24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων για την άμεση απόσυρση σχεδίου νόμου για τη σύσταση του Ε.Ο.Π.Α.Ε

Ημερομηνία:

Σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια μετά το πρώτο βήμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει χωρίς καμία αιτιολόγηση εν μια νυκτί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον αυτοδιοίκητο τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) το οποίο είναι έργο ΠΑΣΟΚ, έρχεται σε ακολουθία η σύσταση ενός Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε).

Στον νέο αυτόν οργανισμό εντάσσονται όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το 18 ΑΝΩ, το ΑΡΓΩ, το ΔΙΑΠΛΟΥΣ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας πρόκειται για συγχώνευση των εγκεκριμένων θεραπευτικών προγραμμάτων που έχουν ως πεδίο μελέτης και θεραπείας τους τις εξαρτήσεις, σε ένα ενιαίο δίκτυο παροχής υπηρεσιών φροντίδας και μείωσης της βλάβης. Με το πρόσχημα της συγχώνευσης στην ουσία, επιχειρείται η κατάργηση της φιλοσοφίας των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης και των θεραπευτικών κοινοτήτων, όπου εδώ και 40 χρόνια η βάση τους είναι ο άνθρωπος και η αυτονομία του και ενισχύεται ένα μοντέλο ασθενοκεντρικό το οποίο προσεγγίζει τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές ως νόσο.

Το Υπουργείο Υγείας όφειλε να έχει ως αφετηρία για τον σχεδιασμό ενός τέτοιο μοντέλου την εμπλοκή της επιστημονικής κοινότητας για της εξαρτήσεις, κάτι που δεν έχει κάνει, και αφήνει στην άκρη μέχρι και σήμερα τον εθνικό συντονιστικό μηχανισμό (νόμος 4139/2013) και το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά. Την ίδια στιγμή όμως το Υπουργείο επικαλείται την έλλειψη σχεδιασμού και υπερασπίζεται την κατάργηση των δομών στο όνομα μιας δήθεν συγχώνευσης. Επίσης, το παρόν νομοσχέδιο έχει ασάφειες και κενά γύρω από βασικούς πυλώνες όπως είναι τα οικονομικά, τα κλινικά αλλά και τα διοικητικά ζητήματα.

Για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να λειτουργεί αυθαίρετα και επιχειρεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο νόμου στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης επικαλούμενο την ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία και διασύνδεση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων τη στιγμή που δεν προκύπτει μια τέτοια ανάγκη. Εγείρονται λοιπόν βασικά ερωτήματα, γιατί επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να προβεί σε πολιτικές πρακτικές που αλλοιώνουν το μοντέλο θεραπείας και επανένταξης των πολιτών; Ποια τα οφέλη συντήρησης ενός καθολικά γραφειοκρατικού νοσοκομειακού συστήματος; Ποιοι θα επωφεληθούν από μια τέτοια ενέργεια;  Τι θα συμβεί με τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα στερηθούν το δικαίωμα επιλογής της θεραπευτικής προσέγγισης; Τι θα συμβεί με τις λίστες αναμονής οι οποίες θα μεγαλώσουν καθώς οι θέσεις θεραπείας θα είναι ελάχιστες με βάση το σχέδιο τη ενώ τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά;

Σε μια τόσο κρίσιμη λοιπόν περίοδο για τη χώρα όπου οι ανάγκες στο Ε.Σ.Υ ολοένα και αυξάνονται δεν θα λυθεί το πρόβλημα θέτοντας στο επίκεντρο μόνο τη διοικητική λειτουργία των δομών. Απαραίτητη είναι η λειτουργική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δομών σε μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και όχι η παράταση της εργασιακής επισφάλειας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΠΑΣΟΚ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, της ομοσπονδίας των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και όλων των εξυπηρετούμενων. Στηρίζει το έργο που διαχρονικά προσφέρει στον τόπο μας και επισημαίνει την αναγκαιότητα κατάργησης του νομοσχεδίου και τη διατήρηση των στεγνών προγραμμάτων ως διέξοδο από το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ