξάγοντας το ρωσικό πετρέλαιο στη μεγάλη αγορά της Ασίας.

Για την Ελλάδα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σύνθετο, λόγω των παραδοσιακών σχέσεων Πούτιν – Ερντογάν και της δεδομένης στρατηγικής του Τούρκου προέδρου να κλιμακώσει την επιθετικότητα προς τη χώρα μας καθ οδόν προς τις τουρκικές εκλογές το 2023.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ