25.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του ΔΣ του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ για την καταστροφή μνημείου

Ημερομηνία:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ

Άγνωστοι έσπασαν και αφαίρεσαν αναμνηστική πλάκα από μνημείο τηςΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ στη θέση «Καλή Αχλάδα», δίπλα στο συνοικισμό Κεχρές των Παλαιών Ρουμάτων. Το δεύτερο κατά σειρά ανοσιούργημα καταστροφής μνημείου, μετά από την καταστροφή στη θέση «Φώκιες» μεταξύ Λάκκων και Ομαλού, που συμβολίζει τους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αποτελεί πράξη άνανδρων εγκληματικών στοιχείων που δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν το χανιώτικο λαό. Το χτύπημα έγινε πάλι μέσα στη νύχτα, δίχως να φαίνονται και μάλιστα τη νύχτα των Χριστουγέννων,φέρνοντας στο μυαλό μας τον τρόπο που δρούσαν την περίοδο της κατοχής: με την κουκούλα.

Όπως και τότε τους συνεργάτες των Γερμανών, έτσι και σήμερα ο λαός θα τους δώσει την πρέπουσα απάντηση.

Για να γνωρίζουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι σας αναφέρουμε τα ιστορικά γεγονότα, όπως συνέβησαν τότε:

Στην τοποθεσία «Καλή Αχλάδα», στις 15 προς 16 Ιούλη 1944, ΕΛΑΣίτες έστησαν ενέδρα στους άνδρες του Τάγματος Ασφαλείας του Παπαγιαννάκη, συνεργατών των Γερμανών(την εποχή εκείνη η Κρήτη ήταν ακόμα υπό Γερμανική κατοχή) και με καταιγιστικά πυρά τους περιποιήθηκαν όπως τους άξιζε.Σε λίγα λεπτά παραδόθηκαν και οι 49 χωροφύλακες με απώλειες τραυματίες. Οι εν λόγω χωροφύλακες είχαν σκοπό να μπουν στο χωριό, να λεηλατήσουν οικίες και να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους. Από την συμπλοκή ο ΕΛΑΣ πήρε λάφυρα 43 όπλα, 19 πιστόλια, 30 χειροβομβίδες και ανάλογα πυρομαχικά. Την ώρα της συμπλοκής ερχόταν και άλλοι Παπαγιανναίοι με αυτοκίνητα, όμως ο φόβος τούς έκανε να γυρίσουν πίσω για να μην έχουν την ίδια τύχη με τους προηγούμενους. Υπήρχαν πληροφορίες ότι μαζί τους ερχόταν και ο ίδιος ο Παπαγιαννάκης. Στη θέση «Χαμαλεύρι» έγιναν πρόχειρες ανακρίσεις από το διοικητή των ΕΛΑΣιτών  Ίλαρχο Κρίτωνα Κυανίδη ο οποίος τους έκανε και τις κατάλληλες νουθεσίες για να μην στρέψουν τα όπλα ενάντια στους πατριώτες που αγωνίζονταν για τη λευτεριά της πατρίδας. Τους αφαίρεσαν τα όπλα και μερικό ρουχισμό και τους άφησαν ελεύθερους.

Το χτύπημα των Παπαγιανναίων στην «Καλή Αχλάδα» συνέβαλε αποφασιστικά στην οριστική διάλυση του προδοτικού τάγματος στη μάχη που έδωσετις επόμενες μέρες ο ΕΛΑΣ στην Κρύα Βρύση, στο ίδιο το χωριό του Παπαγιαννάκη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ