21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το σκάνδαλο των υποκλοπών έφερε και το τέλος του επιτελικού κράτους – Αλλάζει μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας ο πρωθυπουργός

Ημερομηνία:

Μετά από τρία χρόνια στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε χθες να αλλάξει μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας και από επιτελικό που ήταν μέχρι τώρα να το κάνει συλλογικό στα πρότυπα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα στο υπουργικό συμβούλιο ,μόλις έκλεισαν οι κάμερες ο πρωθυπουργός είπε ότι «…τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

Η αλλαγή αυτή δεν είναι μόνο δομική αλλά και ουσιαστική καθώς μέχρι σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μαζί με μια στενή ομάδα των συνεργατών του αποφάσιζαν για όλα τα θέματα δίνοντας τις κατευθύνσεις στα υπουργεία ενώ από σήμερα οι υπουργοί θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα που αφορούν τα χαρτοφυλάκια τους.

Με λίγα λόγια οι υπουργοί θα γίνουν «συνυπεύθυνοι» στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου ενώ μέχρι σήμερα εκτελούσαν τις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο επιτελικός τρόπος διακυβέρνησης είχε δημιουργήσει άλλωστε πολλά προβλήματα στο παρελθόν ανάμεσα στους υπουργούς και το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδιαίτερα στις περιόδους κρίσεως –όπως με τον κορονοιό- πολλές φορές τα στελέχη της κυβέρνησης έχοντας ίσως μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον τομέα του εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις από αυτές των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προφανώς τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και η απουσία του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος στην πραγματικότητα κρατούσε την επαφή με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης που είχε μέχρι σήμερα.

Πάντως ο αντικαταστάτης του Γρηγόρη Δημητριάδη , Γιάννης Μπρατάκος θα έχει την θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον νόμο για τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έδειξε για άλλη μια φορά ως υπευθύνους για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγιπ Ερντογαν «Είναι οργανωμένοι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπουργικό ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε : «Ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο Ερντογάν, που έχει δηλώσει πως θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πάντως ότι η τόσο επιθετική στάση της Ελλάδας προς την Ρωσία εγκυμονεί κινδύνους στα εθνικά μας θέματα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ρωσική πλευρά έχει αναφερθεί τουλάχιστον τρείς φορές το τελευταίο διάστημα στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποδηλώσει ότι παρακολουθεί τα πάντα τα οποία θα αξιολογηθούν την κατάλληλη ώρα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...