21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανδρουλάκης: Αυτόνομη πορεία σημαίνει απέναντι στη ΝΔ και διακυβέρνηση που δεν θα θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ημερομηνία:

Το πολιτικό του στίγμα και την ταυτότητα του κόμματος αποκάλυψε στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης.  

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως  «αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξης μας δεν σημαίνει κομπάρσοι ή συμπλήρωμα που θα μας συρρικνώσει ξανά στο όνομα της άσκησης μιας πολιτικής ξεπερασμένης από τα πράγματα. Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση. Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει και αυτονομία από τα ισχυρά συμφέροντα κάθε είδους που επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν την Πολιτική. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα: «με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξουμε», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Μας θέτουν ψευδοδιλλήματα, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Η εποχή της αφαίμαξης της δημοκρατικής παράταξης έχει κλείσει. Και για όσους αναρωτιούνται, «Δηλαδή προτιμάς τον Μητσοτάκη;» ή «Θα ξανακάνεις πρωθυπουργό τον Τσίπρα;» τους ξεκαθαρίζουμε: Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σας ζητώ, λοιπόν, να πάμε μαζί μπροστά, γιατί μαζί μπορούμε», τόνισε.

Για το ιδεολογικό στίγμα της Σοσιαλδημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Τί έκανε όμως τη σοσιαλδημοκρατία ξανά επίκαιρη μετά από δεκαετίας πανευρωπαϊκής συρρίκνωσης και τους δημοσιολογούντες να προφητεύουν το τέλος της. Μεγάλα προβλήματα του καιρού μας, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η αντιμετώπιση της πανδημίας με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, υποχρέωσαν τους πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους στο κράτος και να απευθύνουν τα αιτήματά τους στους δημόσιους θεσμούς. Όλοι αντιλήφθηκαν επίσης ότι υπάρχουν δημόσια αγαθά – η υγεία για παράδειγμα – που δεν πρέπει αν αφεθούν έρμαια στα καπρίτσια της ελεύθερης αγοράς και στην κερδοσκοπική βουλιμία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Γι΄ αυτό η σοσιαλδημοκρατία γίνεται ξανά επίκαιρη. Η σοσιαλδημοκρατία αγωνίζεται για την αναγέννηση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Δεν αποδέχεται τη διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής, που τείνει σήμερα να γίνει κυρίαρχη. Οι κοινωνίες δεν πρέπει να διοικούνται σαν να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι πολιτικοί δεν είναι απλοί μάνατζερ, παρόλο που χρειάζεται να διαθέτουν και ειδικές γνώσεις και διαχειριστικές ικανότητες. Εμείς πιστεύουμε αντίθετα ότι στη δημόσια ζωή, οι ηθικές αξίες, – επαναλαμβάνω: οι ηθικές αξίες και όχι η ηθικολογία – πρέπει να έχουν υψηλή θέση και επομένως να μετρούν στην πολιτική. Παράλληλα, η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εμπνέει τον αγώνα μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των παιδιών, των προσφύγων, των μεταναστών, των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, όλων όσων δοκιμάζονται και υποφέρουν από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η κοινωνία».

 «Δίνουμε τη Μάχη του Συγκεκριμένου» 

Για τις μάχες που καλείται να αντιμετωπίσει ο χώρος και τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει στα προβλήματα της κοινωνίας ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Δεν κάνουμε βουτιά στο παρελθόν αλλά άλμα προς το μέλλον. Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα χρήσιμο κόμμα, σε έναν σύγχρονο κόσμο, που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς και για το συνεχές των κρίσεων στο οποίο ζουν. Κρίσεις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από χρόνια πληθωριστικές. Γι’ αυτό μιλώ για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Μια σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, την ενότητα λόγων και έργων, στον ρεαλισμό. Αλλά και σε ένα νέο πολιτικό ήθος. Ο λαός κουράστηκε από τα ψεύτικα «ωραία» λόγια. Το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Εμείς δίνουμε και θα δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου. Τη μάχη του εφικτού, με όραμα, ευαισθησία και σχέδιο». 

Επίθεση στην κυβέρνηση 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια αλλά και τα «ημίμετρα» της κυβέρνησης. Επιτέθηκε στους Υπουργούς του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με ημίμετρα. Οι υπουργοί της, τους πρώτους μήνες της κρίσης, διατείνονταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος. Πράγματι, όλες οι κρίσεις έρχονται απ έξω. Αλλά, η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές. Εμείς εξαρχής καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στους λογαριασμούς ρεύματος. Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί και εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα προτεινόμενων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς το κράτος ουσιαστικά κερδοσκοπεί όλους αυτούς τους μήνες της ακρίβειας εις βάρος των πολιτών. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που θα είχε και θετική επίδραση στο επίδομα ανεργίαςΗ κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε συνολικά τον κατώτατο μισθό κατά 9,7% τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 10% εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη για τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε μιλήσει για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με το ετήσιο κόστος του να ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι ποιότητα ζωής να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να διορίζονται με πελατειακά κριτήρια». 

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ θέλοντας να περάσει το μήνυμα της ενότητας. Η ενότητα άλλωστε είναι και ο πιο σημαντικός στόχος. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ για καλύτερες μέρες για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σήμερα η παρουσίας σας είναι συγκλονιστική. είναι καθαρό μήνυμα αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου  

Το Σάββατο στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ενδιαφέρουν συγκεντρώνουν οι ομιλίες των δύο πρώην προέδρων του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευάγγελου Βενιζέλου,  πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και πρώην προέδρου ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν πολιτικές θεματικές συζητήσεις (workshops). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Κοινωνικό Κράτος με αιχμή την Κοινωνική Κατοικία, όπου θα συνομιλήσουν η Μαρίνα Γκονσάλβες Υφυπουργός Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία και η ‘Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση & Πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους.

Ενα δεύτερο θεματικό τραπέζι θα αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης με ομιλητές τον καθηγητή Γιάννη Καλογήρου και τον Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην Υπουργό Οικονομικών.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...